Menu
Ajax B1 derde na dag één

Ajax B1 derde na dag één

In het tweede duel van de openingsdag op het ABN AMRO Future Cup moest Ajax B1 uit een heel ander vaatje tappen dan eerder op de dag. Dat ging ze tegen FC Porto slecht af. De Portugezen wonnen met 1-0, waardoor Ajax zondag móet winnen om door te gaan naar de kruisfinales.

Na de 4-0-zege van Ajax B1 op Schalke '04 gingen de fans er eens goed voor zitten. Tegen Porto verwachtte men dat de Amsterdamse talenten op dezelfde voet verder gingen. Maar dat viel tegen. Porto was een zeer fysieke ploeg. Aan Ajax dus de taak daar ver weg van te blijven. Dat lukte niet. ,,We hadden het vanaf het begin moeilijk", analyseerde aanvoerder Carel Eiting. met een sip gezicht. De zeventienjarige middenvelder speelde dit seizoen zijn wedstrijden bij de A-junioren, maar mocht nu als aanvoerder meedraaien in de toernooiploeg van de B1. ,,Ik heb maar één wedstrijd in de B1 gespeeld, sta dus met tien andere jongens om mij heen, maar dat mag geen probleem zijn. Ik had het hele jaar al verwacht dat ik aan dit toernooi mee mocht doen en vorige week hoorde ik dat definitief. Ik keek er naar uit. Er komen veel mensen, er is veel sfeer en je speelt tegen topploegen."


,,Er wacht ons een mooie uitdaging zondag", aldus Frank Peereboom. ,,Er wacht ons een mooie uitdaging zondag", aldus Frank Peereboom.

Na de zege op Schalke wist Eiting dat het duel met Porto een heel ander soort wedstrijd zou gaan worden. Toch had Ajax in de negentiende minuut bijna de zo gewenste voorsprong te pakken via Malen en Nunnely. Maar op onnavolgbare wijze caramboleerde de bal op de lat en naast. Eiting: ,,We hebben er alles aan gedaan om de wedstrijd tegen Porto ook in een goed resultaat te doen eindigen. Dat het niet lukt, terwijl Joe (Van der Sar, red.) eigenlijk niets te doen heeft gehad, is zuur."

Dat Porto de 1-0 kon aantekenen, kwam doordat Correia naar de grond werd getrokken. De scheidsrechter was onverbiddelijk: penalty. Diogo Casimiro knalde snoeihard raak, 1-0. In de slotminuut had Ajax ook een strafschop moeten krijgen, maar de arbiter legde de bal op de rand van het strafschopgebied. Malen knalde naast, waarna de wedstrijd gelijk was afgelopen.

Tot treurnis van alles wat Ajax was. Op het andere veld won Galatasaray van Schalke'04 waardoor zowel de Turken als de Portugezen nu boven Ajax in poule A staan. ,,Dus we hebben er niets aan dat de wedstrijd tegen Schalke '04 zo leuk was", aldus Eiting. ,,We moeten morgen winnen van Galatasaray en ook dat is een goede ploeg, die fysiek speelt."

,,Een mooie uitdaging", noemt trainer Frank Peereboom het moeten winnen door Ajax tegen Galatasaray. ,,Tegen Porto kwamen we niet in ons spel. Het was wel leerzaam, maar we schieten er op dit toernooi niets mee op. Ik vond het teleurstellend dat spelers van wie ik het wel verwachtte niet het voortouw namen tegen Porto. Na de 4-0 -zege tegen Schalke'04 mogen ze de complimenten in ontvangst nemen, maar dan moet je de knop weer omzetten voor de volgende wedstrijd. Dat lukte niet. We hadden allemaal moeite met de omstandigheden. We waren niet bij machte ons positiespel te spelen en Porto trok alle registers open."

De nederlaag betekent dat Ajax met drie punten uit twee wedstrijden derde staat in poule A. Porto en Galatasaray staan bovenaan met vier punten.

Startopstelling Ajax B1 : Joe van der Sar; Deyovaiso Zeefuik, Matthijs de Ligt, Navajo Bakboord, Jorg Oievaar; Dani de Wit, Carel Eiting, Azor Matusiwa; Ché Nunnely, Donyell Malen, Kaj Sierhuis

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Joe van der Sar kreeg weinig te doen. Op de prima genomen strafschop was hij kansloos. Joe van der Sar kreeg weinig te doen. Op de prima genomen strafschop was hij kansloos.
Frank de Boer was aandachtig toeschouwer bij de Future Cup. Frank de Boer was aandachtig toeschouwer bij de Future Cup.
Azor Matusiwa haalt uit. Azor Matusiwa haalt uit.
Veel liefhebbers vonden de weg naar de Toekomst. Veel liefhebbers vonden de weg naar de Toekomst.