Menu
Ajax - AZ: laatste 3 thuiszeges

Ajax - AZ: laatste 3 thuiszeges

Ajax - AZ is dit weekend het topaffiche in de Eredivisie. De Amsterdammers bezetten na 24 speelrondes de tweede plaats met een punt minder dan PSV, terwijl AZ na de winterstop aan een gestage opmars bezig is en momenteel derde staat. Zodoende heeft de Noord-Hollandse derby weer iets van zijn glans terug. Ajax had het de afgelopen jaren niet makkelijk tegen de Alkmaarders; in de laatste zes seizoenen werd slechts driemaal gewonnen in eigen huis.

Van der Wiel
Gregory van der Wiel zette in het seizoen 2009-2010 de ArenA in vuur en vlam door halverwege de tweede helft de enige treffer in een boeiende topper voor zijn rekening te nemen. De rechtsback knalde de bal op aangeven van Luis Suarez achter doelman Sergio Romero. Hoewel beide teams legio kansen creëerden, hielden Kenneth Vermeer maar ook Romero lange tijd hun doel schoon.

Ajax – AZ 4-0
Een jaargang later was Ajax in eigen huis veel te sterk voor de bezoekers: 4-0. Onder anderen de voormalige AZ-spelers Demy de Zeeuw en Lorenzo Ebecilio deden met respectievelijk de 1-0 en 3-0 hun voormalige club de das om. Siem de Jong en Vurnon Anita completeerden de lijst doelpuntenmakers. Bij de Alkmaarders kon invaller Graziano Pellè na enkele minuten alweer inrukken vanwege een directe rode kaart na een stevige charge op Dario Cvitanich.

Debutant Kishna trefzeker
De laatste keer dat Ajax tegen AZ de punten in Amsterdam hield was in het seizoen 2013-2014. Ricardo Kishna luisterde die middag zijn competitiedebuut op met een fraaie treffer na een mooie individuele actie. Ook voor Lerin Duarte werd het een duel om niet snel te vergeten. De middenvelder, die momenteel door Ajax wordt verhuurd aan NAC Breda, vond namelijk twee keer het net. Eerder had De Jong na enkele minuten spelen alvast een voorschot genomen op de royale 4-0-zege.

Ajax – AZ begint zondag om 16:45 uur.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst