Menu
Ajax A1 slaat in slotfase toe

Ajax A1 slaat in slotfase toe

Dankzij twee late treffers heeft Ajax A1 zich zaterdag van een plaats in de halve finales van het bekertoernooi verzekerd. Op Sportcomplex de Toekomst sloeg het team van Frank de Boer in de slotfase toe door in de laatste vijf minuten twee keer tegen FC Den Bosch te scoren: 3-1.

Het duurde even, maar uiteindelijk won Ajax A1 verdiend van FC Den Bosch A1. Doelpunten in de 85e en 87e brachten het hoogste jeugdelftal van Ajax uiteindelijk definitief de zege in het bekerduel tegen de eerste divisionist uit Brabant. Jeffrey Dekker (2-1) en invaller Jody Lukoki (3-1) zorgden ervoor dat de A1 zich kan gaan opmaken voor de halve finale.

Ondanks de late ontsnapping had Frank de Boer zaterdagmiddag geen moment het idee gehad dat het niet zou lukken. ,,Toen Den Bosch vlak na rust de 1-1 maakte zei ik al tegen Bob de Klerk (assistent-trainer, red.) dat als we, als we er eenmaal nog een zouden maken, er meer treffers zouden volgen. Den Bosch liep toch wat op hun tenen, terwijl wij - slordig spelend - op een doelpunt wachtten.”

De snelle gelijkmaker van Den Bosch na rust deed de goede eerste helft van Ajax A1 een beetje in de schaduw verdwijnen. De thuisploeg begon voortvarend en creëerde in het eerste half uur vele kansen. Tom Boere, Davy Klaassen (allebei twee keer), Jeffrey Dekker en Roly Bonevacia (kopbal) zorgden namens de A1 voor het nodige gevaar. Daartegenover stond een hachelijk moment voor het doel van Warner Hahn, waarbij de Ajax-keeper goed wegkwam. ,,Hij tikte de bal aan, maar volgens mij ook de voet van de speler”, bekende De Boer eerlijk. ,,Daar had wellicht ook een strafschop gegeven kunnen worden.” De enige tegenvaller tot op dat moment was het vroeg uitvallen van Rodney Sneijder. De middenvelder was misselijk en moest zich al na vijf minuten laten aflossen door Rik Schouw.

Ondanks de gevaarlijke aanvallen van Ajax’ actieve aanvallers en middenvelders kwam het enige doelpunt in de eerste helft op naam van een verdediger. Na een kwartier verliet rechtsback Ruben Ligeon de verdediging om uiteindelijk via een succesvolle rush de openingstreffer binnen te schieten. Met een knal van zo’n twintig meter werkte hij de bal via de paal achter de Bossche doelman: 1-0.

Het tweede bedrijf werd ondanks de vlotte gelijkmaker (rake kopbal uit een afgeslagen corner) uiteindelijk alsnog een prooi voor het team van De Boer. Vijf minuten voor tijd zag aanvaller Dekker zag zijn voorzet vanaf de linkerkant tot doelpunt gepromoveerd worden. Kort daarna besliste collega-aanvaller Lukoki (ingevallen voor Jozefzoon) het duel definitief uit een doeltreffende counter.

Opstelling Ajax A1: Warner Hahn, Ruben Ligeon, Ricardo van Rhijn, Dico Koppers, Lorenzo Burnet (46. Zé Eduardo); Roly Bonevacia (55. Daan Brinkman), Davy Klaassen (80. Fabian Serrarens), Rodney Sneijder (5. Rik Schouw), Florian Jozefzoon (60. Jody Lukoki), Tom Boere, Jeffrey Dekker.

Scoreverloop: 16. Ligeon 1-0, 50. 1-1, 85. Dekker 2-1, 87. Lukoki 3-1.

Tekst en foto: Ajax.nl