Menu

Ajax A1 wint één punt

Kiran Bechan, John Heitinga en Michael Krohn Dehli en Gabriel Mofokeng feliciteren de feestvierende Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart.

Op sportpark de Toekomst traden de mannen van trainer Danny Blind op dinsdagavond aan tegen rivaal Feyenoord. De Rotterdammers waren op het Ajax 100 jubileumtoernooi nog met 2-1 verslagen door het vlaggenschip van de jeugdopleiding, maar in de competitie liep het anders. Toen scheidsrechter Van Beelen blies voor het eindsignaal, waren de meeste supporters blij met het punt dat Ajax uit het vuur sleepte.

De wedstrijd begon voor Ajax hoopvol. In de vierde minuut verslikte Feyenoord-keeper Cor Varkevisser zich in een terugspeelbal. Spits Kwame Quansah wist wel raad met de buitenkans:1-0. De vroege voorsprong werd gevolgd door een periode waarin beide ploegen gelijkwaardig waren.

Precies na een half uur spelen kreeg Ajax op ongeveer twintig meter van het vijandelijke doel een vrije trap. Net als in de kruisfinale op het jubileumtoernooi scoorde Rafael van der Vaart uit de spelhervatting. Doelman Varkevisser zag er wederom niet goed uit. Hij gokte op een gekromde bal over de muur, waar Van der Vaart de bal keurig langs de muur krulde. De 2-0 voorsprong bij rust gaf voor de Ajacieden hoop op een goede afloop van het altijd beladen duel.

Kwame Quansah kwam na de rust door een blessure niet meer in het veld terug en het leek of Ajax tevens het vertrouwen in de kleedkamer had achtergelaten. Feyenoord speelde na de thee met veel pressie en in een hoog tempo.

Al na twee minuten was het raak. Een aanval door het centrum werd overtuigend afgerond door Alhaoui Sesay. Na de aansluitingstreffer verloor Ajax de slag op het middenveld. Te vaak liepen de aanvallen vast in het centrum, te vaak was er balverlies op het middenveld.

Fanatiek aangemoedigd door trainer Henk van Stee hielden de Feyenoorders de Ajax-defensie bijna constant onder een benauwende druk. Het onvermijdelijke gebeurde: de Rotterdammers kwamen twaalf minuten voor tijd op gelijke hoogte. Een discutabele strafschop, wederom benut door Sesay, zorgde voor de 2-2 eindstand.

De laatste tien minuten lag winst voor Feyenoord het meest voor de hand. Met hangen en wurgen (de Deense spits Michael krohn Deli kreeg rood voor een iets te enthousiaste tackle) hield Ajax toch uiteindelijk een punt over aan de Klassieker-op-juniorenniveau.

Ajax A1 - Feyenoord A1 2 - 2 (2-0)

Ajax:
Verbist; Mofokeng, Greene, Heitinga, Fleur; Sneijder, Van der Vaart (46' Barakat), Seedorf; Krohn Deli, Quansah, Bechan (76' Lohy)

Feyenoord:
Varkevisser; Buys, Olfers, Sprockel, van Driel; Swerts, Sesay, Boutahar; Nkunku, Oost (46' Frankel), Risamasu (46' Yue-Ting-Chiung)

Scoreverloop:
4' Quansah 1-0
30' Van der Vaart 2-0
47' Sesay 2-1
78' Sesay (penalty) 2-2