Menu
Ajax A1 vierde op Copa Amsterdam

Ajax A1 vierde op Copa Amsterdam

Ajax A1, onder leiding van trainer Bob de Klerk, is als vierde geëindigd op de Gestion Copa Amsterdam. Het hoogste elftal uit de Ajax-jeugdopleiding verloor twee duels op de laatste toernooidag. De kruisfinale tegen Chelsea werd met 0-1 verloren en de Noord-Hollandse derby met AZ eindigde in een strafschoppenreeks, waarin de Alkmaarders aan het langste eind trokken.

Het was de dag van de penaltyreeks. In vier duels werden er penalty’s genomen doordat de eindstand niet beslissend was. De wedstrijd tussen Fluminense en Chivas Guadalajara – die om de vijfde en zesde plaats speelden – eindigde in een strafschoppenreeks. De tweede kruisfinale tussen AZ en Sevilla FC (1-1) kende een lange en spannende penaltyserie. Een plaats in de finale ontglipte de Alkmaarders nipt. AZ nam het daarna op tegen Ajax A1. Ook dat duel – evenals de finale tussen Chelsea en Sevilla – eindigde in een penaltyserie.

De Amsterdammers verloren de eerste kruisfinale met 0-1 van Chelsea. Ajax moest in de eerste helft in de wedstrijd komen. Dat kwam Ajax duur te staan, want na een kwartier spelen schoot Billy Clifford Chelsea naar de finale. In de tweede helft nam het elftal van Bob de Klerk steeds meer initiatief en creëerde enkele goede mogelijkheden door onder andere Yanic Wildschut en Jodi Lukoki. Terwijl Ajax nog op zoek was naar de gelijkmaker floot de scheidsrechter vijf minuten voor tijd af. Alle verontwaardigde blikken gingen zijn kant op. Een vergissing. Hij dacht dat de speeltijd al om was. In de vijf minuten daarna kon Ajax niet voor de gelijkmaker zorgen. De Londenaren plaatsten zich voor de finale. ,,We hebben het verspeeld in de kruiswedstrijd’’, blikte trainer Bob de Klerk na afloop terug op het eerste duel. ,,In de tweede helft waren we beter en creëerden we goede kansen. Helaas konden we het niet omzetten in doelpunten.’’

De spelers poseren voor de groepsfoto. De spelers poseren voor de groepsfoto.

Ajax nam het daarna op tegen AZ. De ontmoeting met AZ was net een dejà-vu van de vorige editie van de Copa. Alleen stonden toen beide teams in de finale en ging het nu om de derde plek. De Noord-Hollandse elftallen startten sterk aan de verkorte wedstrijd – de penaltyreeks tussen AZ en Sevilla duurde lang waardoor het programma werd ingekort – en creëerden enkele goede mogelijkheden. De stand bleef echter op 0-0.
In de strafschoppenserie die daarna volgde werden de schoten van Ruben Ligeon en Rik Schouw tegengehouden. AZ eindigde daarmee als derde in het Copa Amsterdam toernooi. Ajax sluit het toernooi af met een vierde plaats.

De Klerk heeft lovende woorden voor zijn elftal. ,,Een groot compliment voor de spelers die goede leermomenten hebben gekend tijdens dit toernooi. We misten veel spelers, maar we hebben toch heel knap een vierde plek behaald. En Nicolas Boilesen is uitgeroepen tot beste speler van het toernooi.’’ Daarmee heeft Ajax A1 toch een prijs gewonnen in de Gestion Copa Amsterdam.

Het seizoen is overigens nog niet afgelopen voor de A-junioren. Op 5 juni speelt het elftal van Bob de Klerk en Frank de Boer de bekerfinale tegen de leeftijdsgenoten van PSV.


Tekst: Ajax.nl
Foto's: Gerard van Hees/Ajax.nl

 

De wedstrijd om de derde plaats ging tussen Ajax en AZ. De wedstrijd om de derde plaats ging tussen Ajax en AZ.
Bob de Klerk bekijkt de verrichtingen van zijn spelers. Bob de Klerk bekijkt de verrichtingen van zijn spelers.

 

Een goede redding van doelman Warner Hahn. Een goede redding van doelman Warner Hahn.
De penaltyreeks volgde na een 0-0 eindstand. De penaltyreeks volgde na een 0-0 eindstand.
De eerste kruisfinale verloor Ajax met 0-1 van Chelsea. De eerste kruisfinale verloor Ajax met 0-1 van Chelsea.

 

Wildschut had een handje vol goede kansen tegen Chelsea en AZ. Wildschut had een handje vol goede kansen tegen Chelsea en AZ.
De doelman van Chelsea werd in de tweede helft enkele keren op de proef gesteld door Ajax. De doelman van Chelsea werd in de tweede helft enkele keren op de proef gesteld door Ajax.
Wildschut wordt aan zijn shirt getrokken door een Chelsea-speler. Wildschut wordt aan zijn shirt getrokken door een Chelsea-speler.
Verontwaardiging bij de spelers wanneer er vijf minuten voor tijd wordt afgefloten. Verontwaardiging bij de spelers wanneer er vijf minuten voor tijd wordt afgefloten.
De Ajacieden gaan verhaal halen bij de leidsman. De Ajacieden gaan verhaal halen bij de leidsman.
De spelers van Ajax en AZ lopen de beker voorbij. De spelers van Ajax en AZ lopen de beker voorbij.