Menu
Ajax aan kop na zege op PEC

Ajax aan kop na zege op PEC

Ajax is voor het eerst dit seizoen de lijstaanvoerder van de Eredivisie. De Amsterdammers wonnen zelf in eigen huis met 3-0 van PEC Zwolle dankzij goals van Sigthórsson, De Jong en Boerrigter. Aangezien PSV zaterdagavond al had verloren bij sc Heerenveen, neemt Ajax de leiding over van de Eindhovenaren.

Met de wetenschap in het achterhoofd dat het thuisduel met PEC Zwolle de uitgelezen kans was de nieuwe koploper te worden, liet trainer Frank de Boer dezelfde elf spelers startten die vorige week FC Twente hadden verslagen (0-2). Dat betekende dus opnieuw een rol voor Lasse Schöne aan de rechterkant in de voorhoede. Daar moest de Deen samen met Kolbeinn Sigthórsson en Viktor Fischer voor de doelpunten en aanvoer zorgen.

Ajax startte om half drie als de nummer drie van de Eredivisie aan het duel. Nummer drie, omdat Feyenoord bij Roda JC Kerkrade een minimale overwinning had geboekt (0-1). Daardoor hadden de Rotterdammers twee punten voorsprong.
Ajax begon rustig aan de bal, tastte de tegenstander af en aangezien PEC Zwolle er niet voor koos de verdedigers op te jagen konden zij de bal elkaar rustig toespelen. Op die manier wachtten zij de juiste momenten af waarop ten strijde getrokken kon worden. Viktor Fischer probeerde met een indrukwekkende solo in de twaalfde minuut de score te openen, maar hij stuitte op doelman Diederik Boer.

Ajax is de nieuwe koploper van de Eredivisie. Ajax is de nieuwe koploper van de Eredivisie.

Siem de Jong zag vijf minuten later zijn inzet ook worden gekeerd door de Zwolse defensie en een minuut later smoorde een fraaie poging van Fischer op de rug van Sigthórsson. Maar in de negentiende minuut kwam dan wel de verdiende voorsprong voor Ajax tegen het afwachtende PEC Zwolle. Een prima pass van Schöne bereikte Sigthórsson die de bal zeer netjes in de verre hoek schoot, 1-0. Zijn eerste Eredivisie-doelpunt sinds 12 augustus 2012 was een feit. De fans vierden de goal alsof de 32e landstitel al was binnen gehengeld, maar zover is het natuurlijk nog niet.

Wel kwam Ajax zeven minuten na de openingsgoal op 2-0. Nadat Ricardo van Rhijn de bal uitstekend voor had geslingerd en Sigthórsson een prima kopbal gered zag worden door Boer, stond De Jong op de juiste plaats om de 2-0 te maken. Daarbij kreeg hij wel de noppen van de PEC-doelman op zijn knie, maar gelukkig kon de aanvoerder na een behandeling weer verder. Aan de voorsprong veranderde tot de rust niets meer, al was Fischer nog dicht bij Ajax’ derde treffer.

In de tweede helft was Ajax, waarbij Daley Blind uitblonk, gretig en draaide bijkans de PEC-spelers volledig dol. Maar net als vaker dit seizoen verzuimde de thuisploeg zichzelf te belonen voor het goede spel. Sigthórsson verloor het duel voor het doel van Boer en ook Eriksen kreeg in de 53ste minuut een oplegde kans toen hij oog-in-oog met de Zwolse doelman stond. De Deen vergat de score naar 3-0 te tillen.

De zingende fans zagen in de 69e minuut De Boer wisselen. Spits Sigthórsson verdween van het toneel en Derk Boerrigter, oud-speler van Zwolle, maakte zijn entree. Daardoor schoof Siem de Jong door naar voren en zakte Schöne een linie. In de 71e minuut was Van Rhijn dicht bij de derde met een vlammend schot van rechts, maar ook dat werd door Boer gekeerd. In de tachtigste minuut was hij echter kansloos. Eriksen behield op links het overzicht en bediende Boerrigter die keurig afrondde, 3-0. Dat de wedstrijd niet heel hoogstaand was geweest, boeide waarschijnlijk niemand meer. Deze zondag gaat de boeken in als de dag dat Ajax voor het eerst in het seizoen 2012/2013 aan kop van de ranglijst kwam, met een punt voorsprong op PSV en Feyenoord. ‘Sta op voor de kampioen’, zongen de fanatieke supporters, waarmee ze natuurlijk hopen dat de regerend kampioen dezelfde is als de aanstaande.

Frank de Boer toonde zich na afloop tevreden: ,,Misschien hebben we tegen ADO en Roda zelfs beter gespeeld, maar met een slechter resultaat. Ik ben blij hoe wij domineren en kansen creëren. We scoren drie keer en daar hadden er wel twee bijgekund. Ook voor het publiek dat in groten getale in de kou naar stadion is gekomen. Maar als we zo blijven spelen, dan komen de resultaten vanzelf. We hebben nog acht finales te gaan. Natuurlijk is nummer 1 zijn belangrijk, maar het gaat me meer om het vertoonde spel. Dat moet tot succes leiden."


Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Daley Blind speelde een sterke partij tegen PEC Zwolle. Daley Blind speelde een sterke partij tegen PEC Zwolle.
Viktor Fischer kwam enkele keren bijna tot scoren. Viktor Fischer kwam enkele keren bijna tot scoren.
Kenneth Vermeer hield zijn doel schoon. Kenneth Vermeer hield zijn doel schoon.
Kolbeinn Sigthórsson opende de score na negentien minuten. Kolbeinn Sigthórsson opende de score na negentien minuten.
De Ajacieden juichen na de openingstreffer. De Ajacieden juichen na de openingstreffer.
Ajax en PEC werden op het veld vergezeld door een vogeltje. Ajax en PEC werden op het veld vergezeld door een vogeltje.
Christian Poulsen kopt weg. Christian Poulsen kopt weg.
Siem de Jong moest na zijn treffer behandeld worden aan zijn knie. Siem de Jong moest na zijn treffer behandeld worden aan zijn knie.
Frank de Boer geeft zijn team instructies. Frank de Boer geeft zijn team instructies.
Siem de Jong schiet vanuit een draai achter Boer, 2-0. Siem de Jong schiet vanuit een draai achter Boer, 2-0.