Menu
Ajax aast op jubileumzege tegen Vitesse

Ajax aast op jubileumzege tegen Vitesse

Ajax opent vanmiddag het nieuwe seizoen in de Eredivisie voor de derde keer in de historie met een thuiswedstrijd tegen Vitesse. De eerste twee edities werden beide gewonnen en hadden ook in allebei de gevallen een landstitel tot gevolg. De afgelopen twee seizoenen moest Ajax twee keer een thuisnederlaag tegen Vitesse incasseren. Daarvoor won Ajax twaalf keer op rij in Amsterdam van de club uit Arnhem. De 25ste thuiszege lonkt deze zondagmiddag.

Wie de cijfers van Ajax' openingsduels induikt, komt tot een aantal mooie ontdekkingen. Zo blijkt Go Ahead Eagles bijvoorbeeld de meest favoriete tegenstander in openingsduels. Maar liefst vijf keer opende Ajax tegen de ploeg uit Deventer, waarbij viermaal Ajax de sterkste was.

Zowel in 1964, 1967, 1968, 1980 en 1982 opende Ajax het seizoen met een duel tegen de Eagles. Alleen in 1968 ging de uitwedstrijd destijds met 2-1 verloren. Vier keer kwam Ajax uit tegen FC Groningen, en ook tegen deze opponent wist Ajax maar één keertje niet te winnen. Dat was nog vrij recent, in het seizoen 2010-2011. Onder Martin Jol kwam Ajax nog wel op een 0-2 voorsprong dankzij twee goals van Mounir El Hamdaoui, maar doordat FC Groningen terugkwam tot 2-2 beleefde Ajax een valse start. Het jaar ervoor wist Ajax de openingswedstrijd bij datzelfde FC Groningen wel te winnen: het werd 0-2 door doelpunten van Miralem Sulejmani en Dennis Rommedahl.

Waar Ajax vijf keer opende tegen de club uit Deventer, heeft het zes keer een openingswedstrijd gespeeld tegen een club uit Utrecht. Tweemaal opende Ajax tegen DOS, en eenmaal tegen Elinkwijk. Beide clubs gingen later op in fusieclub FC Utrecht, dat nog eens drie keer Ajax' eerste eredivisietegenstander was. Gek genoeg opende Ajax nog nooit tegen Feyenoord of PSV, de overige twee clubs uit de traditionele top-3.

Mocht Ajax het thuisduel met Vitesse vanmiddag winnend afsluiten, dan is het voor het eerst sinds de 1-8 overwinning op De Graafschap in 2007 dat Ajax twee seizoenen achter elkaar de seizoensouverture wint. Vorig jaar won Ajax in de ArenA ook in de eerste wedstrijd van een tegenstander in het geel-zwart: Roda JC was toen het slachtoffer. Dankzij treffers van Ricardo van Rhijn, Siem de Jong en Viktor Fischer werd het 3-0.

Dit trio spelers zal vandaag in ieder geval niet voor de doelpunten zorgen. Van Rhijn en Fischer zijn geblesseerd, terwijl Siem de Jong deze zomer de overstap maakte naar Newcastle United. De afgelopen twee seizoenen opende de rechtsback de score, maar wie er vandaag voor de doelpunten zal Frank de Boer ongetwijfeld een zorg zijn. Belangrijker zijn de drie punten, zodat Ajax voor het eerst in drie seizoenen de punten tegen Vitesse in eigen huis houdt.

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst