Menu
Ajax A1 verslaat De Graafschap A1

Ajax A1 verslaat De Graafschap A1

Ajax A1 heeft op de Toekomst met 4-0 gewonnen van De Graafschap A1. Titelconcurrent Feyenoord A1 won ook. Met nog een competitieronde te gaan delen de Amsterdammers de koppositie in de Eredivisie voor A-junioren nog altijd met de Rotterdammers. Volgende week speelt Ajax A1 zijn laatste duel, uit tegen FC Groningen A1.

Ajax A1 had geen kind aan de leeftijdgenoten van De Graafschap. De Doetinchemmers zijn al gedegradeerd uit de Eredivisie en waren op de Toekomst ook een klasse minder dan de Amsterdammers. Daarbij kende De Graafschap ook een wel heel ongelukkige start door het eigen doelpunt van Milo Pieplenbosch. Doelman Max de Vries wist zich al in de openingsfase gepasseerd, uitgerekend door een eigen verdediger.

De Ajacieden behielden de rust in de organisatie en bleven jagen op een tweede treffer. Tom Overtoom verdubbelde de voorsprong al na dertien minuten. De aanvoerder zag zijn sterke spel en werklust beloond met een treffer: 2-0. Een kwartier na rust sloeg de vlijtige captain nogmaals toe. Overtoom profiteerde van een steekpass van linksbuiten Marvin Zeegelaar en rondde van dichtbij simpel af.

,,Het liep zoals ik het de jongens vooraf had gevraagd'', blikte trainer Frank de Boer tevreden terug. ,,Ik had gevraagd om direct toe te slaan. Over de eerste helft was ik zeer tevreden, ook al sloop er na de snelle 2-0 wel wat gemakzucht in ons spel.''

De Ajacieden waren in het laatste halfuur meermaals dicht bij een vierde treffer. Invaller Lorenzo Ebecilio miste van dichtbij een grote mogelijkheid. Ook de mee opgekomen centrale verdediger Roley Bonevacia en spits Geoffrey Castillion slaagden er nét niet in om keeper De Vries te passeren. Rechtsbuiten Florian Jozenfzoon zag zijn kopbal net over de lat scheren.

,,Vermoeidheid speelde na rust een rol, dat is ook logisch'', vervolgde De Boer. ,,Maar in alle omstandigheden moet je de logische oplossing blijven zoeken. Dat lukte niet altijd. Uiteindelijk is De Graafschap de hele tweede helft niet meer gevaarlijk geworden.''

Ebecilio zag zijn goede invalbeurt uiteindelijk tóch bekroond met een treffer. De Ajacied rondde een oogstrelende combinatie, een dubbele één-twee, af met een geplaatst schot in de benedenhoek. De Boer: ,,Zo hoort voetbal gespeeld te worden. Lorenzo maakte een prachtige treffer en ook de voorbereiding was fantastisch.''

Ajax A1 en Feyenoord A1 (de Rotterdammers wonnen zaterdag met 2-1 bij Willem II) staan nu gelijk in punten. Beide ploegen voetbalden vijftig punten bij elkaar in de tot nu toe gespeelde 25 duels. AZ haalde twee punten minder en is volgende week, in de laatste competitieronde, dus evenmin kansloos voor de titel. Volgende week besluiten de Amsterdammers de competitie met een uitwedstrijd in Groningen. Feyenoord A1 wacht de lastige uitwedstrijd tegen FC Twente A1. Bij een gelijk aantal punten volgt een beslissingswedstrijd.

Opstelling Ajax A1:

Sergio Padt; Johan Kappelhof, Roley Bonevacia (69. Mitch Apau), Ricardo van Rhijn, Lorenzo Burnet; Tom Overtoom, Daylon Claasen, Rodney Sneijder (76. Christian Eriksen); Florian Jozefzoon, Geoffrey Castillion (63. Lorenzo Ebecilio) en Marvin Zeegelaar.