Menu
Ajax A1 sluit poulefase in stijl af

Ajax A1 sluit poulefase in stijl af

Ajax A1 heeft de poulefase in de UEFA Youth League in stijl afgesloten. Op sportpark de Toekomst was Ajax met 4-1 te sterk voor de leeftijdsgenoten van APOEL Nicosia. Grote man aan Ajax-zijde was Zakaria El Azzouzi, die betrokken was bij drie goals. Ook Donny van de Beek en Abdel Nouri pikten een doelpunt mee.

Trainer Wim Jonk had de pas 16-jarige Carel Eiting naast de wat meer ervaren Damon Mirani in het hart van de verdediging geposteerd. In de punt van de aanval stond El Azzouzi, in de uitwedstrijd tegen Paris Saint-Germain nog goed voor vier doelpunten. Het was een wedstrijd om de eer, want Ajax kon de koppositie niet meer verliezen en APOEL was vooraf al hekkensluiter in de poule.

Ajax opende zeer sterk en kwam na zeven minuten al op een 1-0 voorsprong. Rechtsbuiten Robert Muric zette voor waarna Van de Beek de bal alleen maar in het doel hoefde te lopen. Na een kwartier had het hoogste jeugdelftal van Ajax al zeker vier keer kunnen scoren, maar Nouri en opnieuw Van de Beek hadden hun vizier niet op scherp.

Toch stond het plots 1-1. Keeper Stan van Bladeren kon een terugspeelbal niet goed verwerken en via het been van de Cypriotische aanvoerder Demetris Charalambous belandde de bal in het doel. Ajax was eventjes geschrokken van de tegentreffer, maar richtte zich al snel weer op. Na kansen voor El Azzouzi en Vaclav Cerny was het Nouri die na een weergaloze actie de bal vrijspeelde en voor El Azzouzi was het vervolgens simpel intikken: 2-1.

Vaclav Cerny tussen twee tegenstanders van APOEL. Vaclav Cerny tussen twee tegenstanders van APOEL.

Na rust ging het snel. El Azzouzi gaf de bal na een mooie aanval voor op Nouri die de bal vervolgens alleen nog het laatste zetje hoefde te geven. Enkele minuten later viel de vierde Ajax-treffer van de avond. Uit een panklare voorzet van Cerny kopte El Azzouzi alweer zijn zesde Youth League-treffer in twee wedstrijden tegen de touwen.

Met die twee treffers was de wedstrijd helemaal gespeeld. APOEL wilde geen monsterscore en liet zich verder inzakken, Ajax probeerde het publiek nog te vermaken met wat technische hoogstandjes. Verder zag invaller Adham El Idrissi nog een doelpunt afgekeurd wegens buitenspel. Ook de ingevallen James Esmorfidis liet zich van zijn beste kant zien. Aan de stand veranderde echter niets meer, waardoor Ajax met 14 punten uit 6 wedstrijden de poulefase als groepswinnaar afsloot.

Jonk was uiteraard tevreden met de prestatie: ,,We begonnen erg goed. De eerste tien minuten waren van een heel hoog niveau. Na de 1-0 zakte het iets weg en werden we wat nonchalant. Omdat het misschien wat te gemakkelijk ging werd het heel speels. Veel trucjes, dat is erg mooi om naar te kijken maar het moet ook rendement hebben. In de rust heb ik het er nog met de spelers over gehad. Goed tussen de linies blijven spelen en de vleugels benutten. Dat hebben ze vervolgens erg goed opgepakt. Wanneer de bezetting voor het doel van de tegenstander soms wat slimmer was geweest hadden we nog meer goals kunnen maken. Maar over het algemeen ben ik zeker tevreden.”

De loting voor de achtste finales wordt maandag 15 december gehouden. Die achtste finale zal gaan over één wedstrijd, en als poulewinnaar zal Ajax een thuisduel spelen.

Scoreverloop: 7. Van de Beek 1-0, 21. Charalambous 1-1, 44. El Azzouzi 2-1, 51. Nouri 3-1, 55. El Azzouzi 4-1

Opstelling Ajax A1: Stan van Bladeren, Damil Dankerlui (67. Terry Lartey-Sanniez), Damon Mirani, Carel Eiting, Mauro Savastano, Ashraf el Mahdoui (80. James Esmorfidis), Donny van de Beek, Abdel Nouri, Robert Muric, Zakaria el Azzouzi (61. Adham el Idrissi), Vaclav Cerny

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Ajax en APOEL voorafgaand aan de wedstrijd. Ajax en APOEL voorafgaand aan de wedstrijd.
Deze elf Ajacieden begonnen aan de wedstrijd. Deze elf Ajacieden begonnen aan de wedstrijd.

Zakaria El Azzouzi was twee keer trefzeker. Zakaria El Azzouzi was twee keer trefzeker.

Abdelhak Nouri nam Ajax' derde doelpunt voor zijn rekening. Abdelhak Nouri nam Ajax' derde doelpunt voor zijn rekening.
Invaller Adham El Idrissi haalt uit. Invaller Adham El Idrissi haalt uit.
Er viel dinsdagavond genoeg te juichen. Er viel dinsdagavond genoeg te juichen.
De hoofdtribune op de Toekomst was aardig gevuld. De hoofdtribune op de Toekomst was aardig gevuld.
Na 90 minuten stond er 4-1 op het scorebord. Na 90 minuten stond er 4-1 op het scorebord.