Menu
Ajax A1 verliest in blessuretijd  van PSV

Ajax A1 verliest in blessuretijd  van PSV

Ajax A1 heeft een gevoelige nederlaag geleden in de strijd om de landstitel. De ploeg van trainer Gery Vink kwam nog wel op voorsprong dankzij een benutte strafschop van Vaclav Cerny, maar in de 94e minuut scoorde PSV’er Sam Lammers de 1-2. Door de nederlaag zakt Ajax naar de derde plaats, al heeft de ploeg het landskampioenschap nog steeds in eigen hand.

Met Cerny en Abdelhak Nouri werden er twee spelers ingezet die dit seizoen al regelmatig hun opwachting hebben gemaakt in de Jupiler League. Cerny moest met zijn mede-vleugelspeler Vince Gino Dekker spits Kasper Dolberg van de nodige voorzetten voorzien. Het middenveld bestond naast Nouri uit Carel Eiting en Dani de Wit.

Na ruim een kwartier spelen maakt Cerny de 1-0 vanuit een strafschop.
Na ruim een kwartier spelen maakt Cerny de 1-0 vanuit een strafschop.
Kasper Dolberg in duel.
Kasper Dolberg in duel.
Na rust laat PSV zich van zijn gevaarlijke kant zien.
Na rust laat PSV zich van zijn gevaarlijke kant zien.
Carel Eiting in actie.
Carel Eiting in actie.
Spits Kaj Sierhuis vervangt de geblesseerde Matthijs de Ligt.
Spits Kaj Sierhuis vervangt de geblesseerde Matthijs de Ligt.
Teleurstelling onder Ajacieden na de 1-2 nederlaag.
Teleurstelling onder Ajacieden na de 1-2 nederlaag.

Beide ploegen begonnen afwachtend aan het duel, waar Ajax de eerste speldenprikjes uitdeelde richting de Eindhovense doelman Van Osch. Na ruim een kwartier soleerde Cerny langs enkele PSV-verdedigers, waarvan eentje aan de noodrem moest trekken en een strafschop moest toestaan. Cerny nam zelf de bal en scoorde laag in de hoek: 1-0.

Ajax controleerde het duel en PSV kon nauwelijks gevaarlijk worden. De Eindhovenaren beperkten zich tot afstandsschoten, al moet gezegd worden dat ook Ajax geen grote kansen creëerde. Na rust kantelde het spelbeeld. De tweede helft was nog geen 20 seconden oud of PSV raakte al de paal, en keeper Jeffrey de Lange moest daarna nog enkele keren doortastend optreden om een Eindhovense poeier onschadelijk te maken.

De 1-1 kon hij echter niet voorkomen, toen Matthias Verreth uit het niets opdook en de bal hard tegen de touwen schoot. Ajax nam na de gelijkmaker weer het initiatief, kreeg kansen via De Wit en Cerny, maar écht gevaarlijk leek het niet te worden. Vink greep in door de geblesseerde Matthijs de Ligt te vervangen voor spits Kaj Sierhuis en 3-4-3 te gaan spelen. Toen ook Adham el Idrissi na lange tijd weer zijn rentree maakte speelde Ajax met twee vleugelspelers (Nouri en Cerny), twee spitsen en de oorspronkelijke spits Dolberg op ‘10’.

Het was alles of niets, want beide ploegen gingen vol op de aanval. Het werd een spannende en meeslepende slotfase, met een discutabel afgekeurd doelpunt van PSV, een gigantische kans voor Sierhuis en uiteindelijk in extremis de 1-2 door Sam Lammers. Door de nederlaag moet Ajax nu alle vier resterende wedstrijden winnen om kampioen te worden, te beginnen met aanstaande dinsdag thuis tegen Feyenoord A1.

Vink baalde van de nederlaag: ,, In de eerste helft waren we de bovenliggende partij, we speelden om kansen te creëren en dat was bij PSV niet zo aan de orde. In de tweede helft wilden we die lijn doortrekken, maar er was weinig ritme in het elftal. We hebben gespeeld om te winnen, maar dan kun je ‘m ook aan de andere kant tegen krijgen. De wedstrijd mondde uit op een gelijkspel, maar ik denk dat PSV de overwinning verdiend heeft gepakt. Zij hadden in de tweede helft meer mogelijkheden.”

Met het oog op de titel is nu elke wedstrijd nog belangrijker: ,,We wilden tegen PSV en Feyenoord gewoon zes punten pakken. We hebben het gelukkig nog steeds in eigen hand, vier wedstrijden winnen en we zijn er. Dus daar gaan we voor.”

Ajax A1 – PSV A1 1-2 (1-0), 19. Cerny 1-0 (pen.), 55. Verreth 1-1, 90+4. Lammers 1-2

Opstelling Ajax A1: Jeffrey de Lange, Deyovaiso Zeefuik, Matthijs de Ligt (66. Kaj Sierhuis), Leon Bergsma, Navajo Bakboord, Carel Eiting, Abdelhak Nouri, Dani de Wit, Vaclav Cerny, Kasper Dolberg, Vince Gino Dekker (81. Adham el Idrissi)

Tekst: Thijs Nabben
Foto's: Gerard van Hees