Menu
Ajax A1 ontsnapt aan nederlaag

Ajax A1 ontsnapt aan nederlaag

Ajax A1 is zaterdagmiddag in de competitiewedstrijd tegen NAC Breda aan een nederlaag ontsnapt. Het team van de kersverse trainer Alfons Groenendijk en zijn assistent Kenneth Perez kregen in de eerste helft drie doelpunten om de oren. Ruim tien minuten voor tijd maakte de A1 een inhaalslag en scoorde drie keer; 3-3.

Voor het eerst zat Alfons Groenendijk zaterdagmiddag op de bank bij de A1. De oud-speler van onder meer Ajax en Manchester City tekende deze week een contract dat hem dit seizoen en ook komend seizoen verbindt aan de Amsterdamse club. Groenendijk, die tussen 2005 en 2007 assistent-trainer bij Jong Ajax en de A-selectie was, zag zijn pupillen het knap lastig hebben tegen NAC Breda A1. De junioren uit de Ajax-jeugdopleiding kwamen de eerste helft maar moeilijk in hun spel tegen de gasten uit Breda. De kansen die zich voordeden werden niet goed afgemaakt en in sommige gevallen waren die dermate klein, dat het nauwelijks een kans was.

Dat de stand in de Eredivisie voor A-junioren niet veel zegt, liet NAC duidelijk zien. Het team van trainer Geert Brusselers bezette vooraf de veertiende en tevens laatste plek in de ranglijst met drie punten uit zeven wedstrijden. Tegen Ajax schroefde NAC het doelsaldo op met drie treffers. Het eerste doelpunt viel al na tien minuten. Thomas Wuyts schoot van dichtbij in de rechterhoek en zette zijn team op 0-1 voorsprong. De Amsterdammers schakelden een tandje bij en creëerden via Elton Acolatse en Djavan Anderson – laatstgenoemde had een een-op-een kans met de keeper – prima kansen, maar verzuimden te scoren. Na dertig minuten viel de tweede treffer van de middag, opnieuw aan de kant van NAC. Mounir El Allouchi schoot knap van grote afstand snoeihard in het doel; 0-2. Het schot van de middenvelder leek op een toevalstreffer, maar of er nu wel of geen sprake was van geluk, het scorebord sprak boekdelen. Nog voordat de Ajacieden bijkwamen van de tweede treffer, viel het derde doelpunt. Een verrassingsaanval van Gijs van Baast – hij schoot uit een draai recht in de kruising – werd goed beloond; 0-3.

Ajax A1 ontsnapte zaterdag aan een nederlaag tegen NAC. Ajax A1 ontsnapte zaterdag aan een nederlaag tegen NAC.

Groenendijk en zijn assistent Kenneth Perez stuurden in de tweede helft twee nieuwe krachten het veld in. Sinan Keskin en Derwin Martina vervingen Elton Acolatse en Nick de Bondt. Met de frisse spelers in het veld zette Ajax de aanval in. Keskin kreeg in de beginfase van het tweede bedrijf een aardige kopkans vlak voor het doel van Mike de Bruyn, maar tot scoren kwam hij pas in de 78ste minuut. Op fraaie wijze scoorde hij de eerste treffer aan de Ajax-zijde. Enkele minuten later klonk er opnieuw gejuich vanaf de hoofdtribune. Darren Rosheuvel knalde de bal achter De Bruyn; 0-2. Ondanks de twee doelpunten in korte tijd juichten de Ajacieden pas bij de gelijkmaker in de 86ste minuut. Kenny Tete bracht Ajax na een 0-3 achterstand alsnog op gelijke hoogte. Zijn treffer zorgde dan ook voor ontlading op het veld. Want daar waar de wedstrijd gespeeld leek te zijn en Ajax leek te verliezen, kwam het toch nog terug in de wedstrijd.

,,Het was een wedstrijd van twee uitersten’’, vertelde Perez na afloop van het duel. ,,In de eerste helft waren we totaal niet aanwezig, er was geen beleving in het spel en we hadden geen wilskracht. Je kan het niet redden met alleen maar mooi voetbal, er is veel meer voor nodig. In de tweede helft zijn we anders gaan spelen en ik heb de jongens in de rust gezegd dat ze de juiste instelling moeten tonen. Dan kan je altijd op gelijke hoogte komen en zelfs winnen. En gelukkig kwamen we ook terug. We toonden de juiste instelling en we hadden een goede drive. We hadden het duel zelfs kunnen winnen, want in de slotfase hadden we nog aardige kansen.’’

Woensdag wacht de volgende wedstrijd voor Ajax A1. Dan speelt de finalist van vorig seizoen in de NextGen Series uit bij CSKA Moskou. ,,Dit was een goede wake-up call voor de jongens. Ik hoop dat ze deze les meenemen naar Moskou. Vanaf de eerste minuut moeten ze er bovenop zitten.''

Scoreverloop: 11. Thomas Wuyts 0-1, 29. Mounir El Allouchi 0-2, 32. Gijs van Baast 0-3, 78. Sinan Keskin 1-3, 83. Darren Rosheuvel 2-3, 86. Kenny Tete 3-3.

Opstelling Ajax A1: Norbert Alblas, Kenny Tete, Danzell Gravenbergh, Bas Kuipers, Darren Rosheuvel, Branco van den Boomen (58. Milan Vissie), Abdelmalek El Hasnaoui (67. Serhat Cakmak), Djavan Anderson, Nick de Bondt (46. Sinan Keskin), Queensy Menig, Elton Acolatse (46. Derwin Martina).

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Alfons Groenendijk zat voor het eerst op de bank bij Ajax A1. Alfons Groenendijk zat voor het eerst op de bank bij Ajax A1.
Djavan Anderson kopt de bal weg. Djavan Anderson kopt de bal weg.
Norbert Alblas kreeg in de eerste helft drie doelpunten om de oren. Norbert Alblas kreeg in de eerste helft drie doelpunten om de oren.
Pas tien minuten voor tijd kwam Ajax terug in het spel. Pas tien minuten voor tijd kwam Ajax terug in het spel.
Woensdag speelt Ajax A1 tegen CSKA Moskou in de NextGen Series. Woensdag speelt Ajax A1 tegen CSKA Moskou in de NextGen Series.