Menu
Ajax A1 wint overtuigend van Feyenoord A1

Ajax A1 wint overtuigend van Feyenoord A1

Ajax A1 heeft de ‘mini-Klassieker’ overtuigend gewonnen van Feyenoord A1. Na een 1-1-ruststand walste Ajax met 4 goals in 15 minuten over Feyenoord heen (5-1). Ezra Walian (2), Abdelhak Nouri, Kaj Sierhuis en Vince Gino Dekker tekenden voor de treffers. Hiermee verstevigt Ajax de koppositie in de eredivisie voor A-junioren.

Trainer Gery Vink had –mede met het oog op het Europese treffen met Schalke 04- enkele ‘oude getrouwen’ opgeroepen voor het competitieduel met Feyenoord. Zo speelde Mauro Savastano als linksback, en stonden Nouri en Donny van de Beek op het middenveld. Walian bekleedde na enkele optredens op rechtsbuiten nu weer eens de spitspositie.

Machine

Feyenoord begon iets beter aan het duel op een regenachtig Sportpark de Toekomst en kwam na ruim 10 minuten ook op een 0-1 voorsprong. Rechtsbuiten Rashaan Fernandes verschalkte met een mooie boogbal keeper Stan van Bladeren.

Feyenoord bleef daarna makkelijk overeind en Ajax kwam niet echt tot grote kansen. Pas na een half uur ging de machine draaien en kwam Ajax vaker voor het doel van Feyenoord. Walian, Carel Eiting en Ché Nunnely hadden eigenlijk al voor de gelijkmaker moeten tekenen, maar op slag van rust zorgde Nouri met een schitterende lob voor de 1-1. De bal ging met veel precissie nét tussen de keeper en de lat door, waardoor Ajax met een lekker gevoel de rust in ging.

De 1-1 wordt bejubeld.
De 1-1 wordt bejubeld.

De tweede helft begon zoals de eerste eindigde, met beukende aanvalsgolven op het doel van Feyenoord. Het was alle hens aan dek voor de Rotterdamse defensie, en een Ajax-treffer kon niet uitblijven. Dekker tikte naast, een bal werd nog van de doellijn gehaald maar even later stond Walian na een mooie aanval op de goede plek om de 2-1 binnen te tikken.

Schitterende curve

Vanaf toen ging het hard: Walian kopte even later binnen uit een voorzet van Van de Beek en invaller Kaj Sierhuis scoorde enkele minuten later de 4-1. Na een kans van Matthijs de Ligt scoorde Dekker met een schitterende curve via de paal 5-1. Een daaropvolgende flitsende aanval en dito goal van Sierhuis werd helaas afgefloten vanwege buitenspel. Feyenoord hapte naar adem, en Ajax haalde tot onvrede van Vink de voet van het gaspedaal. Een nog grotere monsterscore lag in het verschiet, maar Ajax vond het welletjes en spaarde Feyenoord in het laatste kwartier.

Door de 5-1 overwinning vergroot Ajax de voorsprong op Feyenoord met 5 punten, al heeft Ajax wel een wedstrijd meer gespeeld. Vink was content over grote delen van de wedstrijd, maar niet over het eerste half uur: ,,Ik vond dat Feyenoord beter aan de wedstrijd begon. We speelden heel erg onrustig en hadden weinig vertrouwen aan de bal. De combinaties in het eerste half uur waren niet des Ajax, al moet ik zeggen dat we daarna beter in het ritme kwamen, een paar goede mogelijkheden kregen en dan zit het wel mee dat je vlak voor rust scoort.”

De tweede helft was ook volgens Vink een stuk beter: ,,We hebben het publiek zeker de eerste 35 minuten na rust goed vermaakt. Mooie goals, prachtige aanvallen en acties, daarvoor komen de mensen naar de Toekomst. Helaas werden we tegen het einde slordig en nonchalant. We hadden zeker met 6, 7 of 8-1 moeten winnen vandaag. Dan maak je ook een statement. Maar dit biedt zeker vertrouwen richting de wedstrijd tegen Schalke 04.”

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben

Foto's: Gerard van Hees

Tot grote frustratie van de Feyenoord-doelman scoort Ezra Walian.
Tot grote frustratie van de Feyenoord-doelman scoort Ezra Walian.
Kaj Sierhuis maakt de 4-1.
Kaj Sierhuis maakt de 4-1.
Donny van de Beek kwam, samen met Abdel Nouri, de A1 versterken.
Donny van de Beek kwam, samen met Abdel Nouri, de A1 versterken.
Het scorebord laat er geen twijfel over bestaan. Ajax A1 wint met 5-1.
Het scorebord laat er geen twijfel over bestaan. Ajax A1 wint met 5-1.
De overwinning met het publiek gevierd.
De overwinning met het publiek gevierd.
Vince Gino Dekker maakt de 5-1.
Vince Gino Dekker maakt de 5-1.