Menu
Ajax al jaren zonder verlies in De Kuip

Ajax al jaren zonder verlies in De Kuip

Ajax reist zondag af naar De Kuip voor de Klassieker tegen Feyenoord. Drie maanden geleden eindigde de eerste editie van het seizoen in een 1-1-gelijkspel. Stefan de Vrij en Jan Vertonghen waren die middag de doelpuntenmakers in de ArenA. Zondag treffen Ajax en Feyenoord elkaar in Rotterdam. Vurnon Anita blikt vooruit.

Sinds de onderlinge confrontatie in de ArenA maken beide teams een grillig seizoen door, waarin goede overwinningen worden afgewisseld met onnodig puntverlies. Feyenoord verloor vorige week nog de uitwedstrijd bij VVV-Venlo met 2-1. Het lijkt dan ook aannemelijk dat de ploeg van oud-Ajacied Ronald Koeman dit weekend iets wil rechtzetten. Ajax kan echter bogen op een uitstekende score in Rotterdam. De laatste vijf seizoenen werd er zelfs niet verloren.

Vurnon Anita is een van de vele Ajacieden die nog nooit een klassieker verloor. ,,Dat komt ook omdat we tegen Feyenoord nog meer gefocust zijn dan normaal", legt de gelegenheidsverdediger uit. ,,Het is toch Amsterdam tegen Rotterdam en een leuke wedstrijd om te spelen met veel strijd."

Evander Sno in duel met Georginio Wijnaldum tijdens het seizoen 2008-2009. Evander Sno in duel met Georginio Wijnaldum tijdens het seizoen 2008-2009.

Door de nederlaag in Venlo verwacht Anita zondag een ander Feyenoord in een kolkende Kuip. ,,Ze zullen wel extra gebrand zijn om het tegen ons goed te doen", stelt de geboren Antilliaan, die zich over de sfeer helemaal niet druk maakt. ,,Als mensen slecht over je praten is het juist mooi om te laten zien dat je er boven staat en veel beter bent."

Dat de multifunctionele Anita in de basis start tegen Feyenoord lijkt welhaast zeker. Het is alleen nog de vraag op welke positie. Na een minder optreden als linkerverdediger in het bekertreffen met AZ, revancheerde de drievoudig international zich enkele dagen later aan de rechterkant in het competitieduel met de Alkmaarders. ,,Ik had daar meer opties om de bal in te spelen en meer vrijheid dan aan de linkerkant", verklaart de Ajacied zijn betere vorm op rechts. ,,De tegenstanders weten ook dat ik geen linkspoot ben, dus gaan ze me vastzetten op mijn verkeerde been."

Linksback, rechtsback, verdedigende middenvelder, de plichtsgetrouwe Anita maakt er geen punt van en doet wat van hem wordt gevraagd. Daarnaast gaat de kleine terriër altijd uit van eigen kracht. Het maakt hem dan ook niet uit welke Feyenoorder zijn directe tegenstander is in Rotterdam. ,,Cissé, Schaken en Cabral zijn alle drie goede spelers, maar ik ben er klaar voor."

Feyenoord - Ajax begint zondag om 12.30 uur.

Resultaten van de laatste vijf seizoenen:

2010/2011 Feyenoord - Ajax 1-2 (19-09-2010)
2009/2010 Feyenoord - Ajax 1-1 (31-01-2010)
2008/2009 Feyenoord - Ajax 2-2 (21-09-2008)
2007/2008 Feyenoord - Ajax 2-2 (11-11-2007)
2006/2007 Feyenoord - Ajax 0-4 (20-10-2006)

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst