Menu
Ajax A1 verliest in laatste minuut

Ajax A1 verliest in laatste minuut

Ajax A1 heeft zaterdag met 1-0 in eigen huis verloren van de leeftijdsgenoten van Feyenoord/Excelsior A1. Het doelpunt van het Rotterdamse combinatieteam viel in de laatste seconden van de blessuretijd.

De animo voor de 'kleine Klassieker' was erg groot. Zeker in combinatie met het goede weer, kwamen ontzettend veel mensen op de wedstrijd Ajax A1 - Feyenoord/Excelsior af. De toeschouwers zagen hoe de Ajacieden de eerste twintig minuten prima speelden en het meeste balbezit opeisten. Al gauw waren de A-junioren op zoek naar een kans om op voorsprong te komen. Vanaf links sprintte Nicolai Boilesen naar voren om een goede voorzet te geven voor het doel van Feyenoord/Excelsior. Helaas kwam Ricardo Kip er net niet bij en schoot Lesley de Sa uit de rebound hoog over.

Daarna leverde het team van Fred Grim en Dennis Bergkamp veel ballen in en begon het slordig te spelen. Grim bleef daarom non-stop zijn elftal vanaf de zijlijn coachen en instrueren. ,,Als de jongens in oplossingen denken, kiezen ze altijd de moeilijkste oplossing’’, zei Grim na afloop van het duel over het inleveren van de ballen.

Grote kansen kreeg het hoogste elftal uit de Ajax-jeugdopleiding in de eerste helft niet. Wel was er een moment waarin de kwaliteiten van het talentvolle elftal naar voren kwamen. Bij een vrije trap van Feyenoord/Excelsior schakelde de A1 op een snelle manier om via De Sa. De rappe buitenspeler gaf prima voor op Terell Ondaan. De nummer 11 van de A1 maakte een mooie actie in het zestienmetergebied (fraai hakje), maar tot een doelpunt leidde het niet.

Nicolai Boilesen is toegevoegd aan de wedstrijdselectie voor het duel met Heracles Almelo. Nicolai Boilesen is toegevoegd aan de wedstrijdselectie voor het duel met Heracles Almelo.

Ook in de tweede helft maakte het elftal van Grim en Bergkamp het zich moeilijk en speelde slordig. Toch kreeg Feyenoord/Excelsior nauwelijks kansen en waren ze nauwelijks gevaarlijk voor het doel van Warner Hahn.

Dertig minuten voor het eindsignaal werden Ruben Ligeon en Nicolai Boilesen naar de kant gehaald. De twee verdedigers zijn door Ajax 1-trainer Frank de Boer in de selectie opgenomen voor de wedstrijd tegen Heracles Almelo van zondag. ,,Dat zijn dan weer de positieve momenten die je met z’n allen deelt. Daar werk je naartoe met de jongens’’, zei Grim over zijn pupillen.

Even leek het erop dat het duel op de Toekomst doelpuntloos zou blijven. Maar in de allerlaatste minuut van de blessuretijd scoorde Mathew Morais uit een dood spelmoment. De Feyenoorder versloeg keeper Warner Hahn; 0-1. Het doelpunt zorgde voor een enorme ontlading bij Feyenoord/Excelsior. Voor Ajax was het een absolute domper. Juist omdat het niet zo had hoeven gaan. ,,De laatste maanden en ook daarvoor zijn we goed bezig geweest. Iedere week maken we stappen en boeken we progressie. Het is daarom jammer dat je op zo’n manier verliest. Laat dit een les zijn voor de jongens. Je moet minstens één punt eruit halen. Een gelijkspel is ook niet goed, maar nu sta je met lege handen. De reactie van de jongens in de laatste minuten van de wedstrijd had strijdlustig moeten zijn: ‘we gaan niet verliezen in de laatste seconden’. Het maximale moet je eruit halen.’’

Grim kijkt nu vooruit: ,,Woensdag spelen we weer een belangrijke uitwedstrijd tegen NEC. Dan moeten we de nederlaag wegpoetsen. We hebben drie á vier dagen de tijd voor eerherstel.’’

Opstelling Ajax A1: Warner Hahn; Ruben Ligeon (59. Youssef Fennich), Stefano Denswil, Nicolai Boilesen (61. Xandro Schenk), Mitchell Dijks; Fabian Sporkslede, Ouasim Bouy (85. Yener Arica), Joeri de Kamps; Lesley de Sa, Ricardo Kip (65. Rowendy Schoop), Terell Ondaan.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Frank de Boer was aandachtig toeschouwer bij de wedstrijd. Frank de Boer was aandachtig toeschouwer bij de wedstrijd.
Ouasim Bouy in duel met Danny Smith. Ouasim Bouy in duel met Danny Smith.
Het moment: Mathew Morais scoort de 0-1. Het moment: Mathew Morais scoort de 0-1.
Dennis Bergkamp schudt de hand van de Rotterdamse trainer Jean-Paul van Gastel. Dennis Bergkamp schudt de hand van de Rotterdamse trainer Jean-Paul van Gastel.