Menu
Ajax aan kop na moeizame zege

Ajax aan kop na moeizame zege

Ajax heeft zaterdagavond de koppositie in de Eredivisie van FC Twente overgenomen. Op het kunstgras van Heracles Almelo trok Ajax in een moeizame wedstrijd uiteindelijk aan het langste eind: 2-3. Siem de Jong nam twee van de drie goals voor zijn rekening. Ajax eindigde de wedstrijd met tien man na een rode kaart voor invaller Ebecilio in de extra tijd.

De wedstrijd tegen Heracles vormde voor Ajax het startpunt van een loodzware periode. Vier dagen voor de thuiswedstrijd tegen Olympique Lyon had Ajax een allesbehalve makkelijke avond in het Polman Stadion. En dat had Frank de Boer uiteraard liever anders gezien. ,,Er komt een mooie week aan met topwedstrijden tegen Lyon en PSV, maar uiteindelijk was deze wedstrijd tegen Heracles psychologisch gezien misschien wel de zwaarste van de drie. Ook omdat we hier op kunstgras speelden. Dat blijft toch een ondergrond die we niet gewend zijn.”

Het schuddende hoofd van Jan Vertonghen vertelde vlak voor rust het verhaal van een eerste helft die voor Ajax aanvankelijk weinig goeds bracht. En dat terwijl de Amsterdammers de wedstrijd juist ingingen in de wetenschap dat koploper FC Twente eerder op de avond had verloren. Het goede nieuws uit Kerkrade was echter alweer snel vergeten, toen bleek dat Ajax op het kunstgras in Almelo het verschil niet kon maken. ,,Daardoor bleef het een tijd gelijkwaardig”, had De Boer gezien.

De Ajacieden vieren het doelpunt van Siem de Jong. De Ajacieden vieren het doelpunt van Siem de Jong.

Op de waarschijnlijk laatste zomeravond van het jaar liep de derde uitwedstrijd van het seizoen volgens inmiddels bekend recept. Voor de zevende keer op rij kwam het team van Frank de Boer op vreemde bodem op achterstand. Maar net als bij alle voorgaande keren werd een openingstreffer van de thuisploeg Ajax uiteindelijk niet fataal. Toch zorgde de tegengoal in de eerste helft ervoor dat Ajax tot diep in de tweede helft moest wachten voordat Miralem Sulejmani de overwinning definitief veiligstelde.

Willie Overtoom zette Heracles na een half uur spelen op voorsprong. De aanvaller schoot een teruggelegde hoekschop van Marko Vejinovic doeltreffend langs keeper Vermeer: 1-0. Voor de thuisploeg was de goal een optelsom van enkele goede kansen, waarbij Siem de Jong en Nicolai Boilesen hun keeper eerder al twee keer assisteerden toen de bal gevaarlijk in de doelmond verdween.

Op de valreep voorkwam Siem de Jong dat Ajax halverwege met een achterstand de kleedkamer moest opzoeken. Kort nadat de vierde man het bord met extra speeltijd de lucht in stak, gaf De Jong het laatste zetje aan de aanval die via Theo Janssen en Miralem Sulejmani bij de nummer 10 van Ajax eindigde: 1-1. Daarmee was de ergste schade van een tegenvallende eerste helft in ieder geval weggepoetst.

In de tweede helft was het wederom De Jong die Ajax de weg wees. Na ruim een uur spelen was de blonde middenvelder opnieuw attent toen de doelman van Heracles de bal losliet. Het afstandsschot van Derk Boerrigter was Pasveer te machtig, waarna De Jong slim toesloeg: 1-2. Negen minuten voor tijd leek Sulejmani de zege definitief veilig te stellen, toen hij op snelheid een prima pass van Eriksen op waarde schatte. De Serviër snelde richting het doel van Heracles en tilde met zijn bekeken schot de marge naar twee treffers.

Ondanks de op het oog zekere 1-3 voorsprong kwam Ajax de slotfase niet geheel schadevrij door. Glynor Plet zorgde er met zijn doelpunt in de 89e minuut voor dat de wedstrijd alsnog tot de laatste seconde spannend bleef. Dit tot frustratie van De Boer. ,,Nadat we in de tweede helft op voorsprong kwamen waren we heer en meester. Er was niets aan de hand. Maar toch zaten we uiteindelijk nog met samengeknepen billen op de bank.”

In de extra tijd kwam Ajax bovendien met een man minder te staan toen invaller Lorenzo Ebecilio tegen een rode kaart aanliep. De aanvaller zag zijn overtreding op Lerin Duarte ter hoogte van de Ajax-bank met rood bestraft. ,,Dat was helemaal een smet op de wedstrijd. Ik kan me niet voorstellen dat dit een rode kaart was. Ik heb vanavond meer van dit soort overtredingen gezien en die werden allemaal met geel bestraft. Door die tegengoal en de rode kaart brachten we onszelf onnodig in de problemen”, vond De Boer.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Jasper Cillessen en Dmitry Bulykin maakten voor het eerst deel uit van de wedstrijdselectie. Jasper Cillessen en Dmitry Bulykin maakten voor het eerst deel uit van de wedstrijdselectie.
De enige wijziging ten opzichte van de vorige wedstrijd was dat Boilesen weer linksback stond. De enige wijziging ten opzichte van de vorige wedstrijd was dat Boilesen weer linksback stond.
Derk Boerrigter wordt in de mangel genomen. Derk Boerrigter wordt in de mangel genomen.
Oud-Ajacied Ben Rienstra wordt streng bewaakt door Alderweireld en Sigthórsson. Oud-Ajacied Ben Rienstra wordt streng bewaakt door Alderweireld en Sigthórsson.
Theo Janssen werd na lichte klachten in de 71ste minuut vervangen. Theo Janssen werd na lichte klachten in de 71ste minuut vervangen.
Kolbeinn Sigthórsson scoorde niet, maar was lastig voor de Heracles-defensie. Kolbeinn Sigthórsson scoorde niet, maar was lastig voor de Heracles-defensie.
In blessuretijd moest invaller Ebecilio met een rode kaart het veld verlaten. In blessuretijd moest invaller Ebecilio met een rode kaart het veld verlaten.
De Ajacieden bedanken de meegereisde supporters. De Ajacieden bedanken de meegereisde supporters.