Menu
Ajax achter gesloten deuren niet voorbij Telstar

Ajax achter gesloten deuren niet voorbij Telstar

Ajax heeft donderdagmiddag een besloten oefenwedstrijd tegen Telstar met 1-1 gelijkgespeeld. De selectie van Marcel Keizer, aangevuld met spelers van Jong Ajax, keek bij rust tegen een 0-1-achterstand aan. Siem de Jong zorgde via een strafschop nog wel voor de gelijkmaker, maar daar bleef het ook bij op sportcomplex de Toekomst.

Keizer deed vanwege de interlandperiode een beroep op veel spelers van Jong Ajax. Zo konden Danilho Doekhi, Azor Matusiwa en Damil Dankerlui rekenen op een basisplaats. Ook Benjamin van Leer begon aan het treffen met de nummer 4 van de Jupiler League. De 25-jarige doelman werd na rust afgelost door Kostas Lamprou.

Dankerlui in duel.
Dankerlui in duel.

De bezoekers kwamen al vroeg in de eerste helft verrassend op voorsprong. Het doelpunt werd ingeleid door Luis Orejuela, die een kleine duw gaf aan zijn directe tegenstander. Dit kwam de rappe rechtsback duur te staan, want de indraaiende vrije trap kwam voor de voeten van de inlopende Donny van Iperen. De centrale verdediger zorgde met een hoog schot voor de 0-1. 

Fysiek spel versus positiespel
De Ajacieden maakten via veel aanvallen over de rechterkant jacht op de gelijkmaker. Zo bereikten Orejuela en Siem de Jong veelvuldig David Neres. Maar het laatste zetje ontbrak bij Braziliaanse aanvaller in vorm. Het was de grote verdienste van de bezoekers uit Velsen-Zuid, die er op succesvolle wijze een fysieke wedstrijd van maakten. 

Het laatste zetje ontbrak bij David Neres.
Het laatste zetje ontbrak bij David Neres.

Ajax vond op spaarzame momenten de oplossing op dit fysieke geweld. De korte vlagen van snel combinatiespel gaven Telstar weinig kans, met uitzondering van Sven van der Maaten. De doelman hield Neres en Siem de Jong met fraaie reddingen van het scoren af. Het uitblijven van de verwachte gelijkmaker leidde tot ontevredenheid bij de Ajacieden. Zij zochten met balende gezichten de kleedkamer op. 

Ontevredenheid langs de kant.
Ontevredenheid langs de kant.

Behoudende 2e helft
Ajax had het ook in de 2e helft lastig met de bezoekers. De zuivere eindpass ontbrak, waardoor Klaas Jan Huntelaar een onzichtbare rol speelde in het strafschopgebied. De 34-jarige spits bleef loeren op zijn 1e grote kans. Deze kwam in de 70e minuut, toen hij via een goede voorzet werd bereikt door Siem de Jong. Het was direct prijs, want na een kapbeweging belandde zijn schot op de hand van de tegenstander. Aangever Siem De Jong verzilverde de versierde strafschop: 1-1. 

Voor Darren Sidoel kwam daar in de 80e minuut nog een persoonlijk succesje bij. De 19-jarige verdediger maakte zijn onofficiĆ«le debuut in de hoofdmacht. Het bleek een van de spaarzame hoogtepunten in een zeer behoudende tweede helft. Het resulteerde in een leerzame sparringspartij voor Keizer & co: 1-1. 

Darren Sidoel verving na 70 minuten Dankerlui.
Darren Sidoel verving na 70 minuten Dankerlui.

Opstelling Ajax: Van Leer (45. Lamprou), Orejuela, Doekhi, Viergever, Sinkgraven; S. de Jong, Matusiwa (65. Bijleveld), Dankerlui (70. Sidoel), Neres, Huntelaar, Cassierra. 

Scoreverloop: 10. Van Iperen 0-1, 65. Siem de Jong 1-1.

Lees ook: Gezamenlijke training Ajax 1 en Jong Ajax

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst