Menu
Ajax A1 verliest finale Copa Amsterdam

Ajax A1 verliest finale Copa Amsterdam

Ajax A1 is er niet in geslaagd de Aegon Copa Amsterdam te veroveren. In de finale bleek RSC Anderlecht na strafschoppen (5-4) te sterk.

De finale van de Copa Amsterdam deed liefhebbers van jeugdvoetbal ongetwijfeld denken aan de afgelopen editie van de ABN AMRO Future Cup, het toernooi voor B-junioren op de Toekomst. Ook toen stonden Ajax en Anderlecht tegenover elkaar in de finale en ook toen waren het de Belgen die er na strafschoppen met de beker vandoor gingen.

De finale van de Copa kende een spetterend begin. Aanvoerder Robert Muric zette Ajax in de tiende minuut op 1-0 met een droge knal. Lang kon het team van coach Gery Vink niet genieten van de voorsprong, want nog geen twee minuten later kwam Anderlecht uit een strafschop (overtreding Mazraoui) op gelijke hoogte. Daarna werd de vermoeidheid van drie dagen voetbal zichtbaar en kabbelde de wedstrijd zonder heel grote kansen richting verlenging.

In die twee keer 7,5 minuut extra tijd waren de beste mogelijkheden voor Ajax. Aschraf El Mahdioui krulde de bal in de 7e minuut net naast. Vlak voor tijd gaf Justin Kluivert goed voor op Samet Bulut, maar de spits kreeg zijn voet niet goed tegen de bal. Het bleef bij 1-1, waarna Anderlecht tijdens de strafschoppenserie aan het langste eind trok.

Matthijs de Ligt was de enige aan Ajax-kant die zijn strafschop niet benutte. Een troost voor de jonge verdediger: hij werd - net als tijdens de Future Cup - uitgeroepen tot de beste speler van het toernooi.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Matthijs de Ligt werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg en Edwin van der Sar reikten de prijs uit. Matthijs de Ligt werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg en Edwin van der Sar reikten de prijs uit.
Ajax-aanvoerders Aschraf El Mahdioui en Robert Muric nemen de prijs voor de tweede plaats in ontvangst. Ajax-aanvoerders Aschraf El Mahdioui en Robert Muric nemen de prijs voor de tweede plaats in ontvangst.
De basiself van Ajax voor de finale. De basiself van Ajax voor de finale.
Robert Muric opende de score voor Ajax. Robert Muric opende de score voor Ajax.
Dani de Wit neemt de bal aan met buitenkantje rechts. Dani de Wit neemt de bal aan met buitenkantje rechts.
De beste speler van het toernooi in actie: Matthijs de Ligt De beste speler van het toernooi in actie: Matthijs de Ligt
Anderlecht nam de strafschoppen beter dan Ajax. Anderlecht nam de strafschoppen beter dan Ajax.