Menu
Ajax A1 start competitie met zege

Ajax A1 start competitie met zege

Landskampioen Ajax A1 is de Eredivisie voor A-junioren woensdagavond begonnen met een 3-1 overwinning op NEC/FC Oss A1. Ajax kwam al snel op een 2-0 voorsprong dankzij doelpunten van Vaclav Cerny en Zakaria El Azouzi. Nadat NEC/FC Oss ver in de tweede helft de marge had teruggebracht tot een doelpunt, gooide invaller Ottar Karlsson de wedstrijd in het slot. De IJslander bekroonde zijn debuut met een goal.

Coach Gery Vink had zijn elftal in vergelijking met de gewonnen Supercup-wedstrijd tegen Feyenoord op drie plaatsen gewijzigd. Doelman Indy Groothuizen verving Stan van Bladeren en in de aanval werd een plek ingeruimd voor linksbuiten Gino Dekker. In de spits stond Zakaria El Azouzi, tegen Feyenoord nog goed voor twee doelpunten.

Ajax begon zeer voortvarend aan het duel op sportcomplex de Toekomst. Al na vijf minuten maakte Vaclav Cerny na een mooie individuele actie de 1-0. Nadat Dekker op aangeven van Abdel Nouri de paal schampte was het even later wederom raak. El Azouzi werd diep gestuurd en scoorde na een kwartier de 2-0. Het publiek ging er eens goed voor zitten, maar een doelpuntenregen bleef uit. De kansen waren er nochtans wel, want El Azouzi, Cerny en Dekker misten grote kansen op de 3-0.

In de tweede helft kwam James Efmorfidis in het veld voor Aschraf El Mahdioui, en hij liet zich direct gelden met enkele mooie steekballen. Waar ook NEC/FC Oss inmiddels zijn eerste kansjes begon te krijgen, was het na een uur wederom Cerny die op aangeven van Efmorfidis oog in oog met de doelman van NEC/FC Oss miste.

Zakaria El Azzouzi schuift de tweede Ajax-treffer in het doel. Zakaria El Azzouzi schuift de tweede Ajax-treffer in het doel.

Nadat NEC/FC Oss steeds meer van zich af beet viel een klein kwartier voor tijd toch de 2-1. De rappe aanvaller Jean-Willy Mapinga was de Ajax-defensie te snel af en liet Groothuizen kansloos. Waar NEC/FC Oss vervolgens nog een grote kans op de gelijkmaker wist te verkwanselen door adequaat ingrijpen van Groothuizen, was het invaller Karlsson die na een mooie actie van Dekker de 3-1 op het scorebord wist te zetten.

Coach Vink was tevreden over de eerste helft. ,,De eerste 45 minuten zagen er voetbaltechnisch goed uit, aanvallend was het ook erg goed. Ik heb mooie dingen gezien en veel kansen en goede goals genoteerd. Ik vind wel dat we weer iets teveel hebben weggegeven, eigenlijk hetzelfde als tegen Feyenoord. Er was veel strijd, alleen klopten de afstanden ten opzichte van elkaar niet helemaal.” In de tweede helft was het volgens Vink een stuk minder. ,,Met onze invallers werd er een ander type voetbal gespeeld. Het werd wat minder frivool. We vergaten de 3-0 te maken en vervolgens kreeg onze tegenstander ook kansen. Leuk dat Ottar Karlsson een doelpuntje meepikt bij zijn debuut, maar we hebben net als tegen Feyenoord teveel kansen weggegeven. Dat moet er echt uit.”

Scoreverloop: 5. Vaclav Cerny 1-0, 16. Zakaria El Azouzi 2-0, 78. Jean-Willy Mapinga 2-1, 81. Ottar Karlsson 3-1

Opstelling Ajax A1: Indy Groothuizen, Damil Dankerlui, Terry Lartey-Sanhieze, Nathar Leyder, Mauro Savastano, Aschraf El Mahdioui (46. James Efmorfidis), Vaclav Cerny (74. Pelle Clement), Abdelhak Nouri (66. Teun van Zweeden), Zakaria El Azouzi (78. Ottar Karlsson), Donny van de Beek, Gino Dekker

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Achraf El Mahdioui geeft zijn tegenstander het nakijken. Achraf El Mahdioui geeft zijn tegenstander het nakijken.
De Belgische verdediger Nathan Leyder verstuurt een pass. De Belgische verdediger Nathan Leyder verstuurt een pass.
Middenvelder Abdelhak Nouri aan de bal. Middenvelder Abdelhak Nouri aan de bal.
Gino Dekker haalt uit. Gino Dekker haalt uit.
Donny van de Beek in actie. Donny van de Beek in actie.
Invaller James Efmorfidis. Invaller James Efmorfidis.
De keeper van NEC torent boven iedereen uit. De keeper van NEC torent boven iedereen uit.
Terry Lartey Sanniez houdt zijn tegenstander van zich af. Terry Lartey Sanniez houdt zijn tegenstander van zich af.
Mauro Savastano kijkt om in de muur. Naast hem verder nog Terry Lartey Sanniez (3), Donny van de Beek (10) en Teun van Zweeden (16). Mauro Savastano kijkt om in de muur. Naast hem verder nog Terry Lartey Sanniez (3), Donny van de Beek (10) en Teun van Zweeden (16).