Menu

Ajax A1 verliest finale van São Paulo

De Ajax A1 is er zondag niet in geslaagd het eigen jubileumtoernooi te winnen. In de finale in de Amsterdam ArenA was het Braziliaanse São Paulo met 2-0 te sterk. De ploeg van Danny Blind sluit het driedaagse toernooi af met een tweede plaats.

Beide clubs begonnen langzaam aan het duel. De vier voorgaande wedstrijden op de Toekomst zaten de jonge spelers duidelijk in de benen. In de eerste helft was het voornamelijk een-richtingsverkeer richting het doel van de Brazilianen. Tot echte hoogtepunten kwam het voor rust echter niet. Ajax toonde inzet, speelde op pressie en zocht naar de openingen. Sao Paolo, fel in de duels, bracht daar weinig tegenover.

Na rust waren de Brazilianen de gevaarlijker ploeg. De gespaarde krachten werden aangeboord wat uiteindelijke leidde tot enkele gevaarlijke uitvallen. Zeven minuten scoorde Alvez uit een goed opgezette aanval. Drie minuten later besliste dezelfde Alvez het duel door een strafscop te benutten. In beide situaties was doelman Bram Verbist, dit seizoen overgekomen van zusterclub Germinal Beerschot Antwerpen, kansloos.

Ajax wist in de halve finale het hoogste junioren-elftal Feyenoord buiten de eindstrijd te houden. Doelpunten van John Heijtinga en Kwame Quansah, beide scorend uit een vrije trap, gaven het eigen toernooi glans. Een finale met de Rotterdammers op het hoofdveld in de ArenA was geen drooomscenario voor de 10.000 aanwezigen in de Amsterdam ArenA. In de voorrondes was de jonge ploeg van Danny Blind te sterk voor hun leeftijdgenoten van Arsenal (2-0) en PSV (7-3), maar moesten het hoofd buigen voor Juventus (2-0). Het duel tussen Ajax en Feyenoord, bijgewoond door ruim 2500 toeschouwers, was niet altijd even fraai, maar wel spannend. Voor de ploeg van Danny Blind was de druk groot. Een finaleplaats op het eigen toernooi behalen was de logische opdracht; daarbij kwam de morele plicht om er alles aan te doen dat uitgerekend Feyenoords hoogste jeugdelftal zou komen te acteren in de Amsterdam ArenA tijdens Ajax' Kick Off Festival.

De A1 slaagde in de opdracht, maar vooral in de eerste helft was het spel moeizaam en slordig. Feyenoord deed het evenwel weinig beter, al konden de Rotterdammers in de beginfase enkele keren gevaarlijk dicht bij doelman Maarten Stekelenburg komen.

Slordigheid in de afwerking behoedde Ajax voor een achterstand. Enigszins tegen de verhouding in kwam Ajax na ruim twintig moeizame minuten op voorsprong door een fraai genomen vrije trap van Johnny Heitinga.

In de tweede helft werd door beide ploegen zuiverder, sneller en feller gespeeld en werd het een attractieve wedstrijd. Nadat Feyenoord door een leep hakballetje van Donna Nkunku langszij was gekomen, was de spanning volop terug.

Aardige combinaties leverden Ajax een goede kans voor Rafael van der Vaart op. Zijn schot kon door de Rotterdamse keeper via de lat onschadelijk gemaakt worden. Acht minuten voor tijd werd de ban door dezelfde Van der Vaart gebroken.

Uit een vrije trap schoot hij vanaf de rechterhoek van het strafschopgebied de winnende goal in de kruising.

De aftrap voor de finale tegen de Brazilianen is om 15.15 uur. Toegang tot de Amsterdam ArenA is gratis.