Menu
Ajax A1 ziet Suarez van Pienaar winnen

Ajax A1 ziet Suarez van Pienaar winnen

Ajax A1 was dinsdagavond op Anfield getuige van de Merseyside-derby tussen Liverpool en Everton (3-0). Steven Gerrard bekroonde zijn 400ste wedstrijd in de Premier League met een hattrick. Luis Suarez leverde twee assists af tegen het Everton van Steven Pienaar. John Heitinga bleef op de bank. Het hoogste jeugdelftal van Ajax is in Engeland vanwege de halve finale van de NextGen Series tegen Liverpool A1.

Voor sommige spelers was het dinsdag nog even wennen dat ze in Engeland zijn. Bij het instappen van de bus konden ze de deur even niet vinden. Gelukkig schoot de buschauffeur te hulp en leidde ze met een glimlach naar de andere kant van de ‘Engelse’ bus.

Een paar uur later waren er een stuk meer herkenningspunten te vinden. Na een trainingssessie en sportmaaltijd op het jeugdcomplex van Liverpool werden de spelers en staf van de A1 voor de ingang van Anfield afgezet. Op uitnodiging van Liverpool woonden de A-junioren van Ajax de Merseyside-derby bij. En dat betekende een weerzien met liefst drie ex-Ajacieden. Liverpool-vedette Luis Suarez en de Everton-spelers Steven Pienaar en John Heitinga stonden allemaal op het wedstrijdformulier. Dirk Kuijt en Royston Drenthe maakten vandaag als invallers alle links met Nederland compleet.

De spelers van de A1 hadden een mooi uitzicht vanaf de hoofdtribune van Anfield. De spelers van de A1 hadden een mooi uitzicht vanaf de hoofdtribune van Anfield.

Hoog op de hoofdtribune keek de 18-koppige selectie van Ajax hun ogen uit bij de stadsderby van Liverpool. Vanaf rij 36 beleefden ze een onvergetelijke voetbalavond op Anfield. In een typisch Engelse sfeer zagen ze de thuisploeg eenvoudig met 3-0 winnen. Liverpool-aanvoerder Steven Gerrard nam alle goals voor zijn rekening. De 31-jarige middenvelder werd daarbij twee keer geholpen door Suarez, die goed aanvoelde dat het de avond van Gerrard was vanwege zijn 400ste competitiewedstrijd.

Samen met coach Fred Grim, Ronald de Boer en de rest van de staf namen de Ajacieden de bijzondere voetbalsfeer in zich op. Grim: ,,Het is heel mooi om in andere landen te zien hoe het voetbal daar beleefd wordt. Afgelopen maand brachten we na onze vorige wedstrijd in de NextGen Series tegen FC Barcelona A1 een bezoek aan Barça - Valencia in Camp Nou. Uiteraard is het leuk om dergelijke wedstrijden in wereldberoemde stadions te zien, maar het kan ook leerzaam zijn. Ze nemen het allemaal in hun bagage mee.”

Dat gold bijvoorbeeld ook voor Viktor Fischer en Davy Klaassen. Fischer liep na de training al met een grote glimlach rond in de wetenschap dat hij even later op Anfield zou zitten. Voor Klaassen was het ook een bijzondere avond. Een kleine drie weken na zijn invalbeurt bij Ajax 1 op Old Trafford was hij dinsdagavond opnieuw in een Engelse voetbaltempel. Over zijn favoriete club in de Merseyside-derby hoefde hij net als de meeste van zijn teamgenoten niet lang na te denken: Liverpool. Woensdagavond zal dat uiteraard anders zijn. Dan strijdt hij met de A1 voor een finaleplaats in de NextGen Series. In de woorden van de speaker van Anfield staat Ajax een ‘big, big match’ te wachten. We zullen zien.

Volg Ajax A1 in Liverpool via Ajax.nl, Ajax TV en Twitter @AFCAjax.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Liverpool - Everton vormde een mooi voorprogramma in aanloop naar de halve finale van de NextGen Series. Liverpool - Everton vormde een mooi voorprogramma in aanloop naar de halve finale van de NextGen Series.
Luis Suarez is overal op Anfield. Luis Suarez is overal op Anfield.
Coach Fred Grim en Ronald de Boer samen met de staf en begeleiding van Ajax A1. Coach Fred Grim en Ronald de Boer samen met de staf en begeleiding van Ajax A1.