Menu
Ajax A1 onderuit tegen AZ A1

Ajax A1 onderuit tegen AZ A1

Ajax A1 is er niet in geslaagd om de voorsprong op naaste belager AZ A1 te vergroten. Guus Til schoot AZ in de eerste helft op voorsprong, en ondanks kansen voor beide partijen bleef het uiteindelijk bij dat ene doelpunt. Door de nederlaag ziet Ajax de Alkmaarders tot op twee punten naderen.

In de basisopstelling waren in de defensie enkele verrassende namen te noteren. De jonge Darren Sidoel vormde met Damon Mirani het hart van de verdediging, terwijl Teun van Zweeden de rechtsbackpositie innam ten koste van Shaquill Sno. Adham el Idrissi stond in de punt van de aanval.

Ajax wist dat het een ruime marge had op nummer 2 AZ, maar voor AZ telde er maar één ding: winnen. De Alkmaarders begonnen fel en zagen al na 10 minuten dat Van Zweeden een inzet van de lijn moest halen. Even later dienden ook de eerste Ajax-kansen zich aan: Donny van de Beek was tweemaal dicht bij de openingstreffer. Bij de tweede kans was vooral de schijnbeweging van Abdelhak Nouri om te smullen, en dat zonder dat hij zelfs maar de bal raakte. De middenvelder deed of hij wilde aannemen en stuurde daarmee de AZ-rechtsback het bos in zodat linksbuiten Gino Dekker onbedreigd kon voorzetten.

De voetbewegingen van Nouri en Van de Beek waren spaarzame hoogtepunten in een slordige eerste helft, waarin de kansen voor AZ het grootst waren. Na een klein half uur kon Stan van Bladeren door het hobbelige veld een terugspeelbal niet goed verwerken, en AZ maakte het buitenkansje prima af: 1-0. Het enige schoonheidsfoutje van Van Bladeren, die verder een uitstekende wedstrijd keepte.

Na rust zakte de offensieve dadendrang van AZ wat in en kreeg Ajax meer en meer controle over de wedstrijd. Gino Dekker toonde zich de gevaarlijkste aanvaller aan Ajax-zijde. Hij had via een vrije trap en daarna een hard schot eigenlijk de gelijkmaker verdiend.

Ajax ging meer drukken en met Ezra Walian kwam er een extra spits in de ploeg. Ook was er een debuut voor de pas 15-jarige Matthijs de Ligt. AZ bleef gevaarlijk in de omschakeling, maar Ajax had in de slotfase nog kunnen en moeten scoren. AZ-keeper Koen Bucker bleek een sta-in-de-weg voor inzetten van Walian en Vaclav Cerny, en ver in blessuretijd had Mirani de grootste kans. Hij kon in het strafschopgebied vrij uithalen maar ook zijn schot miste doel.

Coach Frank Peereboom was niet tevreden over de eerste helft: ,,Zij waren agressiever en begonnen scherp. Wij waren uiteindelijk niet bij machte om daar datzelfde tegenover te zetten. De uitvoering en keuzes waren niet goed. Het collectief van AZ stond goed en ze speelden erg compact."

Dat de spanning weer helemaal terug is in de competitie hoeft volgens Peereboom geen ramp te zijn. ,,We hadden vandaag een gat kunnen slaan, maar met de spanning moeten de spelers ook om kunnen gaan. Ze hebben er alles aan gedaan, maar ik heb het volle vertrouwen dat het gaat lukken om de landstitel binnen te halen."


AZ A1 - Ajax A1 1-0, 27. Guus Til 1-0

Opstelling Ajax A1: Stan van Bladeren, Teun van Zweeden, Darren Sidoel, Damon Mirani, Damil Dankerlui, Carel Eiting (67. Carel Eiting), Abdelhak Nouri (77. Matthijs de Ligt), Donny van de Beek, Gino Dekker (85. Pelle Clement), Adham el Idrissi, Vaclav Cerny


Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Archieffoto: Ajax.nl/Gerard van Hees