Menu
Ajax A1 thuis onderuit tegen Vitesse

Ajax A1 thuis onderuit tegen Vitesse

Ajax A1 heeft zaterdag het eerste puntenverlies de kampioenspoule geleden. De A-junioren gingen op sportcomplex de Toekomst met 1-3 onderuit tegen Vitesse. De club uit Arnhem sprong bijzonder efficiënt met de kansen om.

De A1 keek zaterdagmiddag al snel tegen een achterstand aan. Jesse Schuurman zette de bezoekers in de derde minuut op voorsprong in Amsterdam. De middenvelder van Vitesse slalomde kort na de aftrap door de Ajax-defensie heen en liet keeper Stan van Bladeren vervolgens kansloos. Na de ’clean sheets’ tegen Feyenoord en NEC  was dit de eerste tegentreffer die Ajax in de kampioenspoule incasseerde.

Walian
Gaandeweg de eerste helft trok Ajax de wedstrijd steeds meer naar zich toe. Het resulteerde in goede kansen via onder anderen Leon Bergsma. De opkomende verdediger knalde de bal na een klein half uur spelen rakelings langs het doel. Het had alles weg van een waarschuwingsschot, want even later was de thuisploeg opnieuw tot twee keer toe dicht bij de gelijkmaker. In beide gevallen was er een hoofdrol weggelegd voor Ezra Walian. Na een mooi hakje van Dani de Wit schoot Walian de bal in de 35ste minuut tegen de paal. Nog geen minuut later leverde hij een piekfijne voorzet op Markus Bay af. De inzet van de Deen miste het doel vervolgens op een haar na.

Vlak voor rust hing de 1-1 opnieuw in de lucht. Kasper Dolberg, vorige week uitblinker tegen NEC, kreeg een grote kans om een Ajax-aanval succesvol af te ronden. De blonde spits moest echter zijn meerdere erkennen in Vitesse-keeper Bilal Bayazit.

Gelijkmaker
Invaller Vince Gino Dekker zorgde na rust voor nieuwe impulsen op de linkerflank. De nieuwe energie moest ervoor zorgen dat Ajax het overwicht in een doelpunt kon omzetten. Tien minuten later was het zover. Walian stond bij een hoekschop precies op de goede plek en werkte vervolgens de verdiende gelijkmaker binnen: 1-1.

Ondanks verschillende kansen op een tweede Ajax-treffer was het uiteindelijk Vitesse dat voor de tweede keer op voorsprong kwam. Invaller Cali Daniel knikte een voorzet van Mitchell van Bergen knap binnen met het hoofd. Via de binnenkant van de paal verdween de bal achter Van Bladeren: 1-2.

Genadeklap
In het laatste kwartier zette Ajax alles op alles om in ieder geval een punt aan de wedstrijd over te houden. Aanvaller Kai Sierhuis verving verdediger Conner Blöte in de jacht op een nieuwe gelijkmaker. Maar die opdracht werd plotseling een stuk moeilijker toen het uiterst efficiënte Vitesse tien minuten voor tijd voor de derde keer toesloeg. Op aangeven van Bo van Essen was Schuurman voor de tweede keer trefzeker: 1-3. Die klap kwam Ajax vervolgens niet meer te boven.

Scoreverloop: 3. Schuurman 0-1, 54. Walian 1-1, 72. Daniel 1-2, 80. Schuurman 1-3

Opstelling Ajax A1: Van Bladeren, Van Zweeden, De Ligt, Bergsma, Blöte (76. Sierhuis), Eiting, De Wit, Bay (67. Flemming), Nunnely (46. Dekker), Dolberg, Walian.Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst