Menu
Ajax A1 wint met 3-1 van AZ

Ajax A1 wint met 3-1 van AZ

Ajax A1 gaat dankzij een overwinning op AZ alleen aan kop van de Eredivisie voor A-junioren. Na een vroege achterstand knokte de ploeg van trainer Frank Peereboom zich dinsdagavond knap terug. Dankzij doelpunten van Donny van de Beek, Vaclav Cerny en Adham el Idrissi bleven de drie punten in Amsterdam.

Al vroeg in de kampioenscompetitie stonden de nummers één en twee van de eerste seizoenshelft wederom tegenover elkaar. Beide ploegen wonnen hun eerste twee wedstrijden, zodat meteen al gesproken kon worden van een heuse topper. In tegenstelling tot zaterdag, toen Ajax met 2-1 te sterk was voor sc Heerenveen, stonden Abdelhak Nouri en Cerny nu direct in de basisopstelling. Links voorin was er een basisplaats weggelegd voor Gino Dekker.

AZ begon erg fel aan het midweekse inhaalduel en jaagde de Ajacieden op tot ver in de verdediging. Ajax voetbalde zich aanvankelijk onder de druk uit, maar een verkeerde breedtepass van aanvoerder Aschraf el Mahdioui was direct dodelijk. Michael Brey onderschepte de bal en bracht Nick Doodeman in stelling. Keeper Stan van Bladeren - afgelopen vrijdag nog onder de lat bij Jong Ajax - was kansloos en met een 0-1 voorsprong zat AZ op rozen.

Na het doelpunt was AZ een kwartier lang de baas op het veld. Ajax speelde slordig, had het balbezit, maar moest oppassen voor de snelle Alkmaarse counters. Plotsklaps was het dan toch 1-1. Een voorzet werd niet goed weggewerkt door de AZ-defensie waarna Van de Beek op de goede plek stond om de rebound binnen te schieten. Na de gelijkmaker kreeg Ajax weer de controle over het spel. AZ, dat in het eerste half uur met krachten had gesmeten, kreeg steeds meer moeite om de Ajax-aanvallen te ontregelen.

Vaclav Cerny (links) en Gino Dekker vieren het tweede Ajax-doelpunt. Vaclav Cerny (links) en Gino Dekker vieren het tweede Ajax-doelpunt.

Waar Ajax in de eerste helft af en toe slordig was, kwam het na rust beter uit de startblokken. Grote en minder grote kansen volgden elkaar op. Zo schoot Van de Beek keihard voorlangs het doel en kreeg El Azzouzi net zijn grote teen niet tegen de bal om Ajax op voorsprong te schieten. Al kwam de verdiende 2-1 even later dan toch: Cerny dook de vrije ruimte in en schoot de bal beheerst achter de AZ-doelman.

AZ leek er niet meer in te geloven, zag zijn krachten wegvloeien en de defensie bleef (met uitblinker Terry Lartey-Sanniez) evenvoudig overeind. Vijf minuten voor tijd was invaller El Idrissi het eindpunt van een razendsnelle counter en bracht met een kopgoal de definitieve beslissing. Guus Til kon twee minuten later namens AZ nog wat terugdoen, maar zijn schot werd knap over het doel getikt door Van Bladeren.


Trainer Frank Peereboom was over de gehele wedstrijd tevreden: ,,AZ heeft een speelstijl die voor ons niet altijd gemakkelijk is. Het tegendoelpunt was jammer, maar we hebben het daarna goed opgepakt. Het tempo werd opgeschroefd en we gingen beter spelen. Uiteindelijk gingen we ook met een goed gevoel de rust in. In de rust hebben we erop gehamerd om het tempo hoog te houden. We hadden meer balbezit en creëerden ook meer kansen.”

Na de 2-1 moest Ajax van Peereboom de druk erop houden: ,,We merkten dat we de baas waren op het veld. We moesten op zoek naar die 3-1. En als het tempo op zo'n moment dan hoog blijft, krijgt AZ het moeilijk. Dat hebben we gezien. Al met al denk ik dat ze het uitstekend hebben ingevuld en we zeer terecht hebben gewonnen.”

Ajax A1 – AZ A1 3-1 (1-1) 9. Doodeman 0-1, 30. Van de Beek 1-1, 62. Cerny 2-1, 86. El Idrissi 3-1
Opstelling Ajax A1: Stan van Bladeren, Terry Lartey-Sanniez, Damon Mirani, Leon Bergsma (46. Shaquill Sno), Ashraf el Mahdioui, Vaclav Cerny (81. Samet Bulut), Abdelhak Nouri (78. Melvin Vissers), Zakaria el Azzouzi (72. Pelle Clement), Donny van de Beek, Gino Dekker (63. Adham el Idrissi)

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Aanvoerder Aschraf El Mahdioui aan de bal. Aanvoerder Aschraf El Mahdioui aan de bal.
Vaclav Cerny passeert zijn tegenstander. Vaclav Cerny passeert zijn tegenstander.
AZ A1 kwam in de tiende minuut op voorsprong. AZ A1 kwam in de tiende minuut op voorsprong.
De Ajacieden vieren de 1-1 van Donny van de Beek. De Ajacieden vieren de 1-1 van Donny van de Beek.
Terry Lartey-Sanhieze gaat in volle vaart langs zijn tegenstander. Terry Lartey-Sanhieze gaat in volle vaart langs zijn tegenstander.
Zakaria El Azzouzi mist een grote kans. Zakaria El Azzouzi mist een grote kans.
Abdelhak Nouri wurmt zich langs zijn opponent van AZ. Abdelhak Nouri wurmt zich langs zijn opponent van AZ.
Adham El Idrissi zorgde met een rake kopbal voor de 3-1. Adham El Idrissi zorgde met een rake kopbal voor de 3-1.
De Ajax-trainers John Bosman en Frank Peereboom verlieten lachend het veld. De Ajax-trainers John Bosman en Frank Peereboom verlieten lachend het veld.