Menu
Ajax A1 wint mini-Klassieker

Ajax A1 wint mini-Klassieker

Ajax A1 heeft goede zaken gedaan in de strijd om de landstitel. Dankzij een schitterend doelpunt van Carel Eiting won het team van Gery Vink op de Toekomst met 1-0 van aartsrivaal Feyenoord A1. Door de zwaarbevochten overwinning houdt Ajax alle titelkansen nog in eigen hand.

Vergeleken met de zure thuisnederlaag tegen PSV had trainer Gery Vink zijn elftal op één plek gewijzigd: Teun van Zweeden mocht het op de rechtsback-positie proberen ten koste van Navajo Bakboord. In de aanval de vertrouwde namen met Vince Gino Dekker, Kasper Dolberg en Vaclav Cerny.

Ajax begon furieus aan het duel en had binnen vijf minuten al op 2-0 moeten staan. Eerst speelde Eiting zich knap vrij en zag keeper Justin Bijlow redden, later ging Bijlow zelf de mist in toen hij de bal inleverde bij Dolberg. Die schrok echter zo van de kans dat de Feyenoord-doelman zelf zijn fout kon herstellen.

Nouri raakt paal
De Ajax-aanvallen volgden elkaar in rap tempo op, waar Cerny en Dolberg hadden moeten scoren na mooi uitgespeelde combinaties. Pas na 35 minuten kreeg Feyenoord zijn eerste mogelijkheid, maar verdedigend gaf Ajax eigenlijk niets weg. Toch viel ook het openingsdoelpunt maar niet, en langzaam maar zeker sloop de vertwijfeling in de ploeg. Feyenoord ging erin geloven, al kregen Cerny en Dani de Wit nog mega-kansen op de 1-0. Abdelhak Nouri plaatste de bal na een razendsnelle counter op de paal, en ook de rebound ging over.

Kasper Dolberg op jacht naar de 1-0.
Kasper Dolberg op jacht naar de 1-0.
Vince Gino Dekker: controle.
Vince Gino Dekker: controle.
Dani de Wit sticht gevaar voor het Feyenoord-doel.
Dani de Wit sticht gevaar voor het Feyenoord-doel.
Captain Nouri raakte in de tweede helft de paal.
Captain Nouri raakte in de tweede helft de paal.
Vaclav Cerny: nét geen goal!
Vaclav Cerny: nét geen goal!
Matthijs de Ligt komt hoger dan zijn tegenstander.
Matthijs de Ligt komt hoger dan zijn tegenstander.
Een echte Klassieker vol strijd!
Een echte Klassieker vol strijd!
Vreugde na de 1-0 van Carel Eiting.
Vreugde na de 1-0 van Carel Eiting.
Afgelopen! Ajax A1 wint met 1-0 en is nog volop in de race voor de titel.
Afgelopen! Ajax A1 wint met 1-0 en is nog volop in de race voor de titel.

Terwijl Ajax de druk weer verder trachtte op te voeren brak Feyenoord plotsklaps uit over rechts en kreeg Melvin Kingsale een grote kans op 0-1. Keeper Jeffrey de Lange redde uitstekend en in de daaropvolgende minuut brak Ajax eindelijk de ban: na een vrije trap op de rand van het strafschopgebied kwam de bal voor de voeten van Carel Eiting. Uitblinker Bijlow stond aan de grond genageld en moest lijdzaam toezien hoe de uitzinnige Ajacieden het oh zo belangrijke doelpunt vierden.

Twee punten achterstand op AZ
Na de 1-0 was het verzet van Feyenoord gebroken. De Rotterdammers probeerden het nog wel, maar Matthijs de Ligt en Léon Bergsma bleven fier overeind. Via invaller Adham el Idrissi, Cerny en Nouri waren de grootste kansen alsnog voor Ajax. Door de overwinning is de achterstand van Ajax op koploper AZ nog maar twee punten: beide ploegen ontmoeten elkaar op 30 april op Sportpark de Toekomst.

Volgens Vink had het duel al na vijf minuten beslist moeten zijn: ,,We kregen twee grote kansen in de openingsfase. Die maken we niet en dan maak je het jezelf onnodig moeilijk. We waren de bovenliggende partij, kregen daarna nog drie 100%-kansen en als Feyenoord zo in de wedstrijd blijft ga je meer en meer tegen jezelf voetballen. Gelukkig schoot Carel Eiting vanuit de tweede lijn schitterend binnen. Ik ben trots op de jongens dat ze dit na twee wedstrijden in een kort tijdsbestek op de mat hebben weten te leggen.”

Uitdaging
Mentaal was de overwinning erg belangrijk: ,,Als we vandaag niet hadden gewonnen zou de landstitel erg lastig worden. Nu hebben we alles nog in eigen hand, drie keer winnen en je bent er. PSV heeft nog een lastig programma, wij krijgen AZ nog thuis en mogen nog uit naar FC Utrecht en Willem II. Een mooie uitdaging!”

Ajax A1 – Feyenoord A1 1-0 (0-0): 76. Eiting 1-0

Ajax A1:  Jeffrey de Lange, Teun van Zweeden (46. Navajo Bakboord), Matthijs de Ligt, Léon Bergsma, Deyovaiso Zeefuik, Carel Eiting, Abdelhak Nouri, Dani de Wit, Vaclav Cerny, Kasper Dolberg (57. Kaj Sierhuis) Vince Gino Dekker (66. Adham el Idrissi)

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

#AjaxA1 verslaat Feyenoord met 1-0 dankzij deze treffer van @CarelEiting! 👊 #ajafeyhttps://t.co/5G1CqnOEn4

— AFC Ajax (@AFCAjax) 12 april 2016