Menu
Ajax A1 wint Copa Amsterdam

Ajax A1 wint Copa Amsterdam

Ajax A1 is winnaar geworden van het Gestion Copa Amsterdam-toernooi. De landskampioen van de A-junioren versloeg na een spannende strafschoppenserie Botafogo. Joeri de Kamps maakte de beslissende penalty.

Eerder op de dag had Tom Boere Ajax A1 de finaleplaats bezorgd met een knappe goal tegen Tottenham Hotspur. Ajax had voor die knappe goal al wat meer fraaie kansen gekregen, maar niet weten te benutten. Tot in de twintigste minuut in de eerste helft een mooie voorzet van Jody Lukoki kwam en Boere goed voor zijn man kwam. Warner Hahn hield "de nul", waardoor Ajax A1 zich als eerste plaatste voor de finale.

Tegenstander daarin werd het Braziliaanse Botafogo, dat met gemak door de voorwedstrijden was gewandeld. Maar in de finale viel het spel van de Zuid-Amerikanen niet mee. Hun instelling was tegen Ajax zeer defensief. Ze verzamelden zich regelmatig met elf man op eigen helft, waardoor het voor de Ajacieden erg lastig was om openingen te vinden. Maar de buitenspelers Lukoki en vooral Lesley de Sa snelden herhaaldelijk langs hun opponenten.

In de achtste minuut kreeg Klaassen een kleine kans en zeven minuten later was verdediger Dico Koppers na een imposante oversteek dicht bij de openingstreffer. Maar via de keeper van Botafogo, uitgeroepen tot beste keeper van het toernooi, ging de inzet naast. Ook na een corner waren Boere en Burnet kansrijk. De Brazilianen stelden daar weinig tegenover en na vijftig minuten was er geen beslissing gevallen. Er werd verlengd.

Pas diep in de verlenging moest doelman Marco Bizot handelend optreden. Toen ook die aanval op niets uitliep, moesten strafschoppen de beslissing brengen en moest Bizot alsnog flink aan de bak. Dico Koppers miste de eerste namens Ajax, terwijl de eerste drie van Botafogo raak waren. Maar Bizot pakte de vierde en nadat Bouy, Denswil, Klaassen en Arica namens Ajax doel hadden getroffen, pakte Bizot de zesde van Botafogo ook. Aan Joeri de Kamps de eer om de toernooiwinst bij Ajax te brengen. De hardwerkende middenvelder bleef koel. Ajax A1 pakte de titel en bovendien werd Lesley de Sa gekroond tot beste speler. Davy Klaassen kreeg de prijs voor grootste personality.

Opstelling Ajax A1 in de finale:
Bizot; Nieuwpoort, Koppers, Denswil, Burnet; De Kamps, Klaassen, Bouy, Lukoki (45.Arica), Boere (55. Schoop), De Sa (65. Kip).


Tekst: Ajax.nl
Foto: Louis van de Vuurst/Ajax.nl