Menu
Ajax A1 wint topper van PSV

Ajax A1 wint topper van PSV

Ajax A1 heeft een terechte overwinning geboekt op PSV. Na vroege treffers van Vince Gino Dekker en Ezra Walian had Ajax het duel lange tijd onder controle, al zorgde een PSV-goal en een rode kaart voor verdediger Conner Blote nog voor een hectische slotfase. Door de 2-1 overwinning pakt Ajax de eerste punten van het seizoen.

Trainer Gery Vink koos voor de spitspositie de debuterende Kasper Dolberg. Achter Dolberg werd het middenveld gevormd door Dani de Wit, Carel Eiting en Noussair Mazraoui. Vooral laatstgenoemde blijkt het in het veld steeds beter te kunnen vinden met linksbuiten en aanvoerder Dekker.

Het was ook de tandem Mazraoui – Dekker dat al vroeg voor het openingsdoelpunt zorgde. PSV verdedigde slordig uit, Mazraoui zette druk, speelde in op Dekker die met een boogbal PSV-keeper Yanick van Osch verschalkte. Een kwartier later was het wederom feest op de linkerkant: uitblinker Mazraoui stuurde Dekker diep, en zijn voorzet werd met de hand gekeerd door een PSV-verdediger. Na de benutte penalty van Walian zat Ajax op rozen.

Ajax controleerde het duel volledig en PSV kwam er niet aan te pas. De Eindhovenaren bleven foutjes maken, waardoor Dolberg en Walian hadden moeten scoren. In de tweede helft kwam PSV iets beter voor de dag, al kwam het nooit tot echt grote kansen. Toch was het plots 2-1. Volledig uit het niets stond Joey Konings vogelvrij in het strafschopgebied en was keeper Stan van Bladeren kansloos.

Waar Ajax lang leek af te stevenen op een reguliere overwinning werd het plots nog pompen of verzuipen. Blote moest bij een Brabantse uitbraak aan de handrem trekken en kon met rood inrukken. Ajax ging over op 4-4-1, met invaller Kaj Sierhuis als eenzame spits en Dekker als linksback.

PSV werd nog gevaarlijk uit standaardsituaties, maar het spel was te gehaast om tot goede aanvallen te komen. Ajax bleef met man en macht verdedigen, zag PSV ook nog met 10 man komen door een natrappende Daneels, en trok zodoende het resultaat mooi over de streep.

Vink was content over de goede eerste helft: ,,Met druk vooruit zetten probeerden we de tegenstander in een wurggreep te pakken. Dit is ook een van de principes waar de jeugdopleiding voor staat. Als je kijkt hoe we dat uitvoerden, dat was uitstekend. We vergaten eigenlijk om de 3 en 4-0 te maken.”

Dat de wedstrijd überhaupt nog spannend werd was onnodig: ,,Hun tegengoal kwam volledig uit het niets. Daardoor kregen ze echt wel weer de adem. Dit was een overwinning over de streep trekken, en dan zie je dat we mentaal ook heel goed zijn. Ook daar ben ik heel blij mee.”

Ajax A1 – PSV A1 2-1 (2-0), 3. Dekker 1-0, 20. Walian 2-0 (pen.), 69. Konings 2-1

Opstelling Ajax A1: Van Bladeren, Van Zweeden, Zeefuik, Bergsma, Blote, Eiting, Mazraoui (75.Kaars), De Wit, Walian (81. El Azrak), Dolberg (67. Sierhuis), Dekker

Tekst: Thijs Nabben/Ajax.nl
Foto's: Gerard van Hees

Walian in duel.
Walian in duel.
Ajax juicht na de 2-0.
Ajax juicht na de 2-0.
Zeefuik in actie.
Zeefuik in actie.
Eiting in duel op het middenveld.
Eiting in duel op het middenveld.
Mazraoui zet druk.
Mazraoui zet druk.
PSV krijgt rood.
PSV krijgt rood.
Dekker maakt de 1-0.
Dekker maakt de 1-0.