Menu
Ajax A1 wint verdiend van Barcelona

Ajax A1 wint verdiend van Barcelona

Ajax A1 heeft dinsdagavond een zeer terechte overwinning behaald op FC Barcelona, vorig jaar nog winnaar van de UEFA Youth League. Op een volgepakt sportcomplex de Toekomst won Ajax met 1-0. Vaclav Cerny maakte het enige doelpunt in een wedstrijd waarin Ajax constant de bovenliggende partij was. Ajax gaat dankzij de overwinning aan kop in poule F.

Trainer Wim Jonk, de tijdelijke vervanger van Bryan Roy, had net als zijn collega Frank de Boer bij het eerste elftal wat hoofdbrekens over de nummer 6-positie. De vaste verdedigende middenvelder Ashraf El Mahdioui was niet fit genoeg en Jairo Riedewald is inmiddels nodig in het eerste elftal. Zodoende posteerde Jonk de 16-jarige Carel Eiting op ‘6’, die nog nauwelijks wedstrijden in de A1 had gespeeld.

Eiting speelde echter alsof hij er al jaren stond. Vanaf het eerste fluitsignaal heerste Ajax over het hele veld, waarin uitblinker Donny van de Beek kwistig met passjes strooide en zo de voorwaartsen Vaclav Cerny, Adham el Idrissi en Robert Muric regelmatig wist te bereiken. Ajax was heer en meester en had via verschillende kansen al moeten scoren. Zo stond El Idrissi tweemaal oog in oog met keeper Onana, maar was hij net niet bij machte om de openingsgoal te maken.

Maar liefst 3.500 toeschouwers waren op het duel afgekomen. Maar liefst 3.500 toeschouwers waren op het duel afgekomen.

Na kansjes voor Eiting, nogmaals El Idrissi en Muric kwam Barcelona pas vlak voor rust voor de goal van Ajax-keeper Stan van Bladeren. Barcelona was daarmee wel direct gevaarlijk: een bal op de paal en even later een kopbal hadden de Spanjaarden op voorsprong kunnen brengen.

Na rust veranderde het spelbeeld enigszins. Cerny was met een vlammend afstandsschot na 40 seconden al dicht bij de 1-0, maar daarna beet Barcelona wat meer van zich af. Waar ze in de eerste helft zeer verdedigend speelden, toonde Barça in de tweede helft wat meer aanvallende intenties waardoor er meer ruimte kwam. Het spel van Ajax werd iets minder, de kansen daarentegen veel groter.

Na een uur spelen kreeg Ajax een vrije trap in het strafschopgebied van Barcelona omdat de keeper een terugspeelbal met zijn handen oppakte. Waar iedereen een voorzet verwachtte, tikte Abdel Nouri de bal kort op Cerny die verwoestend uithaalde: 1-0. Na het doelpunt werd de wedstrijd opnieuw een stuk opener. Barcelona moest komen, Ajax was via counters levensgevaarlijk.

Maar waar Barcelona nauwelijks tot echte kansen kwam, had Ajax de wedstrijd allang in het slot moeten gooien. Muric, Nouri en invaller Zakaria El Azzouzi hadden allemaal via uitstekende mogelijkheden kunnen scoren. Zo bleef het onnodig spannend, maar dat maakte de overwinning uiteindelijk zeker niet minder verdiend. De duizenden toeschouwers klapten na het laatste fluitsignaal hun handen stuk voor de jonge Ajacieden, die met de overwinning een belangrijke stap zetten richting overwintering in het kleine broertje van de Champions League.

Wim Jonk was na afloop tevreden over de overwinning: ,,In een wedstrijd als deze worden toch andere dingen gevraagd. We hebben bewezen dat we met gedurfd voetbal en vooruit voetballen het de tegenstander heel moeilijk kunnen maken. Het gaat vooral om ontwikkeling bij de jeugdopleiding, maar ook winnen is een belangrijk facet. Dat hebben we laten zien.”

De wedstrijd bleef wel onnodig lang spannend, vond Jonk: ,,We hadden de wedstrijd na rust eerder moeten beslissen. We hadden drie á vier mogelijkheden om te scoren. Na een tijdje zaten sommige jongens er toch aardig doorheen. We hadden afgelopen zaterdag ook een pittige pot gespeeld tegen Groningen, waarin alles uit de kast moest worden gehaald. Ook toen hadden we het eerder moeten beslissen. Maar we hebben uitstekende spelers, die nog enorme stappen kunnen maken. Sommigen zijn nog eerstejaars, maar een speler als Carel Eiting, die nog nooit op 6 had gespeeld, is toch een genot om naar te kijken. Het was mooi om voor zoveel publiek te spelen. De Ajax-fans zijn toch nieuwsgierig geraakt na de uitwedstrijd in Barcelona (2-2). Voor de spelers geeft een wedstrijd voor volle tribunes ook wat extra’s. We hebben een uitstekende groep en willen zo ver mogelijk komen in de Youth League”.

Scoreverloop: 60. Cerny 1-0

Ajax A1: Stan van Bladeren, Terry Lartey Sanniez, Damon Mirani, Damian van Bruggen, Mauro Savastano, Carel Eiting (71. Damil Dankerlui), Robert Muric (79. Zakaria El Azzouzi), Abdelhak Nouri, Adham El Idrissi, Donny van de Beek, Vaclav Cerny (89. James Efmorfidis)

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

De teams van Ajax en Barcelona vlak voor de aftrap. De teams van Ajax en Barcelona vlak voor de aftrap.
Robert Muric zoekt de aanval. Robert Muric zoekt de aanval.
Adham El Idrissi in duel met de keeper van Barcelona. Adham El Idrissi in duel met de keeper van Barcelona.
Donny van de Beek volgt zijn tegenstander op de voet. Donny van de Beek volgt zijn tegenstander op de voet.
Samen met Abdel Nouri viert Cerny zijn een-tweetje. Samen met Abdel Nouri viert Cerny zijn een-tweetje.
Nouri was regelmatig gevaarlijk voor het doel. Nouri was regelmatig gevaarlijk voor het doel.
Cerny in een duel met Lionel Enguene. Cerny in een duel met Lionel Enguene.
Ajax kreeg bij een scrimmage voor doel veel opeenvolgende kansen. Ajax kreeg bij een scrimmage voor doel veel opeenvolgende kansen.
Ook Zakaria El Azzouzi kreeg de bal niet achter doelman Onana. Ook Zakaria El Azzouzi kreeg de bal niet achter doelman Onana.
Wim Jonk viert de zwaarbevochten, maar terechte overwinning. Wim Jonk viert de zwaarbevochten, maar terechte overwinning.
De spelers van Ajax A1 bedanken de vele supporters. De spelers van Ajax A1 bedanken de vele supporters.