Menu
Ajax A1 swingt naar landstitel

Ajax A1 swingt naar landstitel

Ajax A1 heeft zaterdag op overtuigende wijze de landstitel voor A-junioren in de wacht gesleept. In een galavoorstelling wonnen de Ajacieden met maar liefst 6-0 van de leeftijdsgenoten van NEC/FC Oss. Grote man bij Ajax was Samet Bulut, die drie treffers voor zijn rekening nam. De overige doelpunten waren van Vaclav Cerny (2) en Pelle Clement.

Ajax begon de wedstrijd in de wetenschap dat er, na de nederlaag bij PSV, gewonnen moest worden om het kampioenschap in de wacht te slepen. Trainer Saïd Ouaali begon met de lange Bulut in de spits, terwijl de voorzetten moesten komen van vleugelspelers Cerny en Gino Dekker. Carel Eiting speelt op dit moment op het EK bij het Nederlands Elftal onder 17, waardoor Aschraf El Mahdioui als verdedigende middenvelder fungeerde.

NEC/FC Oss begon ietsje sterker aan de wedstrijd, en kreeg ook het eerste kansje. Maar de weifelende beginfase duurde voor Ajax gelukkig niet lang, al had het een blunder van de Nijmeegse keeper nodig om op voorsprong te komen. Een op het oog simpele vangbal uit een corner werd door Dani Centen losgelaten, waarna Bulut alleen maar hoefde in te tikken.

Ajax A1 viert feest na het behalen van de titel. Ajax A1 viert feest na het behalen van de titel.

Na het openingsdoelpunt ging de Ajax-machine draaien. El Mahdioui schoot naast, een lobje van Donny van de Beek ging nog over, maar de 2-0 kon niet uitblijven. Na een half uur verdubbelde Cerny dan ook de score met een roller onder de keeper door. Vlak voor rust scoorde Ajax wederom tweemaal. Eerst was het Bulut die uit een perfecte voorzet van Dekker de 3-0 binnenkopte. Later was het wéér Cerny die met een geplaatst schot de 4-0 liet aantekenen.

In de tweede helft deed Ajax het ietsje rustiger aan, maar was alsnog veel beter dan de tegenstander. Bulut scoorde zijn derde van de middag na een indrukwekkende solo van Terry Lartey-Sanniez. De centrale verdediger, die later als rechtsback ging spelen, heerste in de verdediging en was amper van de bal af te zetten. Het kampioenschap was allang in de knip, en Bulut had er nog wel drie kunnen scoren. Onder anderen Abdelhak Nouri liet het publiek regelmatig genieten van schitterende schijnbewegingen.

In de slotfase bleven de Ajax-aanvallen op het doel van NEC/FC Oss komen. Met de pijlsnelle debutant Ché Nunnely als invaller voor Mauro Savastano. Een andere invaller zorgde voor het slotakkoord: Pelle Clement, vrijdag nog debuterend in het betaald voetbal voor Jong Ajax, kopte de 6-0 tegen de touwen uit een voorzet van El Mahdioui. Even later floot de scheidsrechter voor de laatste maal en was Ajax A1 opnieuw kampioen van Nederland.

Trainer Saïd Ouaali sprak van een moeizaam begin: ,,We begonnen nerveus. De tegenstander was vrij agressief en fysiek goed. Na tien minuten kwamen we beter in de wedstrijd en hadden we de controle. Vier doelpunten in de eerste helft is ontzettend knap. De tweede helft moest ik noodgedwongen wisselen wegens blessures. Het spelniveau daalde, maar alsnog twee keer scoren is gewoon prima.”

De kracht van het elftal is volgens Ouaali een combinatie van teamspel en individuele kwaliteit: ,,Er was vertrouwen, ze hebben het hele jaar nationaal en internationaal laten zien wat ze kunnen. We hebben spelers met geweldige individuele kwaliteiten, die ook in een team heel goed kunnen voetballen. Al die combinaties bij elkaar maakt het team misschien wel geniaal. Het is een uitstekende lichting. We mogen er blij mee zijn, en trots op zijn, dat we zo’n lichting bij Ajax mee mogen maken.”

Ajax A1 - NEC/FC Oss A1 6-0 (4-0): 11. Bulut 1-0, 29. Cerny 2-0, 42. Bulut 3-0, 45. Cerny 4-0, 57. Bulut 5-0, 85. Clement 6-0

Opstelling Ajax A1: Stan van Bladeren, Damil Dankerlui, Terry Lartey-Sanniez, Damon Mirani, Mauro Savastano (Ché Nunnely), Aschraf El Mahdioui, Vaclav Cerny (67. Pelle Clement), Abdelhak Nouri (70. Darren Sidoel), Samet Bulut (83. Ezra Walian), Donny van de Beek (58. Noussair Mazraoui), Gino Dekker.

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Samet Bulut nam de eerste goal voor zijn rekening. Samet Bulut nam de eerste goal voor zijn rekening.
Er waren veel fans bij de kampioenswedstrijd aanwezig. Er waren veel fans bij de kampioenswedstrijd aanwezig.
Vaclav Cerny haalt doeltreffend uit. Vaclav Cerny haalt doeltreffend uit.
Vreugde na de goal van Vaclav Cerny. Vreugde na de goal van Vaclav Cerny.
Donny van de Beek kwam een uur in actie. Donny van de Beek kwam een uur in actie.
Na het laatste fluitsignaal kon het feest beginnen. Na het laatste fluitsignaal kon het feest beginnen.
Vrolijke taferelen op het veld. Vrolijke taferelen op het veld.
Hoofd opleiding Wim Jonk temidden van de feestvierende spelers. Hoofd opleiding Wim Jonk temidden van de feestvierende spelers.
Donny van de Beek heeft zijn medaille binnen. Een mooie bekroning op een sterk seizoen. Donny van de Beek heeft zijn medaille binnen. Een mooie bekroning op een sterk seizoen.
Daar is de schaal... Daar is de schaal...
Ajax A1 is kampioen! Ajax A1 is kampioen!
Voor de vierde keer in vijf jaar is Ajax A1 de beste van Nederland. Voor de vierde keer in vijf jaar is Ajax A1 de beste van Nederland.
Donny van de Beek en Abdelhak Nouri tonen de schaal. Donny van de Beek en Abdelhak Nouri tonen de schaal.
Kampioenen! Kampioenen!
Samet Bulut (drie goals in de kampioenswedstrijd) heeft de schaal stevig vast. Samet Bulut (drie goals in de kampioenswedstrijd) heeft de schaal stevig vast.
Het feest ging vrolijk verder in de kantine. Het feest ging vrolijk verder in de kantine.
Het seizoen is voorbij voor Ajax A1. De vakantie kan beginnen! Het seizoen is voorbij voor Ajax A1. De vakantie kan beginnen!