Menu
Ajax A1 uitgeschakeld in NextGen Series

Ajax A1 uitgeschakeld in NextGen Series

Ajax A1 is dinsdagavond uitgeschakeld in de NextGen Series. In de achtste finales was Aston Villa op de Toekomst met 1-2 te sterk. Djavan Anderson maakte voor rust de enige Ajax-goal van de avond. Vorig seizoen haalde de A1 nog de finale van de ‘mini-Champions League’.

Drie weken na de laatste poulewedstrijd tegen Chelsea (3-3) was de Toekomst opnieuw het decor van een Nederlands-Engelse confrontatie. Ajax nam het daarin op tegen een oude bekende, want vorig seizoen trof Ajax de Engelsen ook al eens in de NextGen Series. Een 2-0 zege in Amsterdam en 3-0 nederlaag in Birmingham tijdens de poulefase maakten onderdeel uit van de tocht naar de finale. Dankzij indrukwekkende zeges op de A-junioren van FC Barcelona en Liverpool bereikte Ajax destijds de eindstrijd in Londen, waarin Internazionale na strafschoppen won. Een dergelijk scenario zit er na de nederlaag nu niet meer in.

Zoals gebruikelijk had trainer Alfons Groenendijk tijdens deze Europese avond weer de beschikking over een aantal dispensatiespelers. Keeper Mickey van der Hart, Illan Boccara en Lesley de Sa gaven het jonge team, met onder meer de pas 16-jarige B-junior Jairo Riedewald opnieuw in de basis, een brok extra ervaring mee. En dat kon Ajax goed gebruiken aangezien de verschillende rondes in de knock-outfase van de NextGen Series telkens slechts één wedstrijd tellen. Tijd om eventueel iets recht te zetten was er dus niet.

Lesley de Sa was een van de meest ervaren spelers op het veld. Lesley de Sa was een van de meest ervaren spelers op het veld.

De avond begon aanvankelijk goed voor Ajax. Dankzij een goal van de 17-jarige Djavan Anderson opende de thuisploeg na een kwartier de score. Tot tien minuten voor rust kon Ajax die voorsprong vasthouden. Daarna was het de beurt aan Aston Villa. Eerst trok spits Michael Drennan de stand in de 36ste minuut gelijk op de Toekomst. Halverwege de tweede helft zette Brad Lewis de Engelsen voor het eerst op een voorsprong: 1-2. Het bleek genoeg voor de gasten, want er zouden verder geen doelpunten meer vallen.

Het Europees avontuur zit er na dinsdagavond dus op. De A1 kan zich de komende maanden richten op de competitie en het bekertoernooi, waarin volgende week dinsdag de inhaalwedstrijd (tweede helft) tegen Feyenoord wacht. Daarin moet Ajax een 0-2 achterstand in driekwartier proberen om te buigen.

De samenvatting van Ajax A1 - Aston Villa A1 volgt later deze week op Ajax TV.

Opstelling Ajax A1: Van der Hart, Tete, Gravenberch (46. Van den Boomen), Riedewald, Rosheuvel, El Hasnaoui, Boccara (82. Keskin), Anderson, Lazic (63. Becker), Bitter (63. De Bondt), De Sa.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Vorig seizoen troffen Ajax en Aston Villa elkaar ook in de NextGen Series. Vorig seizoen troffen Ajax en Aston Villa elkaar ook in de NextGen Series.
Abdelmalek El Hasnaoui vormde samen Djavan Anderson en Illan Boccara het middenveld van Ajax. Abdelmalek El Hasnaoui vormde samen Djavan Anderson en Illan Boccara het middenveld van Ajax.
Jairo Riedewald oog in oog met de keeper van Aston Villa. Jairo Riedewald oog in oog met de keeper van Aston Villa.
Ajax A1 slaagde er niet meer in om de 1-2-achterstand om te buigen. Ajax A1 slaagde er niet meer in om de 1-2-achterstand om te buigen.
Illan Boccara werd vlak voor tijd afgelost door Sinan Keskin. Illan Boccara werd vlak voor tijd afgelost door Sinan Keskin.
Teleurgestelde gezichten na afloop. Teleurgestelde gezichten na afloop.
Coach Alfons Groenendijk en assistent-coach Kenneth Perez verlaten het veld na afloop. Coach Alfons Groenendijk en assistent-coach Kenneth Perez verlaten het veld na afloop.
Het avontuur in de NextGen Series zit erop. Het avontuur in de NextGen Series zit erop.