Menu
Ajax A1 strijdt voor plek bij laatste zestien

Ajax A1 strijdt voor plek bij laatste zestien

Ajax A1 speelt dinsdagmiddag op sportcomplex de Toekomst tegen Sevilla FC Onder 19 om een plek in de achtste finales van de UEFA Youth League. Na glansrijke zeges op Schalke 04 en Spartak Moskou moet nu Sevilla eraan geloven, waardoor de mannen van trainer Frank Peereboom zich hopelijk bij de zestien beste jeugdteams van Europa voegen.

In de eerste ronde werd Schalke aan de zegekar gebonden (2-3 uit, 2-0 thuis) en daarna werd er tweemaal gewonnen van de Russische landskampioen Spartak Moskou. Sevilla komt uit de zogeheten 'champions path', aangezien het eerste elftal van Sevilla deel mocht nemen aan de Champions League. Vanaf deze fase van het toernooi telt iedere ronde slechts één wedstrijd. In tegenstelling tot de vorige twee rondes moet Ajax daarom nu in deze ene wedstrijd in Amsterdam zien af te rekenen met Sevilla.

Alle vijf de Spaanse CL-deelnemers zagen hun 'kleine broertjes' doorstoten in de Youth League, waar gek genoeg alleen de jeugd-landskampioen Villarreal in de voorrondes sneuvelde. Met drie zeges, twee gelijke spelen en één nederlaag werd  Sevilla tweede in een poule achter Manchester City, maar boven Juventus en Borussia Mönchengladbach.

Sportcomplex de Toekomst is dinsdagmiddag het decor van Ajax A1 - Sevilla o/19.
Sportcomplex de Toekomst is dinsdagmiddag het decor van Ajax A1 - Sevilla o/19.

De twee knappe zeges op de leeftijdsgenoten van Juventus vormden de basis voor de Spanjaarden, die gecoacht worden door Agustin López Páez. Topscorers (met twee doelpunten) zijn de 20-jarige middenvelder Franscisco Sánchez en aanvaller Adriano Romero, die zijn goals echter in zijn enige Youth League-duel maakte. Ook Rubén Colmenero en de Oekraïner Marian Shved maakten veelvuldig hun opwachting in de Spaanse aanval.

Eigen kracht
Toch zal Ajax vooral van eigen krachten uit moeten gaan. Het staat immers niet voor niets bovenaan in de Eredivisie voor A-junioren. Daarnaast heeft de A1 dit seizoen alle wedstrijden in Europa gewonnen. Door het drukke programma, de concurrentie en de terugkomst van enkele 'Jong Ajacieden' die nog mogen uitkomen in de A1 zal trainer Peereboom echter keuzes moeten maken.

Vergeleken met de eerste Youth League-wedstrijd bij Schalke is er een half jaar later een hoop veranderd. Spelers als Donny van de Beek en Vaclav Cerny hebben inmiddels gedebuteerd in het eerste elftal en ook al hun eerste (Europese) doelpunten achter hun naam staan. Ook heeft goalgetter Kaj Sierhuis zich aan het aanvalsfront gemeld, al zal de keuze tegen Sevilla waarschijnlijk vallen op de fysiek sterke Deen Kasper Dolberg.

Tegenslag
Tegen Vitesse onder 19 kreeg Ajax anderhalve week geleden voor het eerst in lange tijd weer eens met tegenslag te maken. Ajax kende een overwicht, kreeg genoeg kansen maar uiteindelijk stond er toch 1-3 op het scorebord. Het gevaar van het play-off duel met Sevilla schuilt ook daarin, want er is geen return om een eventuele misstap recht te trekken. Niet alleen de ontwikkeling van het individu staat dus centraal, ook moeten de Ajacieden leren om 'Europees' te spelen en zo een resultaat over de streep te trekken.

Het belooft dan ook een heerlijk Europees ‘avondje’ (middag in dit geval) te worden op de Toekomst. Een jaar geleden vocht de A1 voor wat ze waard was tegen AS Roma. De Italianen bleken - onder toeziend oog van duizenden Ajax-supporters - na penalty's te sterk. Tegen Sevilla volgt nu een nieuwe poging, waar Ajax A1 alle steun kan gebruiken voor een plek in de achtste finales.

Tickets

Ajax A1 - Sevilla FC begint dinsdag om 16:00 uur op de Toekomst. Tickets á 2,50 euro zijn online en aan de kassa bij de Toekomst verkrijgbaar.

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees