Menu
Ajax A1 thuis niet langs Utrecht

Ajax A1 thuis niet langs Utrecht

Ajax A1 is er niet in geslaagd om revanche te nemen voor de grote uitnederlaag bij PSV van vorige week. Tegen een compact spelend FC Utrecht kwam Ajax zaterdag niet verder dan 1-1. Ezra Walian bracht Ajax nog wel op voorsprong, maar door de Utrechtse gelijkmaker is Ajax verder achterop geraakt in de titelrace.

Trainer Frank Peereboom koos op de linksbackpositie voor Navajo Bakboord. Azor Matusiwa fungeerde als controlerende middenvelder, wat betekende dat Carel Eiting verder naar voren speelde. Ezra Walian moest als spits de voorzetten van Vince Gino Dekker en Ché Nunnely in het doel koppen.

Ajax begon tamelijk moeizaam aan het duel op een regenachtig sportcomplex de Toekomst. FC Utrecht kreeg de eerste grote kans, maar spits Jesse van Baal schoot van dichtbij hoog over. Het aanvalsspel van Ajax moest over de vleugels, waar Dekker geen kind had aan zijn directe tegenstander. De vele voorzetten kwamen helaas net niet aan bij Walian of de inkomende nummer 10 Dani de Wit.

Lat en paal
Echt grote kansen waren er dan ook niet, al raakte Dekker uit een vrije trap nog de lat. Na rust kwam Markus Bay in het veld voor Matusiwa, waardoor Eiting weer op zijn vertrouwde 6-positie ging spelen. Ajax ging een tempo hoger spelen, maar moest uitkijken voor de gevaarlijke Utrechtse counters. Twintig minuten voor tijd leek Ajax dan toch de ban te breken. Na goed drukzetten kwam de bal bij invaller Kaj Sierhuis, die de keeper omspeelde en Walian in staat stelde om de 1-0 aan te tekenen.

FC Utrecht leek verslagen, maar kwam uit een corner toch op gelijke hoogte: bij de tweede paal tikte Nick Lim binnen. Ajax hield na de gelijkmaker constant druk op het Utrechtse doel, zag Bay nog de paal raken maar gescoord werd er niet meer. Door het derde opeenvolgende puntenverlies zal Ajax de knop snel om moeten zetten om komende woensdag de UEFA Youth League-wedstrijd tegen Olympique Lyon tot een goed einde te brengen.

‘Gelijkspel voelt als nederlaag’
Peereboom toonde zich na afloop teleurgesteld: ,,Dit gelijkspel voelt als een nederlaag. We komen de laatste tijd moeizaam tot echte kansen. Utrecht speelde vandaag erg compact en verdedigend, en ons tempo lag te laag. In de tweede helft gingen we wat opportunistischer spelen en kwamen we ook tot meer kansen."

,,De laatste wedstrijden lijkt het of we te geforceerd op zoek gaan naar die goal. Soms moet je die bal aan een medespeler gunnen of laten, bijvoorbeeld door een loopactie naar de eerste paal te maken waardoor je andere spelers vrij krijgt om dat doelpunt te maken. Dat besef moeten we toch meer gaan benadrukken. Komende woensdag tegen Lyon wordt het een zware kluif, maar ook een mooie uitdaging. Vanaf maandag gaat het vizier volledig daarop. We krijgen weer wat spelers erbij, dat geeft toch een kwaliteitsimpuls. Kasper Dolberg gaat mee, maar of hij gaat spelen beslissen we pas op het laatste moment."

Scoreverloop: 70. Walian 1-0, 78. Lim 1-1

Opstelling Ajax A1: Stan van Bladeren, Deyovaiso Zeefuik (88. Reda Boultam), Matthijs de Ligt, Léon Bergsma, Navajo Bakboord (81. Conner Blöte), Azor Matusiwa (46. Markus Bay), Carel Eiting, Dani de Wit, Ché Nunnely (57. Kaj Sierhuis), Ezra Walian, Vince Gino Dekker.

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees