Menu

Ajax als koploper naar Groningen

In Groningen kan Ajax komende zondag als koploper laten zien of het ten opzichte van vorig seizoen is gegroeid. Toen leed de ploeg van trainer Co Adriaanse onnodig puntverlies door op 3-3 in het Oosterpark te blijven steken. Mocht Ajax nu winnen dan zijn er drie punten meer behaald op dezelfde tegenstanders dan afgelopen voetbaljaargang. De wedstrijd begint al om 13.00 uur.

Ajax won dit prille seizoen met 2-1 van Feyenoord in de Kuip en was daarmee beter dan de vorige editie van de Klassieker (3-1 voor de Rotterdammers).

Tegen Roda JC kwamen de Amsterdammers echter niet verder dan 1-1, waar vorig jaar nog werd gewonnen. Van de overige tegenstanders, AZ, Sparta en FC Twente won Ajax ook in het seizoen 2000-2001.

Toen werden dus 12 punten uit deze wedstrijden behaald, nu 13. Daarmee staat Ajax zelfs aan kop van de eredivisie.

Van FC Groningen kon vorig jaar in de uitwedstrijd dus niet worden gewonnen. Wel kwam Ajax die 11e maart tot drie keer toe op voorsprong. De eerste treffer viel al na zeventien (!) seconden. Nikos Machlas werkte de bal achter doelman Roy Beukenkamp, al protesteerden de spelers van FC Groningen bij de scheidsrechter. Lang bleef de voorsprong niet op het bord, want al na 8 minuten trok Hugo gelijk.

Maar spektakel hing die zondagmiddag in de Noord-Nederlandse lucht. Shota Arveladze bracht Ajax vier minuten later weer op voorsprong. En weer bleef de voordelige marge niet lang staan. Arjen Robben knalde de 2-2 hard achter Fred Grim. Een gevoelige tik kreeg Ajax ook door het uitvallen van de geblesseerde Cristian Chivu.

Nog voor rust kwam Ajax voor de derde keer op voorsprong. Misschien omdat de goal vlak voor rust viel, kon deze langer worden gekoesterd.

Dat was inderdaad het geval. Toch bleef Groningen niet met lege handen staan. Het was Curovic die het onrustige Ajax beroofde van de drie punten.

Bij Groningen staat vanaf dit seizoen een nieuw gezicht voor de groep. Dwight Lodeweges volgde Jan van Dijk op als oefenmeester. Al in de eerste competitiewedstrijd boekte Lodeweges een succesje door PSV in eigen huis op 2-2 te houden.

Dat was overigens ook het enige thuisduel dat niet in winst werd omgezet. Twente en Willem II, niet de minste opponenten, kregen de bal er in het Oosterpark niet in (respectievelijk 3-0 en 1-0 verlies). Tot nu toe heeft de Groningse FC alleen punten in eigen huis gepakt. De drie uitduels werden alle verloren. Daardoor staat Groningen slechts op een 13e plaats op de ranglijst.

Topscorer van FC Groningen is Joost Broerse. De jonge middenvelder miste overigens afgelopen weekeinde bij NEC een strafschop. Maar daar kunnen Chivu en Knopper over meepraten. De Ajacieden waren dit seizoen ook niet succesvol vanaf elf meter.

Ajax is niet ongehavend van Cyprus afgekomen. De door Adriaanse gevaarlijkste spits genoemd, Mido, is geblesseerd geraakt. Hij is er zondag niet bij. Ajax mist ook nog altijd vanwege blessures aanvoerder Tomas Galasek, Petri Pasanen, Ferdi Vierklau, Daniel Cruz, Cedric van der Gun en Pius Ikedia.