Menu
Ajax A1 oppermachtig tegen AZ

Ajax A1 oppermachtig tegen AZ

Ajax A1 heeft zaterdagmiddag een fraaie bekerzege geboekt. Op sportcomplex de Toekomst wonnen de Ajacieden in de achtste finale van de beker met liefst 6-1 van AZ A1.

Op de dag dat de Goedheiligman en zijn Zwarte Pieten in Nederland aankwamen, speelde AZ in Amsterdam voor Sinterklaas. Tenminste, dat zou de logische gedachte kunnen zijn als er puur naar de uitslag wordt gekeken. De toeschouwers die er zaterdag op de Toekomst bij waren, weten dat de middag anders verliep. Ajax profiteerde niet van cadeautjes, maar zorgde er met flitsend en attractief voetbal zelf voor dat de wedstrijd al na 43 minuten definitief gespeeld was. Vier fraaie treffers bepaalden de stand halverwege op 4-0 in het voordeel van Ajax A1.

Liefst zes Ajax-spelers waren zaterdag afwezig. Ze waren allen op Malta met het Nederlands team Onder 19. Ook trainer Frank de Boer ontbrak in Amsterdam. Hij verblijft dit weekend als assistent-bondscoach met het Nederlands elftal in Italië. Bij afwezigheid van De Boer werd zijn collega Bob de Klerk zaterdag in de dug-out geflankeerd door Ajax’ hoofd jeugdopleiding Jan Olde Riekerink.

De Klerk had een prima middag beleefd. Voor de vierde keer in korte tijd won het hoogste jeugdelftal van Ajax met vijf doelpunten verschil. ,,We scoren de laatste tijd inderdaad vrij makkelijk”, bevestigde hij. ,,Sinds Twente-thuis lijkt het een tendens dat we steeds met vijf doelpunten verschil winnen. We trainen er veel op om snel druk te zetten. Dat levert veel op. Daarbij moet je niet alleen naar de voorhoede en het middenveld kijken, maar juist ook naar onze achterhoede. Om druk te zetten moeten we achterin ook goed doordekken. En vergeet onze keepers Stan Berrevoets en Warner Hahn niet. Zij laten ook nauwelijks doelpunten door.”

Eriksen scoorde zaterdag twee keer. Eriksen scoorde zaterdag twee keer.

Na zestien minuten viel Ajax’ eerste doelpunt. Zé Eduardo lepelde de bal op mooie wijze over keeper Wesley Zonneveld heen: 1-0. Vijf minuten later voltrok zich, volgens trainer De Klerk, een bijzonder moment toen Jeffrey Dekker de score met een kopbal verdubbelde. ,,Het mooiste moment van de middag was misschien wel de treffer van Jeffrey. Hij heeft dit seizoen, mede door blessures, nog weinig minuten gemaakt. En als je dan én goed speelt én met een fraaie kopbal scoort is dat heel mooi.”

Tom Boere (rake volley na voorzet Florian Jozefzoon) en Christian Eriksen (bekeken schuiver op aangeven van Boere) bepaalden de stand halverwege op 4-0.

Doordat de A1 opnieuw aan één helft genoeg had om de tegenstander te vloeren, lag de lat voor een minstens even goede tweede driekwartier hoog. De Klerk: ,,Met een 4-0 ruststand was het uiteraard lastig om de concentratie ook in de tweede helft vast te houden.” Toch slaagde Ajax er, na de tegentreffer van AZ A1, nog in om twee keer te scoren. Met name de goal van Eriksen (zijn tweede van de middag) was van een bijzondere schoonheid. Na 80 minuten liet hij de bal met een ferme knal van afstand over de AZ-keeper heen ploffen: 5-1. ,,Een fantastische goal”, beaamde De Klerk. ,,Het lijkt wel of hij het patent op de ‘vallende bal’ heeft.”

In de slotminuut kreeg invaller Allon Worms nog één keer de handen op elkaar. Nadat collega-invaller Yannick Wildschut op de linkerflank twee AZ-spelers in de luren legde, had hij oog voor de vrijstaande Worms. Dankbaar bepaalde hij de eindstand op 6-1.

,,Ik moet de jongens een groot compliment maken”, besloot De Klerk, die de uitslag met groot plezier aan collega De Boer doorgaf. ,,Iedereen had vanmiddag zijn waarde. Kijk bijvoorbeeld ook naar Florian Jozefzoon, die met vier assists een groot aandeel in onze doelpunten had. We werken er hard voor en de druk is hoog. Nu moeten we dit proberen vast te houden.”

Scoreverloop:
16. Ze Eduardo 1-0, 21. Dekker 2-0, 25. Boere 3-0, 43. Eriksen 4-0, 52. 4-1, 80. Eriksen 5-1, 90. Worms 6-1.

Opstelling Ajax A1:
Stan Berrevoets, Ruben Ligeon, Bryan Ottenhof, Rick Schouw (72. Yannick Wildschut), Dico Koppers, Zé Eduardo, Florian Jozefzoon, Rodney Sneijder, Tom Boere (75. Allon Worms), Christian Eriksen, Jeffrey Dekker (72. Quasim Bouy).
Wissels: Warner Hahn, Allon Worms, Yannick Wildschut, Quasim Bouy, Davy Klaassen.

Bij afwezigheid van De Boer werd trainer De Klerk (links) door Olde Riekerink bijgestaan. Bij afwezigheid van De Boer werd trainer De Klerk (links) door Olde Riekerink bijgestaan.
Zé Eduardo scoorde de openingstreffer. Zé Eduardo scoorde de openingstreffer.
Jeffrey Dekker strijdt om de bal. Jeffrey Dekker strijdt om de bal.
Er viel zaterdag genoeg te juichen voor Ajax A1. Er viel zaterdag genoeg te juichen voor Ajax A1.
Aanvoerder Rodney Sneijder probeert aan de bal te blijven. Aanvoerder Rodney Sneijder probeert aan de bal te blijven.
Een kenmerkend beeld uit de wedstrijd. Een kenmerkend beeld uit de wedstrijd.
Christian Eriksen omhelst Florian Jozefzoon. Christian Eriksen omhelst Florian Jozefzoon.
Tom Boere scoorde zaterdag ook. Tom Boere scoorde zaterdag ook.
Ruben Ligeon wordt achtervolgd door AZ'er Wijnaldum. Ruben Ligeon wordt achtervolgd door AZ'er Wijnaldum.