Menu
Ajax A1 verslaat FC Twente

Ajax A1 verslaat FC Twente

Ajax A1 heeft optimaal weten te profiteren van het puntverlies van concurrent AZ een dag eerder tegen Feyenoord (0-0). Op Sportpark de Toekomst wonnen de Ajacieden met 1-0 van FC Twente. Damon Mirani was de matchwinner voor Ajax, hij kopte uit een hoekschop de enige treffer binnen. Door de zege gaat Ajax nu met een voorsprong van vier punten op AZ aan de leiding in de kampioenspoule van de eredivisie.

Trainer Saïd Ouaali had na de interlandperiode een basisplaats ingeruimd voor de 15-jarige Matthijs de Ligt. De beste speler van de Future Cup vormde met aanvoerder Damon Mirani het hart van de verdediging. Rechtsback Noussair Mazraoui maakte zijn debuut voor de A1, waar verder de gebruikelijke namen aan de aftrap verschenen.

Ajax begon met fris elan aan de wedstrijd, maar had moeite om de fysiek sterke Tukkers kapot te spelen. Ajax had het betere van het spel en veruit het meeste balbezit, maar kansen waren schaars. Alleen Vaclav Cerny kreeg in de beginfase even de handen op elkaar met een indrukwekkende solo, maar zijn voorzet ging ruim over de andere Ajax-aanvallers.

Na kleine kansjes voor Vince Gino Dekker en Adham el Idrissi begon FC Twente wat meer van zich af te bijten. Spits Ruben de Jager kon alleen op Indy Groothuizen af, maar een uitstekende interceptie van De Ligt voorkwam het openingsdoelpunt. De grootste kans van de wedstrijd was echter op slag van rust: Cerny kon van dichtbij intikken maar zag keeper Michael Verrips op zijn weg.

Ook vlak na rust was de eerste grote kans voor Ajax. El Idrissi kon vrij intikken op twee meter voor het doel maar wederom bleek Verrips een sta in de weg. Ook Cerny en Dekker kregen hun kansen, maar het werd mede door de slechte weersomstandigheden een steeds zwaardere wedstrijd.
Na ruim een uur spelen brak Ajax dan toch de ban. Uit een goed indraaiende corner van Abdelhak Nouri kopte Mirani de bal tegen de touwen. Een minuut later de mooiste aanval van de middag: Nouri zette Cerny met een hakje vrij voor de doelman, maar hij tikte de inzet tot corner.

Intussen debuteerde er nog een Ajacied in de A1. Conner Blote kwam het veld in voor Carel Eiting en bekleedde de linksback-positie. Mazraoui nam plaats op Eitings positie, die van verdedigende middenvelder. Kansen voor Ajax bleven komen, en onder meer Cerny en Nouri hadden de wedstrijd allang in het slot moeten gooien. Defensief bleef Ajax goed staan en zo behaalden de Ajacieden drie belangrijke punten op weg naar de landstitel.

Trainer Ouaali was tevreden met het resultaat, maar vooral de eerste helft kon beter. ,,Voor rust speelden we erg eentonig en kon FC Twente eenvoudig overeind blijven. Na rust was dat beter, creëerden we meer kansen en hadden we ook vaker moeten scoren. Uiteindelijk is het een verdiende zege, want we waren gewoon beter dan onze tegenstander.”

Over de ‘nieuwelingen’ Mazraoui en De Ligt was Ouaali ook te spreken: ,,Van Mazraoui wisten we al dat hij goed kon voetballen, en iedereen heeft op de Future Cup kunnen zien hoe talentvol De Ligt is. Beiden speelden een goede wedstrijd. Nu kijken we weer vooruit naar de volgende wedstrijd. We zullen keihard moeten blijven werken, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we met deze groep kampioen gaan worden.”

Scoreverloop: 65. Mirani 1-0

Opstelling Ajax A1: Indy Groothuizen, Noussair Mazraoui, Damon Mirani, Matthijs de Ligt, Damil Dankerlui; Donny van de Beek, Carel Eiting (57. Conner Blote), Abdelhak Nouri; Vaclav Cerny, Adham el Idrissi, Vince Gino Dekker

Tekst en foto: Ajax.nl