Menu
Ajax A1 wint met klinkende cijfers

Ajax A1 wint met klinkende cijfers

Ajax A1 heeft woensdagavond ook de tweede wedstrijd in de NextGen Series gewonnen. Op sportcomplex de Toekomst won de A1 met 5-1 van Fenerbahçe U-19. Youssef Fennich nam twee van de vijf goals voor zijn rekening. De Turken speelde een groot deel van de tweede helft met tien man.

Ajax A1 kent tot dusverre een prima seizoensstart. Het team van Fred Grim en Ronald de Boer won de Supercup, de eerste competitiewedstrijd en de openingswedstrijd in de NextGen Series tegen Aston Villa. Daarmee liet de regerend landskampioen bij de A-junioren blijken dat ze in een prima vorm verkeren. Tegen Fenerbahçe trok de A1 die goede lijn moeiteloos door.

Drie weken na de 2-0 zege op Aston Villa hield de A1 ook tegen Fenerbahçe de punten in Amsterdam. Net als tijdens het Europese debuut tegen de Engelsen heersten de junioren van Ajax’ hoogste jeugdelftal ook tegen de leeftijdsgenoten uit Istanbul. De gasten uit Turkije hielden Ajax de eerste 25 minuten zoveel mogelijk van hun doel af door telkens druk te zetten. Dat die strijdwijze onmogelijk voor de volledige negentig minuten kon gelden, bleek toen er na een klein half uur een 2-0 tussenstand op het scorebord stond.

Youssef Fennich nam de eerste twee goals voor zijn rekening. Youssef Fennich nam de eerste twee goals voor zijn rekening.

Youssef Fennich sloeg kort achter elkaar twee keer doeltreffend toe. De middenvelder zette Ajax in de 26e minuut op een 1-0 voorsprong met een vlammend afstandsschot. Drie minuten later herhaalde Fennich dat kunstje nog een keer uit een hoekschop. De teruggelegde bal was een dankbare prooi voor Fennich, die opnieuw toesloeg: 2-0. Grim: ,,Youssef manifesteert zich goed op de training. Daarom stond hij vandaag ook in de basis. Mooi voor hem dat hij twee keer heeft gescoord, zowel een keer met zijn linker- als met zijn rechterbeen. Met die goals heeft hij zich laten zien."

De 2-0 voorsprong had voor rust eigenlijk al verder uitgebouwd moet worden. Zowel Rowendy Schoop als Davy Klaassen kregen van dichtbij de kans om te scoren, maar beide Ajacieden verzuimden om de Turken nog voor de onderbreking naar een zekere nederlaag te spelen. De 2-1 van Beylan Simsek in de 43e minuut bood Fenerbahçe daarom nog enige hoop op meer.

Aan het begin van de tweede helft moest Fenerbahçe met tien man verder. Rechtsback Ömer Kandemir moest na een stevige overtreding op Xandro Schenk met een rode kaart van het veld. Het numerieke overwicht werd door Ajax vervolgens prima uitgespeeld. Vijf minuten na de rode kaart was de 2-1 voorsprong naar een 4-1 voorsprong uitgebouwd. Onder toeziend oog van Frank de Boer waren Viktor Fischer en aanvoerder Davy Klaassen (kopbal) allebei van dichtbij trefzeker. Halverwege de tweede helft pikte ook Lesley de Sa zijn doelpunt mee. De snelle buitenspeler zag zijn ijver aan de rechterflank met een goal beloond.

Na twee thuisduels wacht Ajax A1 nu twee uitwedstrijd op rij in de NextGen Series. Op woensdag 28 september gaat de A1 in Noorwegen op bezoek bij Rosenborg. Daarna reist Ajax naar Engeland voor de wedstrijd tegen Aston Villa (22 november). De eerstvolgende thuiswedstrijd is op woensdag 29 november tegen Rosenborg. De laatste groepswedstrijd (uit bij Fenerbahçe) staat op 7 december op het programma.

Opstelling Ajax A1: Mickey van der Hart, Sven Nieuwpoort, Fabian Sporkslede, Stefano Denswil, Xandro Schenk, Youssef Fennich, Davy Klaassen (77. Boban Lazic), Ouasim Bouy (69. Darren Rosheuvel), Lesley de Sa, Rowendy Schoop, Viktor Fischer (60. Nick de Bondt).

Vanaf vrijdag is op Ajax TV een uitgebreide samenvatting van de wedstrijd te zien

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Youssef Fennich loopt juichend weg. Hij maakte de eerste twee treffers. Youssef Fennich loopt juichend weg. Hij maakte de eerste twee treffers.
Mickey van der Hart regeert in zijn doelgebied. Mickey van der Hart regeert in zijn doelgebied.
Het shirt van Viktor Fischer wordt aardig op de proef gesteld. Het shirt van Viktor Fischer wordt aardig op de proef gesteld.
De Ajacieden konden woendagavond vijf keer juichen. De Ajacieden konden woendagavond vijf keer juichen.
Davy Klaassen kopt van dichtbij raak. Davy Klaassen kopt van dichtbij raak.
Aanvoerder Klaassen viert zijn goal. Aanvoerder Klaassen viert zijn goal.
Assistent-coach Ronald de Boer in gesprek met Ouasim Bouy. Assistent-coach Ronald de Boer in gesprek met Ouasim Bouy.