Menu

Ajax A1 wint kleine Klassieker

Ajax A1 heeft vrijdagmiddag in de Rotterdamse Kuip zeer goede zaken gedaan. De pupillen van trainer Danny Blind zette concurrent Feyenoord in een directe confrontatie opzij, 0-1.

Ajax A1 ging de wedstrijd in met twee punten voorsprong op de directe concurrent. De Amsterdammers gingen goed van start en binnen vijf minuten had Javier Martina, afgelopen woensdag nog actief bij de Ajax-combinatie tegen Ghana, twee fraaie acties aan de linkerkant afgeleverd. Succesvol waren ze echter nog niet.

Ook in de 19de minuut was Ajax gevaarlijk voor het doel van Feyenoord. Jan Vertonghen kopte uit een vrije trap net over. Op precies dertig minuten lag het eerste doelpunt voor Ajax wel binnen. Javier Martina ging goed door op links, legde de bal terug op Per Weinrach en net als zaterdag schoot de Deen eerst tegen de keeper op om de bal vervolgens wel in het doel te krijgen. De scheidsrechter had echter geconstateerd dat de Ajax-spits de bal eerst met de hand had beroerd alvorens binnen te schieten en keurde de treffer af. In de slotminuut van de eerste helft kwam een hoge voorzet vanaf links voor de voeten van Tom Kalkhuis. In plaats van direct te schieten, nam de rechtsbuiten de tijd om de bal aan te nemen. Daardoor schoot hij net naast.

Direct na rust kwam Ajax goed weg toen de bal uit een niet zo'n hard schot van Feyenoord op de paal terecht kwam. Het was een van de weinige keren dat de Rotterdammers in de verlaten Kuip gevaarlijk werden.

Daarna brak de fase van Tom Kalkhuis aan. Eerst zag hij de bal uit een vrije trap in handen van de keeper eindigen, daarna ging een schot van zijn voet via de keeper naast en vervolgens stond hij er goed voor om een verre ingooi van Jan Vertonghen in te schieten, maar schoot hij over.

Een kwartier voor tijd viel de verdiende treffer van Ajax dan toch. Met een mooie pass kreeg Merijn Sterk de bal bij Jan Vertonghen, die het gat was ingelopen. Hij nam de bal op z'n Braziliaans met zijn hak meen en rondde zijn fantastische actie schitterend af met het openings - en winnende doelpunt, 0-1.

Vier minuten liet de scheidsrechter nog doorspelen en daarin kreeg Ajax het af en toe nog spaansbenauwd, maar uiteindelijk kwam er toch een einde aan het duel. De talenten van De Toekomst wonnen de kleine Klassieker en vergrootten de afstand tussen zichzelf en Feyenoord naar vijf punten.

Foto's: John de Pater Feyenoord