Menu
Ajax al 38 jaar eregast in De Lutte

Ajax al 38 jaar eregast in De Lutte

Na een jaar afwezigheid keert Ajax maandag weer terug in De Lutte voor het jaarlijkse trainingskamp tijdens de voorbereiding. Zoals altijd verblijft de selectie van Ajax in Landhuishotel De Bloemenbeek. Een traditie die vele mooie verhalen kent. Raymond Strikker (46) is al 23 jaar directeur van Ajax’ vaste pleisterplaats in het oosten van Nederland.

Wie denkt dat Ajax een jaar in De Lutte heeft overgeslagen, heeft het mis. ,,Voor de uitwedstrijden tegen Heracles Almelo en FC Twente is Ajax hier vorig seizoen ook geweest. Eigenlijk komen ze ieder jaar wel een keer langs”, vertelt Strikker. In 1973 bracht Ajax voor het eerst een bezoek aan De Bloemenbeek. ,,In al die jaren zijn ze hier denk ik een stuk of 25 keer op trainingskamp in de voorbereiding geweest. Het is een prachtige traditie waar we bij De Bloemenbeek heel trots op zijn. Het is fantastisch om een week lang gastheer van Ajax te zijn. Zeker ook nu ze weer landskampioen zijn.”

Tijdens het verblijf in De Lutte traint Ajax dagelijks op de velden van SV De Lutte. ,,Bob Haarms noemde het altijd het Wembley-gras van Nederland”, weet Strikker. En dankzij de komst van een nieuw kunstgrasveld is het hoofdveld met ‘echt’ gras afgelopen seizoen vaak ontzien. De kunstsprieten worden mede gesponsord door Co Adriaanse. De nieuwe trainer van FC Twente is al jaren groot fan van De Lutte. Tijdens zijn jaren bij Ajax had Adriaanse altijd goede ervaringen met De Bloemenbeek. Daardoor keerde hij er later als coach van FC Porto, AZ en de olympische ploeg van Qatar geregeld terug.

De fiets is een geliefd vervoersmiddel tijdens het verblijf in De Lutte. Zo ondervond ook Cristian Chivu. De fiets is een geliefd vervoersmiddel tijdens het verblijf in De Lutte. Zo ondervond ook Cristian Chivu.

Ook andere voetbalclubs weten De Lutte te vinden. Eerder dit jaar verbleven Werder Bremen en het Russische Rubin Kazan in De Bloemenbeek. ,,Daarnaast hebben we ook koninklijk bezoek gehad. En eerder dit jaar hebben twee minister-presidenten mogen ontvangen. Het bezoek van Ajax noem ik daarom altijd één van de hoogtepunten, want we hebben het hele jaar door belangrijke gasten over de vloer.”

Het trainingskamp van Ajax betekent voor Strikker een weerzien met Frank de Boer. In de jaren negentig kwam de coach van Ajax als speler talloze keren in De Lutte. De directeur van het landhuishotel herinnert het zich nog goed. ,,In de zomer van 1997 zijn Frank en Ronald de Boer nog eens met een koksmuts op in de keuken van De Bloemenbeek op de foto gegaan. Dat heeft hier later ook nog in de krant gestaan. Ik zal het artikel zeker even aan hem laten zien als hij hier komende week is.” Strikker koestert de speciale band met Ajax. ,,Mede dankzij Ajax zijn we inmiddels overal bekend. Want laten we eerlijk zijn, wie had er anders ooit van De Lutte of all places gehoord?”

Tekst: Ajax.nl/ Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst