Menu
Ajax A1 thuis onderuit tegen Feyenoord

Ajax A1 thuis onderuit tegen Feyenoord

Ajax A1 heeft woensdag ondanks een groot veldoverwicht niet kunnen winnen van Feyenoord A1. Het balbezit en de kansen waren er, maar uiteindelijk bleek één goal van Feyenoorder Oussama Idrissi voldoende om Ajax het eerste puntverlies in de Eredivisie te bezorgen.

Ajax begon het duel met de wetenschap dat de eerdere drie ontmoetingen met Feyenoord dit seizoen allemaal werden gewonnen. Ashraf El Mahdioui mocht weer in de basis beginnen, al was de aanvoerdersband dit keer voor Damon Mirani. Linksbuiten stond Gino Dekker, die de laatste weken steeds meer speelminuten mag maken.

Na een niet al te hoogstaand eerste kwartier trok Ajax het duel meer en meer naar zich toe. De eerste kansjes kwamen er voor Ajax, waar Abdelhak Nouri op de rand van het strafschopgebied maar net over het doel van Feyenoord schoot. Tussen de kansen door kon het publiek genieten van soms fantastische passeerbewegingen van Nouri en Vaclav Cerny. De lichaamsschijnbewegingen van de talenten leken achteloos, maar waren wel degelijk ook functioneel.

Dekker zag nog een schot gekeerd worden door Kamil Miazek, de Poolse doelman van Feyenoord. En plots stond het 0-1. Uit een corner van Ajax nota bene, counterde Feyenoord in enkele seconden richting het Ajax-doel. Doelman Indy Groothuizen kwam te ver uit en Idrissi kon vervolgens makkelijk de bal in het lege doel schieten.

Ajax kreeg ook na de tegentreffer kansen, maar Miazek tikte schoten van Mirani en Nouri goed uit de hoek. Feyenoord kreeg in de persoon van Gustavo Hamer nog een grote kans op 0-2, maar dat zou veel te veel van het goede zijn geweest voor de Rotterdammers. Een geweldige Ajax-aanval over meerdere schijven had via Nouri, Donny van de Beek en Cerny tot 1-1 moeten leiden, maar de eindpass ontbrak.

Ajax A1 verloor tegen Feyenoord A1 zijn eerste punten in 2015. Ajax A1 verloor tegen Feyenoord A1 zijn eerste punten in 2015.

Na rust begon de frivoliteit langzaam maar zeker uit het spel van Ajax te verdwijnen. Zakaria El Azzouzi kwam in de spits voor de hardwerkende, maar ongelukkige Adham El Idrissi en op de vleugels wisselden Dekker en Cerny van kant. Met middenvelder Carel Eiting voor Shaquill Sno probeerde coach Gery Vink zijn manschappen nog verder naar voren te laten spelen.

Helaas werden naarmate de wedstrijd vorderde de kansen minder talrijk. Feyenoord had geen zin om er nog een leuke wedstrijd van te maken en hield het bij verdedigen. De Rotterdammers hielden lange perioden makkelijk stand, omdat de overtuiging bij Ajax ontbrak. Kansen waren er nog wel, zeker nadat er met de lange Samet Bulut als invaller een extra afspeeloptie in de spits bij kwam.

Ajax vocht keihard voor de gelijkmaker, zag een schot van Van de Beek nog via de paal naast gaan maar moest uiteindelijk voor het eerst in 2015 de punten aan de tegenstander laten.
Vink baalde van de onnodige thuisnederlaag: ,,Het is zuur, want wanneer je thuis van Feyenoord verliest ben je daar natuurlijk niet vrolijk over. We domineerden, maar waren slordig in de eindfase. Ik vond ons ook te vaak te korte ballen spelen. Daardoor lieten we Feyenoord in de wedstrijd. Na die tegengoal speelden we wel tegen een heel stug ploegje.''

Na rust kozen de Ajacieden volgens Vink niet altijd voor de beste oplossingen: ,,In de tweede helft speelden we Feyenoord ook een beetje in de kaart door de bal te veel door het centrum te spelen. In de slotfase hebben we het wel goed opgepakt door via de zijkanten de ballen voor de goal te 'gooien'. Hun keeper pakte alle ballen, en uiteindelijk moet zo’n bal ook gewoon goed vallen. De vermoeidheid sloeg toe, maar daar wil ik het puntenverlies niet aan wijten. Alles heeft te maken met de keuzes die we maken. Die waren niet altijd even goed. Balen, maar op naar de volgende wedstrijd.''

Ajax A1 – Feyenoord A1 0-1 (0-1), 27. Idrissi 0-1

Opstelling Ajax A1: Indy Groothuizen, Shaquill Sno (46. Carel Eiting), Damon Mirani, Mauro Savastano, Damil Dankerlui, Ashraf El Mahdioui (73. Melvin Vissers), Abdelhak Nouri (71. Samet Bulut), Donny van de Beek, Vaclav Cerny (71. Pelle Clement), Adham El Idrissi (46. Zakaria El Azzouzi), Vince Gino Dekker

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ajax-aanvoerder Damon Mirani weet zich omringd door twee Feyenoorders. Ajax-aanvoerder Damon Mirani weet zich omringd door twee Feyenoorders.
Donny van de Beek schermt de bal af voor een Feyenoorder. Donny van de Beek schermt de bal af voor een Feyenoorder.
Vaclav Cenrny werd in de slotfase gewisseld; ook hij kon niet scoren in de Klassieker. Vaclav Cenrny werd in de slotfase gewisseld; ook hij kon niet scoren in de Klassieker.
De Ajacieden blijven ondanks de nederlaag koploper in de Eredivisie voor A-junioren. De Ajacieden blijven ondanks de nederlaag koploper in de Eredivisie voor A-junioren.