Menu
Ajax aangekomen in Jakarta

Ajax aangekomen in Jakarta

De Ajax-selectie is 6800 kilometer verwijderd van Amsterdam, vrijdag neergestreken in Jakarta. In de 23miljoen inwoners tellende hoofdstad van Indonesië besluiten de Ajacieden van Frank de Boer het kampioensjaar met een trainingsweek.

Selamat menikmati penerbangang anda, was de welkomstgroet die de reizigers van vlucht GIA 89 donderdag tegemoet scheen op de mini-tv’s van de Airbus A330-200. Enjoy your flight, werd zekerheidshalve in het Engels een vertaling bijgeleverd. Ondanks de aanzienlijke lengte van de reis, verliep de luchtvlucht in twee delen (tussenstop op Abu Dhabi) zonder wanklank. De korte periodes van turbulentie maakten de zeventien uur durende vliegreis hooguit soms was onprettig.

Zo eindigde de reis die donderdag 14:24 uur begon op Schiphol (het tijdstip waarop de Airbus het luchtruim koos), een dag later om 6:50 uur lokale tijd op Jakarta International Airport Soekarno. Indonesië loopt wat het tijdverschil betreft vijf uur voor op Nederland. Op de Amsterdamse luchthaven stonden de Ajacieden direct na de incheck nog oog in oog met prijswinnaars van Garuda Indonesia. De vliegmaatschappij die de Ajax-selectie iets later naar Indonesië vloog, schonk zijn winnaars een meet & greet met spelers en trainers.

Frank de Boer en zijn assistent Jaap Stam tijdens de vlucht naar Jakarta. Frank de Boer en zijn assistent Jaap Stam tijdens de vlucht naar Jakarta.

Bijna een dag later werden de Ajacieden getrakteerd op een warm onthaal op Airport Soekarno. De voormalige Nederlandse kolonie is een voetbalgekke natie. Ook in Jakarta doken Ajax-fans op die de Amsterdammers verwelkomden met strijdliederen en spandoeken. De Ajacieden uit Amsterdam zullen zich bij de uitgang van het vliegveld even in de ArenA hebben gewaand. Het ‘Wij zijn Ajax Amsterdam’ klonk uit vele kelen.

De 17-koppige Ajax-selectie (Bojan reisde op het laatste moment toch niet mee; de huurling van Barça en Ajax gaan niet samen door) wacht de komende dagen een vol programma. Zo oefenen de Ajacieden zondag in Jakarta tegen Persija. Drie dagen later is Persib Bandung de sparringpartner.

Het programma is verder gelardeerd met trainingen, persmomenten, clinics en sponsoractiviteiten. De vrijdag is wat dat betreft direct exemplarisch voor het drukke programma dat de landskampioen wacht. Drie uur na aankomst wordt de eerste training belegd. Bij het vallen van de avond (zes uur lokale tijd) beleggen Siem de Jong, Frank de Boer en Edwin van der Sar een persconferentie. Waarna de aankomstdag wordt afgesloten met een ontvangst op de Nederlandse ambassade in Jakarta. De Ajax Indonesia Tour 2014 is, kortom, een druk maar interessant slot van het jaar waarin de club zijn 33e landstitel won.

Tekst en foto’s: Ajax.nl

Aanvoerder Siem de Jong en reserve-captain Niklas Moisander reisden naast elkaar richting Indonesië. Aanvoerder Siem de Jong en reserve-captain Niklas Moisander reisden naast elkaar richting Indonesië.
Lerin Duarte en Stefano Denswil vermaken zich tijdens de (halve) wereldreis. Lerin Duarte en Stefano Denswil vermaken zich tijdens de (halve) wereldreis.
Lesly de Sa heeft het zich, naast Christian Poulsen, comfortabel gemaakt. Lesly de Sa heeft het zich, naast Christian Poulsen, comfortabel gemaakt.
Op Jakarta Airport Soekarno kregen de Ajacieden een warm onthaal. Op Jakarta Airport Soekarno kregen de Ajacieden een warm onthaal.
Een Indonesische Ajacied wordt geïnterviewd op het vliegveld. Achter haar de spelersbus. Een Indonesische Ajacied wordt geïnterviewd op het vliegveld. Achter haar de spelersbus.