Menu
Ajax - AZ gestaakt na incident

Ajax - AZ gestaakt na incident

De eerste helft van het seizoenshelft heeft woensdag een bizar en triest slot gekregen. De bekerwedstrijd Ajax - AZ (1-0) kreeg na 37 minuten een definitief einde nadat AZ-coach Gertjan Verbeek zijn team na een incident van het veld haalde. Het incident ontstond nadat een supporter het veld opliep en AZ-keeper Esteban aanviel. Uit reactie schopte de doelman terug en kreeg volgens de reglementen een rode kaart. De KNVB moet nu beslissen wat er met de wedstrijd gebeurt.

Verbeek nam zijn besluit omdat hij vond de veiligheid van de AZ-spelers in het geding was. Frank de Boer: ,,Ik weet niet hoe ik zelf in zo’n situatie gereageerd zou hebben, want dit heb ik zelf nog nooit meegemaakt.”

Op het moment dat de wedstrijd door scheidsrechter Bas Nijhuis definitief werd stilgelegd, stond Ajax met 1-0 voor. Gregory van der Wiel opende in de negende minuut de score. Op aangeven van Nicolás Lodeiro bekroonde de rechtsback een fraaie rush met een doelpunt. In de daaropvolgende dertig minuten kreeg Ajax nog een prima kans via Davy Klaassen, die net als Dico Koppers en Ricardo van Rhijn in de basis startte. Diezelfde Van Rhijn en Ajax kwamen in de 28e minuut nog goed weg toen Brett Holman in het strafschopgebied werd neergehaald. Een kleine tien minuten later was dat moment echter alweer snel vergeten toen het incident met de supporter en de keeper van AZ plaatsvond.

De Boer: ,,Het is een heel triest en bizar slot van 2011. De eerste seizoenshelft is nu ineens voorbij. Tegen de spelers heb ik dan ook gezegd: prettige kerstdagen, ik zie jullie 3 januari weer. Heel triest allemaal.”

Het is nu aan de KNVB wat er met de wedstrijd gaat gebeuren. Daarvoor zijn drie opties: uitspelen, overspelen of de 1-0 stand als definitieve eindstand beschouwen. De KNVB gaat hier een beslissing overnemen als de rapporten van alle betrokkenen binnen zijn en door de aanklager betaald voetbal zijn beoordeeld. De aanklager moet vaststellen of er sprak is van schuld, zodat het bestuur betaald voetbal vervolgens een beslissing kan nemen. KNVB-directeur Bert van Oostveen verwacht de rapporten voor kerst binnen te hebben. Het duel wordt sowieso niet meer in 2011 uitgespeeld, aldus de KNVB.


Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

De Ajacied juicht na zijn fraaie treffer. De Ajacied juicht na zijn fraaie treffer.
Ook zijn teamgenoten zijn meer dan blij met de snelle voorsprong. Ook zijn teamgenoten zijn meer dan blij met de snelle voorsprong.
Jan Vertonghen kreeg na de openingstreffer een draak van een kans. Jan Vertonghen kreeg na de openingstreffer een draak van een kans.
Ricardo van Rhijn speelde opnieuw centraal achterin. Ricardo van Rhijn speelde opnieuw centraal achterin.
Nicolas Lodeiro in een duel met Simon Poulsen. Nicolas Lodeiro in een duel met Simon Poulsen.
Derk Boerrigter, hersteld van een blessure, keerde weer terug in de basis. Derk Boerrigter, hersteld van een blessure, keerde weer terug in de basis.
Davy Klaassen verving de geblesseerde Christian Eriksen. Davy Klaassen verving de geblesseerde Christian Eriksen.
Gertjan Verbeek haalde direct na de rode kaart zijn elftal van het veld. Gertjan Verbeek haalde direct na de rode kaart zijn elftal van het veld.
Al na 37 minuten bedanken de spelers het publiek. Al na 37 minuten bedanken de spelers het publiek.