Menu
Ajax A1 scoort vijf keer tegen Sparta

Ajax A1 scoort vijf keer tegen Sparta

Vier dagen na het treffen in de UEFA Youth League met de leeftijdsgenoten van FC Barcelona (2-2) rekende Ajax A1 zaterdag af met Sparta A1. Op sportcomplex de Toekomst wonnen de Ajacieden met 5-3.

De Ajacieden van Frank Peereboom speelden bij vlagen uitstekend tegen het vlaggenschip van de jeugdopleiding van Sparta. De Amsterdammers wisselden mooie momenten af met enkele schitterende treffers. Een spaarzaam verwijt dat de Ajax-talenten viel te maken, was dat het duel niet eerder werd beslist. Ajax A1 – Sparta A1, een fraai affiche in de Eredivisie voor A-junioren, bleef te lang spannend.

De overtuiging waarmee verdediger Leon Bergsma boven zijn tegenstander uit torende en raak kopte, was illustratief voor het Amsterdamse overwicht. Halverwege de eerste helft kopte de centrale verdediger Ajax naar een 1-0-voorsprong. Het was de inleiding op een doldrieste fase, waarin de Amsterdammers de zege eigenlijk al veilig hadden kunnen stellen. Twee minuten na de openingsgoal schoot aanvoerder Donny van de Beek van afstand raak: 2-0. De talrijke toeschouwers op de Toekomst zagen in het vervolg hoe uitblinker Vaclav Cerny een vrije trap op de paal mikte. De misser kwam de Ajacieden duur te staan. Zo leek het. Een minuut na de vrije schietkans van de linkermiddenvelder, schoot Spartaan Yesin Ben Mohamadi ook al fraai raak toen hij een cornerbal in een keer binnenwerkte. De aansluitingstreffer bracht de spanning even terug in de wedstrijd.

Naast Cerny behoorde ook El Idrissi tot de uitblinkende Ajacieden. De rechtsbuiten was ook al ongrijpbaar voor zijn directe tegenstander. De kwikzilverachtige en getructe aanvaller schoot zijn ploeg kort voor rust naar 3-1. Het duel leek opnieuw beslist door de thuisploeg. Niets bleek minder waar, want Sparta kwam pal na de pauze opnieuw dichterbij. Finn Stokkers sneed door de defensie en schoof de bal voorbij Groothuizen: 3-2.

Vaclav Cerny behoorde tot de uitblinkende Ajacieden. De middenvelder bekroonde zijn prima optreden met een treffer. Vaclav Cerny behoorde tot de uitblinkende Ajacieden. De middenvelder bekroonde zijn prima optreden met een treffer.

Wat goals betrof was het mooi, mooier, mooist op de Toekomst. De wijze waarop El Idrissi zijn mee opgekomen teamgenoot Carel Eiting in stelling bracht was naast fraai vooral ook effectief. Eiting had de panklare assist, half in het luchtledige hangend, letterlijk voor het intikken: 4-2. Cerny bekroonde zijn puike optreden met een treffer: 5-2. Het was twintig minuten voor het einde voldoende voor de zege, zo bleek. Het derde Spartaanse doelpunt kwam te laat om het de thuisploeg alsnog écht lastig te maken. De 5-3 van invaller Nizar Mekkaoui was er een voor de statistieken.

,,We hebben het na een zware week goed opgepakt en een goed niveau gehaald’’, blikte Frank Peereboom terug op de week waarin Ajax gelijkspeelde tegen Barça en ruim won van Sparta. De trainer wordt dinsdag, als de A1 een bekerduel speelt met AZ, volgens het roulatieschema opgevolgd door Bryan Roy en Wim Jonk; zij houden zich de komende zes weken bezig met de hoogste jeugdselectie. Dat de Ajacieden het duel met Sparta niet altijd controleerden, kan te maken hebben met de zware wedstrijdweek. Na terugkomst uit Barcelona stond er slechts een enkele training op het programma voordat alweer de competitiewedstrijd tegen Sparta wachtte. Peereboom: ,,Ik wilde bij de jongens een bepaalde mindset zien; hoe gaan ze met zo’n week om. Dat heb ik ze ook gezegd. Ik moet de jongens complimenteren, want ze hebben het wat dat betreft goed gedaan.’’

,,Onze doelpunten waren van grote schoonheid’’, vervolgt Peereboom, die de komende zes weken de B1 onder zijn hoede heeft. ,,Dat is ook waarvoor je het doet. Je wilt de mensen ook vermaken. Minpunt is wel dat we de doelpunten te makkelijk weggaven. Vijf keer scoren is mooi. Drie doelpunten tegen krijgen is minder.’’

Scoreverloop:
23. Bergsma 1-0, 25. Van de Beek 2-0, 28. Ben Mohamadi 2-1, 40. El Idrissi 3-1, 50. Stokkers 3-2, 60. Eiting 4-2, 69. Cerny 5-2, 80. Mekkaoui 5-3.

Opstelling Ajax A1:
Groothuizen; Lartey Sanhieze, Sno (65. El Mahdioui), Bergsma, Savastano; Van de Beek (75. Dankerlui), Eiting, Cerny (75. Bulut); El Idrissi, Karlsson (46. Mirani), Dekker.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst