Menu
Ajax A1 verliest en treft nu Barça

Ajax A1 verliest en treft nu Barça

Ajax A1 heeft de groepsfase van de NextGen Series dinsdagavond in mineur afgesloten. Op sportcomplex de Toekomst ging het hoogste jeugdelftal van Ajax met 0-2 onderuit tegen het al uitgeschakelde Rosenborg BK. Ajax A1 was vooraf al zeker van de kwartfinales, maar moet het als nummer 2 van de poule nu in een uitwedstrijd opnemen tegen de leeftijdsgenoten van FC Barcelona. Groepswinnaar Aston Villa treft Olympique Marseille in eigen huis.

Toen de spelers van Ajax en Rosenborg vlak voor 21:00 uur aanschoven voor een feestelijk diner stonden de gezichten van de Noren duidelijk een stuk vrolijker dan die van de Ajacieden. De zege op vreemde bodem zorgde ervoor dat de spelers van het al uitgeschakelde Rosenborg alsnog een overwinningsmaal kregen voorgeschoteld. Toch mochten de spelers van Ajax zich uiteindelijk het gelukkigst prijzen omdat zij, in tegenstelling tot de Noren, na de winterstop wel doorgaan in de NextGen Series. Al leidde dat besef niet gelijk tot een vrolijk gemoed. Een nederlaag blijft immers een nederlaag.

De A1 had vooraf aan een overwinning genoeg om de groepswinst in poule 3 veilig te stellen. De twee punten achterstand op groepswinnaar Aston Villa waren vooraf nog overbrugbaar, mits er gewonnen zou worden van Rosenborg. In dat geval hadden ze zich als nummer 1 kunnen opmaken voor een thuiswedstrijd tegen Olympique Marseille, nu wacht Ajax als nummer 2 een uitwedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van FC Barcelona, de winnaar van poule 1. ,,Natuurlijk is zo’n wedstrijd in en tegen Barcelona U-19 een geweldige ervaring voor de jongens, maar toch was onze insteek vooraf om groepswinnaar te worden. Zeker omdat er maar één wedstrijd wordt gespeeld, telt het thuisvoordeel zwaar. Dat hebben we nu niet”, sprak coach Fred Grim na afloop.

Ouasim Bouy speelt Davy Klaassen in. Ouasim Bouy speelt Davy Klaassen in.

De opstelling van Ajax A1 gaf een mooi beeld van de waarde van de wedstrijden in de juniorenvariant op de UEFA Champions League. Het contrast tussen Davy Klaassen en Kenny Tate (verdediger Ajax B1) gaf het verschil in ervaring goed aan. De 18-jarige aanvoerder van Ajax A1 was de afgelopen dagen de meest gefeliciteerde man op de Toekomst na zijn succesvolle debuut in Ajax 1. Exact een week na zijn debuut in de Champions League tegen Olympique Lyon mengde hij zich dinsdagavond, samen met Lesley de Sa, weer onder zijn eigen teamgenoten.

Voor rust had Klaassen, samen met Rowendy Schoop en Ouasim Bouy de beste kansen op een doelpunt. Het krachtsverschil was groot in de eerste driekwartier, maar het uitblijven van een doelpunt zorgde er wel voor dat het duel gaandeweg steeds stroever ging lopen voor Ajax. Kort na rust kreeg Schoop op aangeven van Bouy nog een ultieme kans, maar de Noorse doelman Storevik redde knap. Het bleek uiteindelijk het keerpunt in de wedstrijd, want enkele minuten later nam Rosenborg de leiding. Met behulp van een eigen doelpunt van Fabian Sporkslede kwamen de bezoekers op voorsprong. ,,Fabian probeerde nog het uiterste om de goal te voorkomen, dus hem treft zeker geen blaam”, vond Grim. ,,Voor die goal ging al veel fout. Juist daar moeten we het de komende tijd met elkaar over hebben”, doelde de coach op het zwakke ingrijpen van de andere spelers.

De goede eerste helft - met geregeld mooie acties van middenvelder Youssef Fennich - raakte na de tegengoal snel in de vergetelheid. Ook al omdat de Noren bij de 0-1 voorsprong het duel op slot gooiden. Het kijkspel werd er niet beter op. En de vooruitzichten op een overwinning van Ajax ook niet. De Noren, met uitblinker Fredrik Midtsjø (nummer 10) voorop in de strijd, wilden de zege niet meer uit handen geven en met een opgeheven hoofd de NextGen Series als nummer 3 van de poule verlaten. Ook een dubbele wissel tien minuten voor tijd mocht niet meer baten voor Ajax. Met de frisse krachten binnen de lijnen kreeg de thuisploeg uiteindelijk nog een tegengoal te verwerken. Diep in de extra tijd bepaalde Ole Gunnar Øien op aangeven van Robin Bjørnholm de eindstand op 0-2.

Opstelling Ajax A1: Peter Leeuwenburgh, Kenny Tete (80. Danzell Gravenberch), Fabian Sporkslede, Stefano Denswil, Mitchell Dijks, Youssef Fennich (80. Sinan Keskin), Davy Klaassen, Ouasim Bouy, Lesley de Sa, Rowendey Schoop (61. Abdel El Hasnaoui), Nick de Bondt.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Spits Rowendy Schoop kwam niet tot scoren. Spits Rowendy Schoop kwam niet tot scoren.
De bal gaat voor het doel van Rosenborg langs. De bal gaat voor het doel van Rosenborg langs.
Lesley de Sa, vorige week nog actief in de Champions League, snelt zijn tegenstander voorbij. Lesley de Sa, vorige week nog actief in de Champions League, snelt zijn tegenstander voorbij.
Kenny Tete speelt normaal gesproken in de B1 van Ajax. Kenny Tete speelt normaal gesproken in de B1 van Ajax.
De week van Klaassen: debuut Champions League, competitiedebuut en NextGen Series met de A1. De week van Klaassen: debuut Champions League, competitiedebuut en NextGen Series met de A1.
Lesley de Sa is gefocust op het doel. Lesley de Sa is gefocust op het doel.