Menu
Ajax A1 verliest strijd om Supercup

Ajax A1 verliest strijd om Supercup

Ajax A1 heeft zaterdagmiddag de Supercup voor A-junioren verloren. In de eerste officiële wedstrijd van het seizoen ging de regerend landskampioen met 2-1 onderuit tegen bekerwinnaar sc Heerenveen. Sinan Keskin scoorde namens de Amsterdammers.

Ajax 1 verloor twee weken geleden de wedstrijd op de Supercup tegen PSV. Afgelopen week ging ook Jong Ajax onderuit tegen FC Twente om de Supercup. Even leek het er zaterdag op dat de A1 de eerste Supercup wél zou binnenslepen, helaas kantelde de wedstrijd in slechts een paar minuten compleet de andere kant op.

Het elftal van Fred Grim en Kenneth Perez begon met enkele slordigheden aan het duel, maar werd naarmate de wedstrijd vorderde steeds sterker. Ajax kreeg via de eerste hoekschop van de wedstrijd, genomen door Sheraldo Becker, een prima scoringskans. De aanvaller zette de bal voor op Nick de Bondt, die zijn kopbal naast het doel zag eindigen. Even later zette Abdelmalek El Hasnaoui van achteren mooi voor op Becker, die vanaf rechts op doel schoot. De Heerenveen-doelman had geen moeite met het schot en redde prima.

Ondanks dat het slechts kleine kansjes waren, gaven ze het team de nodige duw in de rug om nog meer druk op de gasten te zetten en volop op de aanval te gaan. Dit resulteerde tot de openingstreffer in de negentiende minuut. Sinan Keskin, die zeer goed speelde tegen de Friezen, krulde een vrije trap (van een grote afstand) op prachtige wijze in het doel van Heerenveen; 1-0. De talentvolle middenvelder, die in juni een contract tekende bij Ajax, zit pas in zijn tweede jaar in de Ajax-jeugdopleiding.

Sinan Keskin maakte in de 19e minuut het eerste doelpunt. Sinan Keskin maakte in de 19e minuut het eerste doelpunt.

Wegens het warme weer (boven de dertig graden) werd er na bijna een halfuur spelen een drinkpauze ingelast. De afkoeling hadden beide teams wel nodig. Even na de spelhervatting schudde Heerenveen de Amsterdamse A1 goed wakker door twee gevaarlijke kansen. Door balverlies van Tom Noordhoff en El Hasnaoui op het middenveld, sprintte een Heerenveen-speler naar voren, maar schoot naast. Twee minuten later volgde opnieuw een topkans voor Heerenveen, dat de bal via buitenkantpaal het veld weer in zag stuiteren. De Amsterdamse A-junioren misten even scherpte en hadden het geluk dat beide kansen niet in doelpunten resulteerden.

De A1 startte de tweede helft sterk met al gauw een mooie mogelijkheid voor El Hasnaoui. De tweedejaars A-junior haalde, na een fraaie combinatie met Queensy Menig, hard uit. Het schot kon nog maar net gekeerd worden. De Heerenveen-goalie zou het nog druk krijgen vlak voor zijn doel. Ajax bleef opkomen en was gretig op zoek naar de tweede treffer. De grootste kans was voor Becker met een prachtige volley.

Vanaf de 63e minuut kantelde de wedstrijd in het voordeel van Heerenveen. Uit het niets viel de gelijkmaker via Berend-Jan Schootstra. De Friezen roken na de 1-1 kansen en opnieuw, in de 78e minuut, scoorde Heerenveen (via Bilal Basacikoglu) vanuit het niets. Een onnodige 2-1 verlies voor Ajax A1, dat voor het grootste gedeelte van de wedstrijd goed speelde.

Het duel verliep prima tot de 63e minuut, concludeerde ook Fred Grim. ,,We hebben keihard moeten werken en het kan niet altijd goed gaan. Het gaat er dan om dat je je aan je gemaakte afspraken houdt. Dat gebeurde niet. Bij de gelijkmaker viel in een keer alles weg.'' De trainer van de A1 heeft veel goede dingen gezien in de wedstrijd. ,,We boeken progressie in ons spel. Natuurlijk wil je dat het hand in hand gaat met resultaat, maar het belangrijkste is dat je stappen maakt.''

Door de warmte werden er meerdere drinkpauzes ingelast. ,,Met de warmte gingen we goed mee om. Ajax heeft vaak het nadeel, omdat je spel wilt maken, druk wilt zetten en dat kost meer energie. Je wilt niet achterover leunen en reactievoetbal spelen. Maar af en toe moet je jongens ook tegen zichzelf beschermen. Sinan en Abdel zitten tegen het einde van de ramadan aan. Voor hen is het helemaal pittg. Die heb ik ook gewisseld.''

Scoreverloop: 19. Keskin 1-0, 63. Schootstra 1-1, 78. Basacikoglu 1-2.

Opstelling Ajax A1: Peter Leeuwenburgh; Djavan Anderson, Danzell Gravenbergh, Robert van Koesveld, Darren Rosheuvel; Tom Noordhoff, Sinan Keskin (62. Joey Papamelodias), Abdelmalek El Hasnaoui (70. Elton Acolatse); Sheraldo Becker, Queensy Menig, Nick de Bondt (77. Boban Lazic

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Fred Grim kijkt met een gefocuste blik naar zijn elftal. Fred Grim kijkt met een gefocuste blik naar zijn elftal.
Vanwege de warmte werden er drinkpauzes ingelast. Vanwege de warmte werden er drinkpauzes ingelast.
Danzell Gravenbergh speelde in plaats van in de spits centraal achterin. Danzell Gravenbergh speelde in plaats van in de spits centraal achterin.
Frank en Ronald de Boer bekijken de verrichtingen op het veld. Frank en Ronald de Boer bekijken de verrichtingen op het veld.
Teleurstelling bij de Ajacieden na het laatste fluitsignaal. Teleurstelling bij de Ajacieden na het laatste fluitsignaal.