Menu
Ajax A1 wint Noord-Hollandse derby

Ajax A1 wint Noord-Hollandse derby

Ajax A1 heeft de provinciale derby tegen AZ met 5-3 gewonnen. Op de beslissende momenten sloegen de Amsterdammers toe. De Alkmaarders waren gevaarlijk, maar verzuimden te vaak de kansen te benutten.

Al na vijf minuten kon Ajax de Alkmaarse doelman verschalken. De in juni tot talent van De Toekomst bekroonde Murat Yildirim schoot Ajax tegen de verhouding in naar een 1-0 voorsprong. AZ kwam in de 24ste minuut verdiend langszij, 1-1, maar een minuut later had Ajax de leiding weer genomen. John Goossens werd gevloerd en benutte de toegekende strafschop zelf, 2-1.

In de fase na de goal kregen de gasten liefst drie mogelijkheden om de achterstand ongedaan te maken, maar slaagden daar mede door goed werk van doelman Marco van Duin niet in. Daarom kon John Goossens, die over een dikke week met Oranje onder 17 naar WK in Peru vertrekt, zijn tweede goal van de middag maken. Dat deed hij door een vrije trap schitterend achter de AZ-doelman te trappen, 3-1. Twee minuten voor rust zette hij bijna nog de zeer geflatteerde 4-1 op het scorebord, maar dit keer kwam zijn inzet uit een vrije trap tegen de lat, waardoor het team van trainer Sonny Silooy met een 3-1 voorsprong ging rusten.

Vier minuten na rust volgde AZ het voorbeeld van Goossens en joeg de bal uit een vrije trap achter Van Duin, 3-2. Een moeilijke en spannende fase voor Ajax brak aan, want de Alkmaarders waren wederom zeer gevaarlijk. Net toen Ajax leek te zwichten onder de druk, scoorde Vurnon Anita de 4-2. Zijn schot werd aanvankelijk gekeerd, maar de alerte jeugdinternational - ook hij gaat naar het WK - was in de rebound succesvol.

Negen minuten voor tijd bracht Ivo de Heus de stand op 5-2. Hij gaf na drie eerdere pogingen van ploeggenoten de bal de beslissende zet over de lijn. Dat het vijf minuten voor tijd nog 5-3 werd, gaf aan dat de Noord-Hollandse derby deze zaterdagmiddag op de toekomst een zeer hoge aantrekkelijkheids factor had.

Opstelling Ajax A1:
Van Duin; Burgzorg, De Heus, Slijngard, Liesek (60. Sterk): Anita, Yildirim (50. Zijler), Sarpong; Weirauch (75.Hasselbaink), Poepon, Goossens (82. Reuser).