Menu
Ajax A1 verrassend onderuit

Ajax A1 verrassend onderuit

Ajax A1 heeft zijn uitwedstrijd tegen De Graafschap A1 verloren. In Doetinchem gingen de Amsterdammers met 2-1 onderuit tegen de ploeg die de wedstrijd begon als de nummer laatst van de jeugdcompetitie.

De ploeg van trainer Frank de Boer begon de middag juist als de trotse koploper in de Eredivisie voor A-junioren. Na de nederlaag delen de Ajacieden de koppositie nu met sc Heerenveen A1. Ajax en Heerenveen verzamelden tot nu toe allebei 27 punten. De Friezen beschikken wel over een beter doelsaldo.

Voor het treffen met De Graafschap waarschuwde De Boer zijn spelers nog voor onderschatting. De trainer haalde de recente bekerzeges van de ‘kleintjes’ FC Lienden en FC Volendam, respectievelijk de bedwingers in het KNVB Bekertoernooi van Vitesse en Ajax 1, aan om zijn Ajacieden te waarschuwen. ,,Ik heb aangegeven dat je ook tegen de nummer laatst altijd scherp moet zijn’’, vertelt De Boer. ,,Als je even scherp bent als je tegenstander, dan geeft kwaliteit altijd de doorslag.’’

Ondanks de waarschuwingen begon de A1 toch niet scherp genoeg. Al na acht minuten nam de thuisploeg een voorsprong. Uitgerekend Luuk de Jong, de broer van Ajacied Siem de Jong, kopte de bal voorbij Marco Bizot: 1-0. ,,Onze beginfase was te apathisch, te gezapig’’, zag De Boer. ,,Wij stonden toe dat De Jong die bal mocht inkoppen. De Graafschap kwam bij die aanval voor de eerste keer over de middenlijn.’’

De kleine Superboeren speelden met twee spitsen en hielden vooral veel spelers achterin. Tegen een overmacht aan verdedigers slaagden de Amsterdammers er nauwelijks in om kansen te creëren. De ruimtes bleven zeer klein. Na een klein half uur bracht Marvin Zeegelaar (eerder deze week nog debutant bij Ajax 1) de bal, na een fraaie individuele actie wel bij Geoffrey Castillion. De spits zag zijn kopbal net naast gaan. Een schot van Roly Bonevacia belandde op de paal. Vlak voor de rust kwamen de gasten goed weg. Een speler van De Graafschap schoot een knap genomen volley vanaf ruim 25 meter op de lat. Bizot zag de bal tot zijn opluchting weer het veld instuiteren. De Boer: ,,We kregen in die fase langzamerhand wel meer kansen en waren ook geduldiger.’’

Ajax A1 begon nog offensiever aan de tweede helft. Verdediger Timothy van der Meulen werd gewisseld voor middenvelder Rodney Sneijder. Steeds vaker schoof de enig overgebleven centrale verdediger door naar het middenveld. De extra druk naar voren leverde niet de gehoopte gelijkmaker op. De Amsterdammers speelden wel steeds beter, maar een moment van onachtzaamheid leverde de thuisploeg een tweede treffer op.

Tien minuten na de 2-0 sloeg invaller Lorenzo Ebecilio uit een vrije trap alsnog toe. Ondanks de grote kansen die onder meer Castillion en Jozefzoon kregen, kwam Ajax niet meer dichterbij. ,,Al met al is het zeer teleurstellend dat je aan de twee wedstrijden tegen laaggeklasseerde clubs slechts een punt overhoudt’’, verwees De Boer ook naar het gelijkspel (0-0) van vorig weekend tegen FC Groningen A1. De Groningers en Doetinchemmers hebben nu stuivertje gewisseld. De Graafschap staat na de zege op Ajax A1 voorlaatste. FC Groningen is de nieuwe nummer 14 in de Eredivisie voor A-junioren.

Opstelling Ajax A1:
Bizot; Kappelhof, Van der Meulen (46. Sneijder), Van Rhijn, Shakison; Claasen (46. Ebecilio), Bonevacia, Overtoom (84. Antonia); Zeegelaar, Castillion en Jozefzoon.