Menu
Ajax A1 uitgeschakeld in Youth League

Ajax A1 uitgeschakeld in Youth League

Ajax A1 heeft zich niet weten te plaatsen voor de kwartfinales van de UEFA Youth League. Voor ruim 4.000 toeschouwers bleken de Italianen na stafschoppen te sterk (5-6). In een ware Europacup-thriller waren er genoeg kansen voor beide ploegen, maar zelfs een penalty tijdens reguliere speeltijd bleek niet genoeg: Abdelhak Nouri miste.

De verwachtingen waren vooraf hooggespannen. Zonder verliespunten in de competitie en als koploper in een poule met FC Barcelona en PSG geëindigd, dat beloofde wat. Duizenden Ajacieden namen in de stromende regen dan ook weer de moeite om de Ajax-jonkies live te bekijken.

De beginfase was voor de Italianen. Ajax was wellicht iets te gespannen aan het duel begonnen en de Romeinen deelden de lakens uit. Na een kwartier kreeg Roma dan ook een grote kans, maar doelman Stan van Bladeren pareerde de inzet knap. Na een tweede kans voor Roma beet Ajax wat meer van zich af. Robert Muric stuurde met een schijnbeweging zijn tegenstander het bos in maar zag zijn schot voorlangs het doel gaan.

Ajax nam langzaam het initiatief over, kwam tot kansen via wederom Muric, maar meestal was de eindpass net niet zorgvuldig genoeg. AS Roma beheerste het ‘catenaccio’ zorgvuldig en was levensgevaarlijk in de counter. Na rust ging Ajax op dezelfde voet verder. Het leverde kansjes voor Muric op, maar de grootste kans moest nog komen. Na hands van een Roma-speler wees arbiter Harkam naar de stip. Die buitenkans was helaas niet aan Ajax besteed. Nouri zag zijn penalty gestopt worden door keeper Gabriele Marchegiani.

Marchegiani ranselde daarna ook nog een knal van Adham El Idrissi uit het doel. De kansen volgden elkaar vervolgens in hoog tempo op. Verdediger Shaquill Sno schonk Roma ook nog een grote kans op de openingstreffer. Na gepruts op het middenveld konden de Italianen vrij opstomen richting het Ajax-doel, maar aanvoerder Lorenzo Pellegrini schoot naast.

Abdelhak Nouri miste in de 57ste minuut een strafschop. Abdelhak Nouri miste in de 57ste minuut een strafschop.

Bij AS Roma raakte de pijp leeg. Ajax voelde dat het in de reguliere speeltijd nog aan het langste eind kon trekken. De druk op het Romeinse doel nam toe, maar kansen voor Vaclav Cerny en de invallers Zakaria el Azzouzi en Vince Gino Dekker bleken niet genoeg voor de overwinning. Laatstgenoemde raakte de lat met een poeier nadat Marchegiani een bal van Muric terug het veld in sloeg.

Uiteindelijk moesten na ruim 90 doelpuntloze minuten strafschoppen de beslissing brengen. Muric, Damil Dankerlui, El Azzouzi, Ashraf El Mahdioui en Donny van de Beek schoten de eerste vijf penalty’s raak, net als de Italianen. Nadat AS Roma ook de zesde strafschop onberispelijk binnenschoot stopte Marchegiani de inzet van invaller Carel Eiting, de jongste speler op het veld. Hiermee werd niet een Ajacied, maar een Italiaan de held van de avond. Marchegiani’s vader Luca verdedigde 23 jaar geleden het doel van Torino in de UEFA-Cupfinale tegen Ajax, enkele kilometers verderop. Dat duel eindigde ook in 0-0, maar leverde Ajax wel een Europese prijs op. Zover zal het dit jaar niet komen, want AS Roma bekert door en zal in de kwartfinales aantreden tegen Manchester City.

Coach Frank Peereboom was teleurgesteld, maar had ook complimenten voor zijn team: ,,Het is zuur om op deze manier te verliezen. In de eerste helft zat er wat spanning op. We kwamen er toen niet goed uit. Na rust hebben we orde op zaken gesteld. We waren dominant en lieten het spel zien wat we graag willen spelen. We hebben op z’n Italiaans verloren vandaag. De spelers hadden een droom om de Youth League te winnen. Die ligt nu in duigen.”

Peereboom genoot van de entourage op Sportpark de Toekomst: ,,Het is een groot compliment voor de jongens dat er zoveel mensen zijn komen kijken naar deze wedstrijd. Dat hebben ze zelf de afgelopen tijd afgedwongen met hun goede spel. Het is een kwestie van tijd voordat deze jongens gaan doorbreken. En ondanks het teleurstellende resultaat hebben ze vanavond mooi aan ervaring meegenomen. Het is jammer dat het hier stopt, maar deze zeven Europese wedstrijden waren absoluut een toegevoegde waarde voor Ajax en de jeugdopleiding."

Ajax A1 – AS Roma o/19: 0-0 (AS Roma w.n.s., 5-6)

Opstelling Ajax A1: Stan van Bladeren, Shaquill Sno (71. Carel Eiting), Damon Mirani, Mauro Savastano, Damil Dankerlui, Donny van de Beek, Ashraf El Mahdioui, Abdelhak Nouri, Robert Muric, Adham El Idrissi (64. Zakaria El Azzouzi), Vaclav Cerny (81. Vince Gino Dekker)

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Coach Frank Peereboom liet deze elf Ajacieden starten. Coach Frank Peereboom liet deze elf Ajacieden starten.
Keeper Stan van Bladeren brengt redding tijdens de openingsfase van de wedstrijd. Keeper Stan van Bladeren brengt redding tijdens de openingsfase van de wedstrijd.
Robert Muric was voor rust de gevaarlijkste man aan Ajax-zijde. Robert Muric was voor rust de gevaarlijkste man aan Ajax-zijde.
Het ging er geregeld fel aan toe tijdens de achtste finale van de UEFA Youth League. Het ging er geregeld fel aan toe tijdens de achtste finale van de UEFA Youth League.
Vaclav Cerny vormde samen met El Idrissi en Muric de voorhoede van Ajax. Vaclav Cerny vormde samen met El Idrissi en Muric de voorhoede van Ajax.
Het bleef 0-0 tijdens de reguliere speeltijd. Het bleef 0-0 tijdens de reguliere speeltijd.
Beide teams in spanning tijdens de strafschoppenserie. Beide teams in spanning tijdens de strafschoppenserie.
Carel Eiting miste Ajax' zesde en laatste strafschop. Carel Eiting miste Ajax' zesde en laatste strafschop.
Carel Eiting miste de laatste strafschop namens Ajax. Carel Eiting miste de laatste strafschop namens Ajax.
AS Roma-doelman Marchegiani kroonde zich tot held van de strafschoppenreeks. AS Roma-doelman Marchegiani kroonde zich tot held van de strafschoppenreeks.