Menu
Ajax A1 wint van Feyenoord

Ajax A1 wint van Feyenoord

In een spectaculaire slotfase heeft Ajax A1 de mini-klassieker tegen Feyenoord met 3-2 gewonnen. De koploper kwam kort na rust op achterstand, maar boog via een bij vlagen uitstekende Queensy Menig die stand in de laatste fase om naar een overwinning.

Ajax A1 leverde een prestatie van formaat door zaterdagmiddag Feyenoord A1 te verslaan op sportpark de Toekomst. De Amsterdamse talenten domineerden weliswaar maar hadden het af en toe wel lastig met de leeftijdsgenoten uit Rotterdam, die vooral uit spelhervattingen erg gevaarlijk bleken. ,,We dwongen af dat Feyenoord alleen de diepe bal speelde. Bovendien konden we die redelijk onschadelijk maken. Het enige waar we voor moesten oppassen was bij corners en vrije trappen, omdat Feyenoord fysiek verder is dan wij", gaf trainer Orlando Trustfull aan.

Ajax kwam in de 37e minuut op voorsprong door een mooi uitgespeelde aanval. Elton Acolatse legde terug op Donny van de Beek die met een prachtig bekeken schot de kruising vond, 1-0. Lang genieten kon Ajax niet van de weelde van de voordelige marge, want binnen twee minuten lag de gelijkmaker achter doelman Indy Groothuizen. Bart Nieuwkoop was de doelpuntenmaker. Kort daarop kwam de thuisploeg goed weg toen de bal na een vrije trap net voorlangs ging.

Abdelhak Nouri dreigend aan de bal. Abdelhak Nouri dreigend aan de bal.

In de tweede helft kreeg de ploeg van trainer Orlando Trustfull een fikse tegenvaller te verwerken. Na een corner kopte Wessel Dammers Feyenoord naar 1-2. Maar Ajax ging niet bij de pakken neerzitten en probeerde de touwtjes terug in handen te krijgen. Dat lukte zo rond het uur, maar doelpunten leverde dat nog niet op. Kansen wel, maar Van de Beek had pech dat zijn prachtige schot via de onderkant van de lat terug het veld inkwam en ook Menig was niet gelukkig bij een goede kans. Feyenoord-doelman Maarten de Fockert onderscheidde zich vervolgens een aantal keer. Hij tikte onder andere een fantastische inzet van Abdelhak Nouri uit de kruising. Uit de corner die Ajax restte, scoorde Menig wel, 2-2. Menig had de smaak te pakken, zette twee minuten later scherp voor en zag Feyenoorder Stijn Houben de bal achter De Fockert glijden, 3-2.

Ajax was uitzinnig, maar hoewel Feyenoord de allerlaatste minuten met tien man verder moest vanwege een rode kaart voor invaller Jesse Driebergen was het gevaar nog niet geweken. Dat bleek wel toen een inzet van Milton Klooster tegen de onderkant van de lat kwam. Het slotakkoord was echter weer voor Menig. Hij leek de 4-2 te scoren, maar De Fockert tikte de opnieuw knap uit zijn doel. ,,In de tweede helft zijn we bijna alleen op hun helft geweest", zag Trustfull. ,,Dan hoop je dat als je verzorgd voetbalt, dat het ergens toe leidt. Dat is gelukt en dat is natuurlijk hartstikke leuk. Want we hebben een heel jong ploegje."


Scoreverloop: 37. Van de Beek 1-0, 38. Nieuwkoop 1-1, 50. Dammers 1-2, 81. Menig 2-2, 83. Houben (ed) 3-2.

Opstelling Ajax A1 : Indy Groothuizen; Leeroy Owusu, Damian van Bruggen (81. Ezra Walian), Damon Mirani, Terry Lartey Sanniez; Aschraf El Mahdioui, Donny van de Beek, Abdelhak Nouri; Queensy Menig, Zakaria El Azzouzi (85. Danny Bakker) , Elton Acolatse.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Donny van de Beek is al zoekende. Een fractie later scoort hij 1-0. Donny van de Beek is al zoekende. Een fractie later scoort hij 1-0.
Queensy Menig zet Ajax na een 1-2 achterstand weer naast Feyenoord. Queensy Menig zet Ajax na een 1-2 achterstand weer naast Feyenoord.
Maar het feest bij de 3-2 is nog groter. Maar het feest bij de 3-2 is nog groter.
In de slotfase was er nog rood voor Feyenoorder Driebergen. In de slotfase was er nog rood voor Feyenoorder Driebergen.
Ezra Walian voorkomt een tegentreffer. Ezra Walian voorkomt een tegentreffer.