Menu
Ajax Academy Club opgericht

Ajax Academy Club opgericht

Ajax is een nieuw initiatief gestart: de Ajax Academy Club. Deze club is bedoeld voor spelers die minimaal zes jaar hebben deel uitgemaakt van de jeugdopleiding en die ten minste een seizoen op de Toekomst hebben gespeeld.

Mitchell Donald toont zijn certificaat van de Ajax Academy Club. Mitchell Donald toont zijn certificaat van de Ajax Academy Club.

Tijdens de traditionele Vanenavond dinsdag kreeg als eerste 'uittredend' B-junior Kai Heerings zijn certificaat, uit handen van technisch directeur Martin van Geel. Na hem volgden nog zes anderen. De Ajax Academy Club is een initiatief van de Commissie Ledenbeleid. Volgens commissielid Rob van Zoest richt Ajax de Ajax Academy Club op om de oud-jeugdspelers te bedanken voor hun inzet en de geleverde prestaties en om hen een formele band met Ajax te laten behouden. ,,Zie het als een alumni-vereniging zoals universiteiten of studentenverenigingen ook kennen. Gewoon, gezellig samenkomen met oude bekenden. Dat is voor iedereen aangenaam, dus ook voor voetballers. Jeugdspelers die jarenlang de Ajax-opleiding hebben doorlopen, blijven de band met Ajax ook hun leven lang voelen. En de teleurstelling die spelers voelen als ze de opleiding moeten verlaten, wordt er misschien ook enigszins door verzacht: de band kan immers toch blijven bestaan.”

Vincent Hofman is één van de spelers die moet stoppen met de Ajax-jeugdopleiding. Onder luid applaus van de afgeladen Toekomst mocht hij gisteren naar voren komen om het ingelijste certificaat te ontvangen, met daarbij een persoonlijk woordje van Van Geel.
De doelverdediger volgde de opleiding liefst tien jaar lang, totdat Ajax dit jaar besloot dat er voor hem geen plaats meer is. Hofman is evenwel uiterst realistisch en positief: ,,Ik wist dat dit moment een keer zou komen. Ik heb er echt alles aan gedaan, maar voor een doelverdediger ben ik nu eenmaal klein en op je lengte heb je geen invloed. Ik heb hier een prachtige tijd gehad, ik ken iedereen en zal de sfeer gaan missen.”
Gelukkig zit zijn carrière er hiermee niet op: Hofman zal vanaf komend jaar in de A1 van Haarlem gaan keepen. ,,Aan de ene kant kun je dat zien als een degradatie, maar aan de andere kant verheug ik me erop. Hier sta je bij één foutje meteen onder druk, dáár zal dat wat minder zijn.” Haarlem hoeft echter niet bang te zijn voor een freewheelende keeper, daarvoor zit de Ajax-mentaliteit te zeer ingebakken in Hofman. ,,Ik doe altijd mijn best, ik wil altijd winnen en altijd presteren.” Dat gaat er nooit meer uit bij de 18-jarige, nu voormalige, A-junior.

De potentiële leden voor de Ajax Academy Club zijn geboren in 1978 of daarna. Dat zijn er in totaal 135, waarvan er inmiddels 93 oud-speler zijn. De meeste oud-jeugdspelers voetballen overigens nog steeds bij andere BVO’s of amateurclubs. Ook spelen sommigen nog altijd bij Ajax, in de zaterdagsenioren of als betaald voetballer. Zoals Mitchell Donald, Jan-Arie van der Heijden en Christian Supusepa bijvoorbeeld. Alle drie verlaten ze de jeugdopleiding omdat ze komend seizoen bij Jong Ajax zullen voetballen.

Vincent Hofman met zijn certificaat. Op de achtergrond ceremoniemeester Floris Thoolen en technisch directeur Martin van Geel. Vincent Hofman met zijn certificaat. Op de achtergrond ceremoniemeester Floris Thoolen en technisch directeur Martin van Geel.

Na hun zesentwintigste kunnen zij en de andere leden van de Ajax Academy Club, als ze dat natuurlijk zelf willen en er voor de club niets op tegen is, werkend lid van de vereniging Ajax worden. Rob van Zoest: ,,Dit levert op termijn jonge, veelal kleurrijke leden op met een aantoonbaar voetbal- en Ajax-verleden. De prestatiegerichte mentaliteit en de Ajax-bluf blijven op deze wijze beschikbaar voor de club.”

Ed Lefeber is verantwoordelijk is voor de totstandkoming van de Ajax Academy Club. Hij bestempelt de huidige doelgroep van de Academy Club nadrukkelijk als stap één. ,,We willen een grote club hebben, maar we moeten ergens beginnen. We kiezen nu voor deze doelgroep omdat de jeugdopleiding een grote vlucht heeft genomen op de Toekomst. Maar natuurlijk is de huidige keuze arbitrair. Als oudere jeugdspelers naar ons toe komen, zouden we dat zeker toejuichen.” In een later stadium overweegt Ajax deze spelers zélf te benaderen.

De jeugdspelers die vanaf nu de opleiding verlaten, zullen hun certificaat tijdens Vanenavond gaan krijgen. Aan het certificaat is het lidmaatschap van de vereniging van oud-jeugdspelers verbonden, om te onderstrepen dat ze bij Ajax altijd welkom zijn en blijven. Leden van de Ajax Academy Club hoeven geen contributie te betalen, krijgen het Clubnieuws thuisgestuurd, krijgen toegang tot het Ajax Extranet en worden jaarlijks uitgenodigd voor een wedstrijd met ontvangst. Vincent Hofman weet zeker dat hij nog af en toe op de Toekomst zal terugkeren. ,,Tenzij ik zelf moet spelen natuurlijk.” Want voor de meeste spelers is de toekomst nog lang niet voorbij, ook al ligt hij ergens anders.

Kom je in aanmerking voor de Ajax Academy Club en wil je hierover meer informatie, neem dan contact op met Ed Lefeber via e.lefeber@ajax.nl.