Menu
Ajax A1 overtuigend langs Sevilla

Ajax A1 overtuigend langs Sevilla

Ajax A1 heeft zich geplaatst voor de achtste finales van de UEFA Youth League. Op de Toekomst werd het Spaanse Sevilla met 3-1 verslagen. Vince Gino Dekker, Donny van de Beek en Abdelhak Nouri maakten de doelpunten voor het team van coach Frank Peereboom.

Peereboom had voor het belangrijke duel de beschikking over enkele spelers die al behoorlijk wat ervaring in het betaald voetbal hebben opgedaan. Naast Van de Beek had ook Vaclav Cerny een basisplaats op rechtsbuiten, waar de aanval gecompleteerd werd door Dekker en spits Kaj Sierhuis.

Vlammende start
In de stromende regen ging Ajax op een vol Sportpark de Toekomst vlammend van start. De bal ging makkelijk van voet tot voet en wanneer Sevilla ook maar enigszins op de helft van Ajax kwam, werd de bal alweer onderschept door het duo Matthijs de Ligt/Léon Bergsma. De eerste kansen kwamen dan ook snel, eerst redde een Sevilla-verdediger op een schot van Van de Beek en enkele minuten later zag Dekker een knal gestopt worden door keeper Juan Soriano.

Een doelpunt kon niet lang uitblijven en binnen het kwartier lag de bal in het net. Goed voorbereidend werk van Van de Beek stelde Dekker in staat om van dichtbij de 1-0 te maken. Ajax bleef doorgaan, kreeg gigantische kansen via Dekker, Cerny en Nouri, maar de bal wilde er maar niet in. En ook hier ging de aloude voetbalwet op: na een misverstand tussen De Ligt en Bergsma kon Sevilla profiteren en stond het plots 1-1 door een treffer van spits Manuel García. Beide clubs kregen nog een grote kans, maar gingen rusten met het idee dat Ajax de wedstrijd allang in het slot had moeten gooien.

Door naar de volgende ronde!
Door naar de volgende ronde!
De elf  Ajacieden die aan de aftrap verschenen.
De elf Ajacieden die aan de aftrap verschenen.
Vince Gino Dekker zette Ajax A1 binnen een kwartier op voorsprong.
Vince Gino Dekker zette Ajax A1 binnen een kwartier op voorsprong.
Vaclav Cerny snelt langs zijn tegenstander.
Vaclav Cerny snelt langs zijn tegenstander.
Ondanks het overwicht van Ajax kwam Sevilla terug tot 1-1.
Ondanks het overwicht van Ajax kwam Sevilla terug tot 1-1.
Donny van de Beek zette Ajax op 2-1.
Donny van de Beek zette Ajax op 2-1.
Nouri vuurt de 3-1 binnen!
Nouri vuurt de 3-1 binnen!
Vreugde na de treffer van Nouri.
Vreugde na de treffer van Nouri.
De 'dab'-viering van Abdelhak Nouri.
De 'dab'-viering van Abdelhak Nouri.

Fysieke tweede helft
Na rust zat het Ajax dan eindelijk eens mee. Na enkele mislukte uithalen belandde de bal voor de voeten van Van de Beek, die de bal hard in de verre hoek plaatste en Ajax weer op voorsprong zette. Ajax controleerde, kreeg nog een kans in de persoon van Nouri maar zag naarmate de tweede helft vorderde Sevilla steeds meer vooruit voetballen. Doelman Indy Groothuizen bracht redding bij een hard afstandsschot en zag even later de bal na een scrimmage ternauwernood weggewerkt worden.

Waar Ajax in de eerste helft technisch superieur was werd het na de thee een ‘typisch’ fysiek Europacup-duel. Peereboom greep in door meer fysiek op het middenveld te brengen in de persoon van Dani de Wit, waardoor Nouri op de linksbuiten-positie ging spelen voor de moegestreden Dekker. Niet veel later besliste Nouri ook het duel door de bal verwoestend in het dak van het doel te schieten, 3-1 en de wedstrijd was gespeeld. Een kansje was er nog voor Cerny, maar aan de eindstand veranderde niets meer.

Maandag loting
Peereboom had genoten van met name de eerste helft: ,,De eerste helft was fantatisch. Goed spel, goed ritme, veel kansen gecreëerd en mooi voetbal over de vleugels. Aan de reactie van het publiek merkte je ook wel dat dit voetbal werd gewaardeerd. We hadden alleen veel meer moeten scoren. Na de 2-1 werd het soms wat onrustig en durfden we soms net die pass niet meer tussen de linies te geven. Later ging dat weer beter en na die 3-1 wisten we dat het goed zat.”

Met uitblinker Van de Beek had Peereboom een sterke troef in handen: ,,Het is heel goed om zo’n jongen erbij te hebben. Hij blijft nuchter en wil heel graag voetballen. De dingen die hij doet, het uitstellen en een goede bal tussendoor spelen, het is heel goed dat we zulke gasten erbij hebben. Maandag de loting, laat de volgende tegenstander maar komen.”

Ajax A1 – Sevilla o/19: 3-1 (1-1), 14. Dekker 1-0, 36. García 1-1, 49. Van de Beek 2-1, 79. Nouri 3-1

Ajax A1: Indy Groothuizen, Deyovaiso Zeefuik (81. Teun van Zweeden), Matthijs de Ligt, Léon Bergsma, Damil Dankerlui, Carel Eiting, Abdelhak Nouri, Donny van de Beek, Vaclav Cerny, Kaj Sierhuis (71. Ezra Walian), Vince Gino Dekker (75. Dani de Wit)

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Winning! 👊 #AjaxA1 #UYL #ajasev

Een foto die is geplaatst door AFC Ajax (@afcajax) op