Menu
Ajax A1 wint Super Cup

Ajax A1 wint Super Cup

Ajax A1 heeft de eerste prijs van het seizoen alweer te pakken. Op een heet Sportpark de Toekomst won de landskampioen verdiend met 3-0 van bekerwinnaar sc Heerenveen en legde daarmee beslag op de Super Cup. Het openingsdoelpunt kwam op naam van aanvoerder Vince Gino Dekker, terwijl invaller Kaj Sierhuis met twee doelpunten de score verder uitbouwde.

Vergeleken met vorig seizoen stond er uiteraard een heel ander Ajax A1 op het veld. Veel spelers die in de voorgaande jaargang basisspeler waren, spelen inmiddels voor Jong Ajax en een enkeling heeft zelfs al zijn debuut voor Ajax-1 gemaakt. Toch heeft trainer Gery Vink ook dit jaar weer de beschikking over veel getalenteerde spelers.

Met keeper Stan van Bladeren, Carel Eiting en Dekker stonden er slechts drie vaste krachten van vorig seizoen in de basisformatie. Laatstgenoemde was de enige 18-jarige speler in de beginopstelling, terwijl Heerenveen liefst zes meerderjarige spelers opstelde. Toch was het Ajax dat van begin af aan de klok sloeg.

Vooral rechtsbuiten Ché Nunnely is met zijn snelheid levensgevaarlijk. Het duurde dan ook niet lang voor hij met een fijne pass Dekker bediende, die zichzelf met een simpele voetbeweging vrij voor de keeper zette en doeltreffend uithaalde. Direct uit de Friese aftrap nam Ajax weer over en raakte spits Ezra Walian de paal.

Vince Gino Dekker zet Heerenveen op het verkeerde been.
Vince Gino Dekker zet Heerenveen op het verkeerde been.

Kansen van Ajax bleven zich opstapelen. Nunnely, Eiting en weer Nunnely hadden moeten scoren, maar vonden telkens in keeper Pieter Bos van Heerenveen een sta-in-de-weg. Door de hitte zakte het tempo iets in, maar dankzij de verste krachten wist Ajax nieuw elan te vinden. De goed ingevallen Noussair Mazraoui poeierde de bal nog tegen de vuisten van de Friese keeper, en daarna was het nog even genieten voor het publiek. Twee bijna identieke doelpunten zorgden voor de ruime overwinnining: rechtsbuiten Mees de Wit zette voor op spits Kaj Sierhuis die twee keer goed afrondde: 2-0, 3-0.

Zo won Ajax net als vorig jaar de Super Cup en beleefde het een goede generale voor het eredivisieseizoen, waarin het jonge elftal de landstitel zal willen prolongeren. Trainer Vink had genoten van zijn elftal: ,,Ik heb vandaag veel goede dingen gezien. Veel druk op de bal, een hoog tempo en veel kansen gecreëerd. Het enige minpunt is eigenlijk dat we vaker hadden moeten scoren. Daardoor bleef het nog lang een wedstrijd, maar na die 2-0 hadden we het naar 4 of 5-0 moeten tillen. Ik heb een fijne middag gehad en ik denk dat het publiek enorm heeft genoten van het frisse en aanvallende voetbal op de helft van de tegenstander.”

Voor Vink is het belangrijk dat Ajax net zo goed voor de dag komt als vorig jaar: ,,Ik vind het vooral heel belangrijk dat we dit jaar ook weer die Youth League gaan halen. Dat is een extra dimensie voor de spelers, een leerzame omgeving om in te spelen. In de competitie moeten we natuurlijk ook met dit jonge elftal meedoen om de bovenste plaatsen, dat hoort bij een club als Ajax.”

Ajax A1 - sc Heerenveen A1 3-0 (1-0) : 23. Dekker 1-0, 82. Sierhuis 2-0, 88. Sierhuis 3-0

Opstelling Ajax A1: Stan van Bladeren, Deyovaiso Zeefuik, Darren Sidoel, Matthijs de Ligt (83. Navajo Bakboord), Dragi Gudelj (57. Conner Blöte), Carel Eiting, Ché Nunnely (70. Kaj Sierhuis), Reda Boultam (49. Noussair Mazraoui), Ezra Walian (77. Mees de Wit), Dani de Wit, Vince Gino Dekker

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Het eerste officiële duel van de vernieuwde A1 gaat beginnen.
Het eerste officiële duel van de vernieuwde A1 gaat beginnen.
Ché Nunnely stijlvol in actie.
Ché Nunnely stijlvol in actie.
Ezra Walian schiet op de paal.
Ezra Walian schiet op de paal.

Gery Vink coacht zijn team naar een goede wedstrijd.
Gery Vink coacht zijn team naar een goede wedstrijd.
En Kaj Sierhuis beslist de wedstrijd.
En Kaj Sierhuis beslist de wedstrijd.
Vreugdedans als de zege is veiliggesteld.
Vreugdedans als de zege is veiliggesteld.
Hoofd jeugdopleiding Wim Jonk feliciteert de A1 met de Super Cup.
Hoofd jeugdopleiding Wim Jonk feliciteert de A1 met de Super Cup.